Prymula,pierwiosnek - dyskusje

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Prymula,pierwiosnek (Primula) cz.2

Post »

Ja wysiałam prymule w domu do wielodoniczek w lutym 2008oku. Miałam cały ogród w prymulach. Niestety majowe mrozy w 2011 roku zniszczyły prawie wszystko, zostało tylko kilka krzaczków. To zdjęcie z ubiegłego roku.
Obrazek
Awatar użytkownika
ipako
200p
200p
Od: 11 wrz 2013, o 20:01

Post »

Na prymulach jeszcze się nie znam, ale chętnie sie czegoś nauczę :) a mam powody! Dzisiaj teść mnie obdarował i przywiózł mi 10 sztuk prymulek różnokolorowych. Ja niestety nie wiem co mam z nimi zrobić. Na razie są w doniczkach, jedna chyba przelana.
Domyślam się oczywiście, że mogę dać je do gruntu, ale kiedy? Poczekać aż się pogoda trochę ustabilizuje i nie będzie bliska zeru? CZy moge już teraz, ale zapowiadają np u mnie w środę w nocy temp. -2.
I stanowisko słoneczne czy raczej takie pół na pół?
I jak pielęgnować je w domu? Jak często podlewać, od góry czy do doniczki lać wodę? Trzymać na słonecznym parapecie czy niekoniecznie?
Będę wdzieczna za udzielone informacje :) Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ipako pierwiosnki lubią wodę i chłód . W domu zmarnieją . Jeśli chcesz się nimi cieszyć dłużej , to koniecznie otrzep z torfu , w który są posadzone , jak najdokładniej. Potem posadź w swoją ziemię ogrodową . U mnie rosną wszędzie dobrze i na słońcu i w półcieniu ( mam gliniaste podłoże ). Latem te w słońcu muszę mocno podlewać .

Obrazek

siewka
Obrazek

siewka
Obrazek

Primula hose-in-hose
Obrazek
Awatar użytkownika
ipako
200p
200p

Post »

A czy jak teraz posadzę w grunt to nie będzie za wcześnie? Boję się że zmarzną jeżeli będzie 0 czy -2 na dworze oraz właśnie wyczytałam, że do gruntu to powinno się po przekwitnięciu, a moje dopiero co zaczęły. Dodatkowo widzę, że faktycznie moim prymulkom domowy klimat nie służy, bo już 2 czy 3 mizernie wyglądają - no jutro bym na rabatkę je dała, ale sie trochę obawiam
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Jeszcze jedno zdjęcie moich prymul-są takie urocze. ;:167
Obrazek

ipako ! Możesz je wystawiać na dwór na dzień i chować do domu na noc, zahartują się i będą miały więcej światła, a jak minie groźba większych przymrozków to wysadzisz na miejsce stałe. Ja tak zawsze robię z kupionymi w sklepie i nic im nie jest :)
maxx
100p
100p
Od: 14 kwie 2011, o 22:26

Post »

Witam w nowej części wątku miłośniczki i miłośników pierwiosnków :).
U mnie accuweather zapowiada jeszcze kilka mroźnych nocy więc wysadzanie roślin z marketu lub szklarni jeszcze trzeba odłożyć. Moim sposobem na przelanie jest zdjęcie doniczki z bryły korzeniowej i położenie bryły na boku do czasu znormalizowania jej wilgotności. W takiej pozycji szybko obsycha ale patent sprawdza się tylko w przypadku dobrze uleżałej ziemi lub dobrze przerośniętej bryły korzeniowej. Inna sprawa, że prymule lepiej podlewać na spodek i po pewnym czasie zlewać jeśli zostaje nadmiar wody. Nigdy nie mroziłem nasion ani pozyskanych osobiście ani kupionych. Zgodnie z zaleceniami nasiona z bardzo wczesnych roślin (pierwiosnki, gęsiówki, kokorycze, głodki) sieję natychmiast po zebraniu. Nierówne wschody nie są takie złe, bo nie trzeba od razu pikować całej partii jeśli sieje się 1 nasionko w 1 "oczko" multipalety :).
Życzę sprzyjającej aury, dobrych wschodów, wielu pięknych kwiatów oraz żebyśmy mieli czas je podziwiać :).
Awatar użytkownika
ipako
200p
200p

