aneczkowe powojniki -czyli jak aneczka totalnie zbzikowała
- Ketmia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: aneczkowe powojniki -czyli jak aneczka totalnie zbzikowała
Aneczko, tak patrzę na te Twoje clematisy i podziwiam
. Mam pytanie, gdybyś miała wybrać jednego, który kwitnie długo i obficie, to którego byś polecała? Mam miejsce akurat na jednego powojnika. Kto wie, może kiedyś przerodzi się to w jaką manię i wówczas miejsce się znajdzie kosztem innych roślin. Kiedyś u znajomych widziałam mega olbrzyma o pięknych karminowo białych kwiatach. Robił niesamowite wrażenie.

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Ketmia ależ mi dałaś ciężkie zadanie. Mieć takie piętno, by dobrze dla kogoś wybrać...
Moja czołówka faworytów:
Błękitny Anioł (ale on nie kwitnie cały sezon), Solina, Venosa Violacea, Etoile Violette. Na pewno będziesz też zadowolona z Polish Spirit, Jackmanii, Prince Charlesa -te do mnie jadą.
Ogólnie cały sezon kwitną w większości powojniki włoskie. Zobacz sobie w E-clem powojniki viticella i wybierz kolor dla siebie.
Są tam też podane terminy kwitnień.
Jeśli jeszcze jakoś mogę Ci pomóc to wal do mnie śmiało.
Patiann nie wiem czym sobie zasłużyłam na tak wiele pochwał. Niezmiernie mi miło.
No bardzo połechtałaś moje ego!
Dziękuję.
Jeśli się bronisz to znaczy, że powoli stajesz się zainfekowana clematoholizmem. Od razu więc mówię, że szkoda byś się opierała, bo prędzej czy później ulegniesz.
Szkoda więc czasu. Pomyśl ile te cudeńka zdążyłyby podrosnąć, gdy Ty tak im się opierasz.
Zapraszam do mnie jak najczęściej.
Już ja się postaram, byś szybko się rozchorowała.
Tymczasem... dziś rozgarnęłam kopczyki moich królewiczów (by przykryć ich tylko sosnowymi gałązkami) .
I tak oto niektórzy z nich mnie witali:

W tygodniu muszę dać każdemu garść dolomitu w nogi.

Moja czołówka faworytów:
Błękitny Anioł (ale on nie kwitnie cały sezon), Solina, Venosa Violacea, Etoile Violette. Na pewno będziesz też zadowolona z Polish Spirit, Jackmanii, Prince Charlesa -te do mnie jadą.

Ogólnie cały sezon kwitną w większości powojniki włoskie. Zobacz sobie w E-clem powojniki viticella i wybierz kolor dla siebie.

Jeśli jeszcze jakoś mogę Ci pomóc to wal do mnie śmiało.

Patiann nie wiem czym sobie zasłużyłam na tak wiele pochwał. Niezmiernie mi miło.

Jeśli się bronisz to znaczy, że powoli stajesz się zainfekowana clematoholizmem. Od razu więc mówię, że szkoda byś się opierała, bo prędzej czy później ulegniesz.

Zapraszam do mnie jak najczęściej.

Tymczasem... dziś rozgarnęłam kopczyki moich królewiczów (by przykryć ich tylko sosnowymi gałązkami) .

W tygodniu muszę dać każdemu garść dolomitu w nogi.

- Ketmia
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
Dzięki, Aneczko. Ale mi dałaś zadanie. Hi hi, muszę posadzić aż siedem powojników 

- aneczka1979
Zapewniam Cię, że dla tych siedmiu warto znaleźć miejscówki. Daję za nie głowę, no dobra palec, że będziesz z nich zadowolona. Nie stoją fochów, czyli nie chorują, a szybko rosną i pięknie kwitną. 

-
- 200p
- Od: 19 mar 2013, o 16:19
Aniu,dolomit przesypujesz ziemią czy tylko po wierzchu sypiesz?
- aneczka1979
Raczej po wierzchu, lekko palcami przegarniając. 

