Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Zablokowany
AleksandraBdg

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Post »

Na moje oko- oko laika wyglądają identycznie. Także życzę Ci Żanetko,aby udało Ci się je sklasyfikować.
To ogromna frajda krok po kroku uczyć się swoich roślin...
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

nr 1 i 2 to Rhipsalis baccifera
nr 4 to najprawdopodobniej Rhipsalis lindbergiana :wit

Niektóre będzie można ponazywać chyba dopiero jak ci urosną i zakwitną :wit
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co do 1 i 2 to dla mnie raczej najpopularniejszy w hodowli rhyps - cereuscula.
Czyli wiem gdzie uderzać, jak mnie jeszcze najdzie na rhypsy kiedys ;)
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Żanetko!
Ja jeszcze do poprzedniego postu.
Ta roślina, która dostałaś jako Epiphyllum hybr a masz podpisaną jako Rhipsalis sp. to może być R. micrantha

Natomiast sprawdź jak się mają przyziemne części Rhipsalis cassutha. Czy Ci nie przyschły? U mnie to często się zdarza.
Bo-enka
500p
500p
Od: 12 lip 2010, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piasek pustyni pisze: za nazwanie któregokolwiek serdecznie z góry dziękuję!
Nazwanie teraz tych epiphyllum jest niemożliwe po samych " liściach ".
Jedno można nazwać , ponieważ jest charakterystyczne , to oxypetalum.
Trzeba czekać na kwiaty, a i to bywa trudne, ponieważ jest dużo hybryd podobnych.
Ale dla wprawnego oka bywa możliwe np. po wielu drobnych szczegółach kwiatu i łodyg.

Ale kolekcja zapowiada się bardzo ładnie, jak podrośnie będzie się działo, będzie kolorowo!
Gratulacje ;:138
BOŻENA
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Żanetko nie pomogę, bo nie znam się na tych roślinkach,ale jestem pełna podziwu dla Ciebie ;:108 jaką ilość
zgromadziłaś Twoich ulubionych roślinek i nadal na pewno szukasz następnych ;:215 W krótkim czasie masz chyba połowę Madagaskaru ;:306 ;:433
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Mateusz, Ola, Pati, Marek, Iwona, Bożenka, Małgosia - kłaniam się nisko i serdecznie dziękuję za wpisy i pomoc!!! Jesteście nieocenieni ;:138

Mateusz - trafiłeś rodzajowo bezbłędnie, bo numer, który zostawiłeś - opuściłeś ze znakiem zapytania, to przecież pojedynczy pęd pokazanego wcześnie R. paradoxa - pozostał w tej grupie prezentów, a potem dokupiłam nazwany. Zdublowała się roślinka, a Tobie serdeczne dzięki za uwagę ;:196

Olu - zgadza się, to jest właśnie frajda, bo nie dość, że szuka się czy sprawdza nazwy, to przy okazji poznaje się inne gatunki. I pętla się w ten sposób sama zaciska... :;230

Pati - właśnie mi nie bardzo ta nazwa pasowała, bo R. baccifera posiadałam, i teraz mogłam dla pewności porównać ze zdjęciami - szczegóły się nie zgadzały. Oczywiście zgadzam się całkowicie, jak zresztą niżej Bożenka wspomniała, czasem ważne są detale, by odróżnić gatunki czy podgatunki, a ostatecznie można być niemal pewnym po podrośnięciu i zakwitnięciu. Co do nazwy nr 4 - R.lindbergiana - wydaje się rzeczywiście najbardziej prawdopodobna ;:196
czarny pisze:Co do 1 i 2 to dla mnie raczej najpopularniejszy w hodowli rhyps - cereuscula.
Właśnie, Marku -to podejrzewałam, ale już mi się te patyczaki po noach śniły, jak szperałam - poddałam się, licząc na Waszą pomoc, dziękuję raz kolejny ;:180
czarny pisze:Czyli wiem gdzie uderzać, jak mnie jeszcze najdzie na rhypsy kiedys ;)
Pewnie! Zawsze i wszędzie, chętnie powędrują do Ciebie, niech Cię spokojnie "nachodzi" ;:306

Iwonko - dziękuję, ale właśnie Marek (czarny) też to już wcześniej rozpoznał. Co do R. cassutha, to fakt, one mi nagminnie przysychają i jest to dla mnie jeden z tych bardziej kłopotliwych rhipsalisów. Oczywiście zdjęcie jest zasadniczo nieaktualne, bo te przyschnięte części są usunięte, ale tak mam od początku. Jak się ukorzeniły - to przyschły, jak tak dalej pójdzie, to nic z niego nie zostanie :D