Re: Prymula,pierwiosnek (Primula) cz.2ja utrace ale nadal walczę

Post »

Dziękuję wszystkim za rady! Jak na razie hartuję prymule w ciagu dnia, trzymam w półcieniu, na noc wnoszę do garażu. Wszystkie poza ta przelaną mają sie całkiem nieźle. Przelana mimo wyjęcia i położenia na boku ciagle kiepsko wygląda, czarno widzę jej dalsze losy, ale jeszcze walcze. Jutro zrobię im zdjęcia.
Awatar użytkownika
nibyalicja
200p
200p
Od: 21 mar 2014, o 00:12

Post »

U mnie prawie wszystkie pierwiosnki ząbkowane wygniły:( może przyczyna było dość późne jesienne przesadzanie?zakwitł tylko jeden.
Bardzo mi się podobają te wiosenne kwiaty,ale chyba nie pisane mi cieszyć się ich widokiem.
w styczniu wysiałam 2 paczki nasion, przemroziłam na zewnątrz ponad miesiąc,przeniosłam do ciepłego pomieszczenia i... nic mi nie wzeszło:(
Jak wy to robicie ,że wam rośnie a mi nie?:(
Wszystko co doskonałe dojrzewa powoli.
Awatar użytkownika
felixa
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 21:37

Post »

nibyalicjo, ja własne nasiona posiałam późną jesienią bezpośrednio na grządce, już widać gęste wschody :tan
Pozdrawiam, Feliksa
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Jako czarownica podpowiadam: nie czaruj za dużo nibyalicjo.
Nie przesadzaj, wysiej jesienią i zostaw swojemu biegowi, bez przemrażania.
Możesz też posadzić kępkę i zostawić. One świetnie radzą sobie same.
Wyrywam im tylko co większe chwasty, słabsze prymulka sama zadusi.
maxx
100p
100p
Od: 14 kwie 2011, o 22:26

Post »

Mi też kilka wygniło. Myślę, że trzeba zaraz jak zejdzie śnieg wyciąć uszkodzone liście bo gniją a od nich pąki. Spore przymrozki mają być jeszcze w nocy na poniedziałek ale niech sobie radzą nie będę przykrywał.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Pierwiosnek ząbkowany jest krótkowieczny. Najpiękniej kwitną w drugim i trzecim roku, potem starzeją się i gniją. Najlepiej co roku wysiewać i uzupełniać wypady. .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nibyalicja
200p
200p
Od: 21 mar 2014, o 00:12

Post »

Muszę nauczyć się cierpliwości i planowania :)natury nie można oszukać wiec co do ziemi jesienią to jesienią a co wiosna to wiosną:)
Wszystko co doskonałe dojrzewa powoli.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piekną Macie wiosne prymulami ;)

A jak często je Dzielicie?

U mnie ząbkowane w tym roku nadgniły i chcę je podzielić i porozsadzać(palnuję rabatę pierwiosnkowo - irysową)
Mam pytanie, kiedy to najlepiej jest zrobić? Po kwitnieniu? Czy lepiej poczekać do jesieni...

Jestem zielona, jeśli chodzi o pierwiosnki.
Nawet nie wiem, czy potrzebują nawożenia ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Danusiu, nie ma sprawy - to 2 letnia siewka, która już ładnie się rozrosła :)
Najbardziej lubię siewki, bo najlepiej rosną u mnie! Są mocne i szybko się rozrastają, a kwiat jest czasem ładniejszy od rodzica ;)
Twoje jak zawsze prześliczne! Podziwiam i wzdycham do Twojej kolekcji! ;:oj
Muszę się teraz zaopatrzyć w te pełne :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”