Ibrakadabra i balladka o minionym lecie, cz.6.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ibrakadabra i balladka o minionym lecie, cz.6.

Post »

Jagi ja napiszę tylko, że uwielbiam czytać Twe balladki. I Twoje koty też uwielbiam. :wink: Masz świetne poczucie humoru i lekką rękę do pisania. To lubię!
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

JagiS pisze:O właśnie, dzięki, Alexio,za użycie nazwy Kurfurstin Sofie. Nie mam tej róży, ale staję w jej obronie, bowiem scyzoryk mi się w kieszeni otwiera, kiedy ktoś mówi o niej Zocha, jakby to była bufetowa na dworcu ;:219.
Jej królewskiego potomka też nie mam, może szkoda ;:218.

;:7 Jagi, uzylam "prawdziwej " nazwy , bo nie wiedzialam , ze znasz ksywe... ;:306 . Bufetowa , tyz piknie...
A , ze scyzoryk Ci sie otwiera , to tez super. "Uswajszczamy" nazwy , bo sa trudne i czasami za dlugie...Nie wiem , tylko w czym bufetowa jest gorsza od ksieznej... Jak by funkcjonowaly te damy , bez "bab " co im kible myja?
A nie pszeszkadza Ci tekst ; "zazdraszczam" , albo "pozytywnie zazdraszczam"????
Ach i jeszcze jedno , jak chcesz poprawnie uzywac nazw , to rob to do konca; prawidlowa nazwa to "Kurfürstin Sophie", nie jak w Twoim wykonaniu; Sofie. Pozdrawiam , z nadzieja na kolejne dyskusje. ;:196
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witajcie!
Mimo przepięknego i ciepłego dnia przyroda niechętnie wyciąga swoją paletę z kolorami...
Może Was zezłoszczę, ale ogród przypomina mi obrus po kinderbalu, gdzieniegdzie poplamiony sokiem... Na dodatek kiepsko przezimowała większość żurawek, azalie i pierwiosnki omszone.
Ale nic to, zacisnę zęby i poczekam. Przecież Balladka o minionym lecie nie wybrzmiała jeszcze do końca...

Wandeczko, miła moja ;:196. Storczyki o Twoim imieniu są piękne, możesz się szczycić.
Dykteryjka o monotematycznym koledze też niezła. Chyba każdy takiego kolegę miał ;:173.
A za widokami, które pochwaliłaś, bardzo już mi tęskno.

Obrazek

Marysiu! Naprawdę nikt się nie podjął poszukania różnicy między chłodną, lekko kwaśną różą a Tobą? Niemożliwe!!!
No nie, Miczurina już się ze mnie zrobić nie da ;:306.

Obrazek

E, Marto, rozmiar ogródka nie ma żadnego znaczenia. Mamy na FO właścicielki takich "chusteczek". Sądząc po Twoich wpisach w innych wątkach, masz ciekawe rośliny, no i koty, więc przeszkód nie widzę. Ale skoro wolisz po prostu bywać (w tym i u mnie) - zapraszam.

Obrazek

He, he, Lisico! Jednak za dużo książek czytasz, bo coś Ci to chrząkanie marnie wychodzi ;:306.

Obrazek

Nifredilku
;:196, przy Twoim zapale i miłości do roślin bardzo szybko dorobisz się ogrodu swoich marzeń. Co ja mówię, już go przecież masz.
Regałem na książki autentycznie mi imponujesz ;:180. Czytelnictwem także.
A z imieniem jest tak: w dokumentach wpisane jest imię Jadwiga, a w życiu, wiadomo, różnie. Była Jagusia, Hedwig, Jagoda, nawet Helga, no i Jagi. Do wyboru - do koloru ;:306.

Obrazek

Ewa, a to się porobiło :shock:, miałam się tu prezentować jako ogrodnik, a wychodzę na forumowego bajkopisarza ;:306.
Zdjęcie obejścia Krawca wykonam dla Ciebie jutro, sama zobaczysz, jak się popisał...

Obrazek

Masz rację, Justynko, żadna roślina nie ma wpływu na to, jakim imieniem ją botanicy nazwą. Niejedna powinna się nawet na nich obrazić. Taka, dajmy na to, pluskwica ;:224.
Jakie to róże miałaś na myśli, za którymi nie przepadam? Bo te u Ciebie wszystkie są piękne ;:306.
Pod Twoją nieobecność opchnęli Berecika? Ale widzę, że nie masz nic przeciwko temu, a nawet i Ty odetchnęłaś z ulgą... Jest to jedyny znany mi przypadek, kiedy kot się nie przyjął ;:218.

Obrazek

Aniu, po takiej deklaracji mogę powiedzieć tylko: lub mnie, oj, lub ;:306.

Obrazek

Alexia na deser ;:306.
Twoje dywagacje na temat, kto komu co myje, pominę dyskretnym milczeniem.
Nie mam nic przeciwko bufetowym, ani przeciwko księżnym. Niech sobie obie będą, ale z właściwymi dla nich imionami.
Słowo zazdraszczam akceptuję, bo jest to cytat z kultowego filmu "Sami swoi".
Tego "uswajszczania" nie akceptuję, bo trudne wyrazy też są do opanowania, tym bardziej, że są one trudne tylko dla nas, Polaków. Bo dla Niemców przecież nie... ;:224. Mają trudniejsze i nawet dzieci sobie z nimi radzą.
Wytknięcie błędu w imieniu Sophie przyjmuję z pokorą ;:180.
Aha, ale wyraz przeszkadza pisze się przez rz ;:224.
Pozdrowienia lingwistyczne ;:304.