-
- 100p
- Od: 5 mar 2015, o 18:14
Witaj Aniu
Piękny masz ogród, sama przyjemność oglądać i inspirować się.
Dopiero tworzę swój ogród i właściwie to znam niewiele gatunków kwiatów. Stąd moje pytanie.
Na wielu zdjęciach, zresztą nie tylko w Twoim ogrodzie, pojawiają się śliczne kępy delikatnych kwiatów. Namierzyłam je u Ciebie w tym wątku na 1 stronie, zdjęcie powojników nr 18, nad zdjęciem komentarz "W oddali, na kratce, ten jasny:" Chodzi mi o te, które kryją korzenie powojników na pergoli, takie szare z urokliwymi wściekle różowymi kwiatuszkami?
Chętnie bym kupiła, ale nie wiem co

Piękny masz ogród, sama przyjemność oglądać i inspirować się.
Dopiero tworzę swój ogród i właściwie to znam niewiele gatunków kwiatów. Stąd moje pytanie.
Na wielu zdjęciach, zresztą nie tylko w Twoim ogrodzie, pojawiają się śliczne kępy delikatnych kwiatów. Namierzyłam je u Ciebie w tym wątku na 1 stronie, zdjęcie powojników nr 18, nad zdjęciem komentarz "W oddali, na kratce, ten jasny:" Chodzi mi o te, które kryją korzenie powojników na pergoli, takie szare z urokliwymi wściekle różowymi kwiatuszkami?
Chętnie bym kupiła, ale nie wiem co

Pozdrawiam :) Marzena
"Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest...."
- aneczka1979
Marzeno to jest firletka kwiecista.
Kwitnie w drugim roku uprawy. Fajna i całkiem bezproblemowa roślinka. Wysiewa się jak szalona. Ja dwuletnie firlwtki na koniec sezonu usuwam i zastępuję je nowymi, gdyż ponoć w kolejnych latach znacznie tracą na atrakcyjności.

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Qrcze, Aniu jakie ładne odrosty u Ciebie. A mój Polish spirit wygląda jakby nie przetrwał 

- aneczka1979
Zuzka nie stresuj się. Daj mu czas.Jeszcze ma prawo. U mnie na dniach obudził się drugi z piątki co to znaku życia nie dawały.
Ania, masz super wystylizowany ogrodek
Milego dnia 

Pozdrawiam Patrycja- Ania
Zgoda na brak polskiej czcionki
Zgoda na brak polskiej czcionki
-
- 100p
- Od: 5 mar 2015, o 18:14
dziękuję Aniu, firletka już namierzona
I najgorsze, że chyba mnie zaraziłaś powojnikami
Tzn. powojniki kojarzyły mi się zawsze z dużymi kwiatami , pełnymi albo nie, ale te mnie jakoś nie pociagają. Natomiast jestem pod wrażeniem Hanny na przykład, czyli takich, które mają kwiaty w kształcie trąbek, kieliszków, tulipanków, no inne po prostu niż większość odmian. Są dla mnie przeurokliwe.
Krążę wokół Hanny i McKenzie (jakoś mnie ten kolor zauroczył w wydaniu powojnikowym). A co byś mi ewentualnie TY zaproponowała jako guru ?
.
aha, najlepiej to jakieś bezproblemowe, co bym się nie zniechęciła, dopiero zaczynam

I najgorsze, że chyba mnie zaraziłaś powojnikami

Krążę wokół Hanny i McKenzie (jakoś mnie ten kolor zauroczył w wydaniu powojnikowym). A co byś mi ewentualnie TY zaproponowała jako guru ?

aha, najlepiej to jakieś bezproblemowe, co bym się nie zniechęciła, dopiero zaczynam

Pozdrawiam :) Marzena
-
- 200p
- Od: 11 mar 2015, o 20:32
Mam długi płot, nie da się nic posadzić pr?cz roślin typu bluszcz, gdyż płot od kostkidzieli jakieś 40-50cm.czy to dobry pomysł obsadzić go powojnikami? Bo piękne są niesamowicie
Paulina
Chmielakowo-początki
Chmielakowo-początki
Aneczko, podpinam się pod pytanie chmielakowo , jako, że jesteś dla nas guru powojnikowym

Pozdrawiam, Ela
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu jutro powojniki przyjadą. Jakbym na randkę czekała.