Bożenko! Szczególnie Ciebie witam bardzo serdecznie, bo po raz pierwszy, a widziałam Twoje cuda i czytałam wpisy w wątku o epiphyllum. I już dziękuję za oxypetalum - no przecież, ja ślepa komenda patrzyłam na tego gagatka, i zastanawiałam się, skąd ja go znam... ;:306
Bo-enka pisze:Ale dla wprawnego oka bywa możliwe np. po wielu drobnych szczegółach kwiatu i łodyg.
Właśnie dlatego tak je posegregowałam, bo każdy się czymś różni. Ja jeszcze raz podkreślam, że jestem świadoma trudności - ba, nawet braku możliwości stu procentowego rozpoznania tych roślin. Dodam, że ja w ogóle nie mam oka do rozpoznania; mnie trudność sprawia na przykład fotka w sieci i ta sama roślina przed nosem. Niby się zgadza, ale...I dlatego sama rzadko się podejmuję identyfikacji, chyba że jest to już na sto procent "pewny" gatunek.
Bo-enka pisze:Ale kolekcja zapowiada się bardzo ładnie, jak podrośnie będzie się działo, będzie kolorowo!Gratulacje ;:138
Dziękuję za nazwanie tego zbiorku "kolekcją" i proszę o doping, by roślinki odbiły ;:196
nolina pisze:Żanetko nie pomogę, bo nie znam się na tych roślinkach,ale jestem pełna podziwu dla Ciebie ;:108 jaką ilość
zgromadziłaś Twoich ulubionych roślinek i nadal na pewno szukasz następnych
Małgosiu - oj szukam, szukam, ba - znalazłam! ;:306 To jednak następnym razem :D
nolina pisze:W krótkim czasie masz chyba połowę Madagaskaru
E tam, zaledwie milionowy ułamek ;:306 Ale Madagaskar to dla mnie priorytet. Na rośliny z Wyspy zawsze się znajdzie u mnie miejsce, i też mam już kilka w planach na ten sezon.

Dziękuję raz jeszcze za wszystkie wpisy i jeśli ktoś coś sobie może skojarzyć, to oczywiście nadal będę wdzięczna. A na koniec zostawiam zbiorówkę tych roślinek
Obrazek

Miłego dnia!!! :wit
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Miejscówka doskonała, teraz nic tylko rosnąć i kwitnąć. ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Żanetko widzę że i tu zawędrowały epifity...piękne, teraz tylko tak dalej ...a one niech rosną, krzewią się i kwitną ;:138
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku, Agnieszko - serdecznie dziękuję ;:180 One już były dawno, to takie podsumowanie póltorarocznego zbierania ich wszystkich. Nie kupowałam ani nie zbierałam na wiekszą skalę, ale wreszcie je tutaj pokazałam wszystkie. Teraz, jak Henryk dodał, mają rosnąć i może zakwitnąć, a przynajmniej mam taką nadzieję.

A teraz z innej beczki: doczekałam się!!! :tan Chociaż nie "moje", bo przysłane od Agnieszki, to jednak tak moim zdaniem śliczne, że należało je pokazać. Pierwszy raz widzę je na własne oczy, więc mam nadzieję, że nie dziwicie się mojemu zachwyceniu. Sesja porobiona - po kliknięciu powiększy się zdjęcie. Oto nieukorzeniona jeszcze hoja multiflora w kilku odsłonach:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I jak tu nie mieć hojozy...? :;230 Pozdrawiam ciepło i życzę miłego dnia!!!
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

I jak tu nie mieć hojozy...? :;230
- tu się w 100% zgadzam. To jeszcze moje jedno z ostatnich "malutkich" chciejstw - posiadania rośliny o takich "smoczych" kwiatuszkach. Jak duża jest ta roślina, pytam bo widziałem małe rośliny, ale już bardzo obficie kwitnące.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mieczysławie - dziękuję! ;:180 Ta moja jest mała i jeszcze puszcza korzonki, ale odcięta została od dużej. Jeśli Agnieszka (Perła) tu zajrzy, to pewnie powie więcej o roślinie matecznej :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

;:oj Ale szok. Te kwiatuchy przypominają jakieś rakiety - jedne gotowe do startu, a inne już w locie.
Cuda, cuda, cuda - kto nie ma hojozy, to na mur dostanie, bo ja to już chyba mam, tylko efekty na razie słabe, ale się nie zrażam.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu - wielkie dzięki! ;:196 Rakiety, powiadasz...? To w takim razie dla wszystkich, którzy jeszcze nie wiedzą, że hojozę mają - zdjęcia w obiektywie makro (powiększą się po kliknięciu na zdjęcie, a potem jeszcze można sobie powiększyć), niech ten lot kwiatów hoja multuflora leci prosto w serce! :;230

Obrazek Obrazek Obrazek

Raz jeszcze miłego dnia :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

hoja multiflora ładnie kwitnie, naprawdę jej kwiaty mogą się podobać. ;:333

Natomiast dla mnie krzak mało atrakcyjny, bardzo ekspansywny no i śmieci wiecznym kwieciem niesamowicie. Ale Tobie może to akurat nie przeszkadzać bo jak wiem niektórym się to właśnie w niej podoba... ;:204
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”