Obrazek

I to by było na dziś tyle. Good night - Jagi
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

JagiSku twoja balladka wielozwrotkowa umiliła zimę,ten trudny czas dla wielu.Mam nadzieję,że i moją obecność wyczuwałaś,choć pisałam rzadko.Bo co mam pisać ja,kupująca róże po 5-6 złotych w marketach,bez nazwy,jedynie ładne z koloru.Chociaż ładne dla mnie,nie muszą być takież dla ciebie.Czekasz na maj,na to buchnięcie wiosny,a przecież po normalnej,śnieżnej i mroźnej zimie to buchnięcie byłoby już w marcu wyczuwalne.A nie mówiłam,że zima jest ważna? :wink: Jak ty pięknie łączysz wiedzę ogrodniczą z historyczną ;:63
PS.Ja też uważam,że krokusy przygotowywały się do radosnego ta dam,a nie trzęsły się z zimna :wink:
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Zaklinałem się,że róż posiadał nie będę ale mam.Owczym pędem mam i to aż 7 sztuk o czym chwalę się wielbicielce i znawczyni tych krzewów.Ale żeby tak radośnie
nie było to Souvenir de Baden-Baden jest czarna.Do samej ziemi czarna.Ona tylko do tropików ?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Z impetem wkraczam w Twe progi ;:138 ....ale jakoś mnie osłabia ta wiosna ...lodowaty wiatr ( od gór ) ..mimo słońca - wcale mnie nie ciągnie , by grzebać w ziemi . Za to grzebie - i owszem - ale w domu ..to skoczę umyć okna , filcuję , sadzę , przesadzam pomidory , pelargonie , tudzież inne rośliny ...No - a punktem kulminacyjnym jest ...Wspaniałe Stulecie ...serial , który mnie "wciągnął - jak Franka w gumioki " ...

Z serdecznym pozdrowieniem ... Małopolska :wit ;:196
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ostatnie zdjęcie najlepiej pokazuje jak przy odrobinie wyobraźni można zaczarować najprostsze wejście do piwnicy (?) Kapitalny busz ;:333 Jagi, czy te białe nakrapiane lilie rosną między floksami? Dają radę wśród wyższych bylin? Mam właśnie wewnętrzny dylemat czy sadzić lilie np między liliowcami i irysami. Chciałabym żeby coś tam kwitło przez całe lato i tak kombinowałam czy w takim pasie: wspomniane liliowce, irysy i np floksy i jeżówki mogłabym "wetknąć" kilka liliowych cebul. Jak myślisz nie zginą pośród nachalnego towarzystwa?
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Jagi, nie żebyś moich nie lubiła... Tylko Ty wolisz takie z dumnie podniesionymi, pełnymi główkami na zwartych raczej kompaktowych krzaczkach.
A moje serce skradły nostalgiczne, angielki, historyczne -wielkie, często nieco rozczcochrane krzaczory, którym wybaczam nawet to, że kwitną tylko raz :).
Nie ukrywam, że nie chciałam więcej kotów, panowie zdecydowali. No i ... przekonali się, że miałam rację.
Berecik to naprawdę kawał zbója był w tym spokojnym babskim towarzystwie. Tylko kłaki fruwały.
No i nie wiedzieć czemu, zapomniał tego wszystkiego, czego nauczył się w temacie higieny już we wczesnym dzieciństwie. Jakby go jakaś amnezja dopadła :twisted: .
Pozdrawiam z nadzieją na słoneczny weekend ;:196
.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Jaguś - zdjęcie Wicusia jeszcze lepsze niż to na serwetkach ;:138 Paczka serwetek przecież znacznie większa niż 10x10 ;:306

Po wnikliwym przeczytaniu Twoich ostatnich wpisów doszłam do wniosku , że jeszcze co najmniej dwie róże muszę dokupić a są to Marie Antoinette i Kurfurstin Sofie. wtedy będę miała w ogrodzie obie moje wnuczki :lol: Teraz tylko muszę:
a - znaleźć dla nich honorowe miejsce
b - znaleźć szkółkę w której można kupić obie te odmiany..
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Jaguś nikt nie dociekał, bo pewnie nie czytał słów przeznaczonych dla mnie (mam nadzieję :;230 ).
W Miczurina czasem się bawię, ale krzyżuję liliowce :wink: Lubię takie zdjęcia jak to ostatnie, bo pokazują ogród jakby od kuchni, a u Ciebie nawet kuchnia posprzątana ;:168
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Nikt nie dokonał "rozbioru logicznego" Marysi Maski?

Zgodnie z moją lisią logiką wygląda to tak:

"Kronprincess Mary, chłodna, wyniosła, blada..., lekko kwaśna..."
Kronprincess Marysia ciepła, przyjazna, ruda ;:oj ..... lekko pikantna :twisted: :twisted:
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Jeśli już miałabym dobierać jakąś arystokratkę do Marysi to pewnie postawiłabym na Lady Emmę Hamilton.. może i nie imienniczka, ale "ciepła", pachnąca (jakby owocami) i ruda ;:224 :lol:
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Jagoda masz w domu porządek i w kuchni bo nie zdążysz nabałaganić :;230
Róże pewnie posadzone ;:224 Ja jutro podziałam.
A propos Imion znalazłam moją imienniczkę (całkiem, całkiem)-Eva Schubert.
:wit
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Jagoda, niektóre moje żurawki też lichutkie. Czekam jeszcze i muszę je reanimować. Iga w swoim wątku pokazała jak to zrobić. Poczekam jeszcze, niech mroźne noce miną :D
Ciekawa jestem jaka róża do mnie pasuje :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

O Jagodo cóżeś Ty uczyniła ;:306

Lisico mówisz, że pieprzna ;:306
Sabino ta Lady do mnie nie pasuje ;:306

Pozostanę przy tej co wybrałam, a może w rzeczywiści jesteśmy zupełnie inni niż siebie i nas postrzegają Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”