Taki - sobie ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.4

Post »

"Glut" - po niemiecku ogień, płomień. Pasuje. :wink:
Jesienią też sobie takie iryski kupię. :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie też kwitną iryski żyłkowane, ale tylko te jaśniutkie. Ciemne bardziej mi się podobają, lecz jesienią nie mogłam ich znaleźć w marketach. W zimie 2012 roku wyginęły mi co do jednego.
Widok tych pierwszych kwiatków napawa wielką radością.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Miłeczko ależ cudne masz te iryski. Strasznie mi się podobają i aż wstyd się przyznać, że moje kupione jesienią zostały zapomniane i nie posadziłam ich.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ale cudeńka te iryski, muszę w tym roku i ja zaopatrzyć się w większe kępki ;:215
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

U mnie już mączkę wykupili, ale nawozy jeszcze są. Tawułki glut nie widziałam, ale kupiłam dwie inne :) a iryski mam takie same i nawet moich nastolatków zachwycają :)
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Miłko!
Czytam że jest Tobie potrzebny 'przywrotnik ostroklapowy' jak tylko chcesz to już go masz!Jak tylko będę na działce to Tobie wykopię, napisz czy to aktualne? A ja potrzebuję od Ciebie przylaszczkę tą która się chwalisz! Mam przylaszczki niebieskie i różowe, lecz jeszcze nie kwitną, a o białej nie słyszałem! :wink:
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ryszard! Przylaszczki chętnie Ci dam, widzę, że nawet trochę się kępka rozrosła. Przyrasta dużo wolniej jak niebieska, ale da radę ;:173 Tak czy inaczej, niebawem musimy się zobaczyć! ;:173

Aniu! Bardzo szybko wszystko wykupili. W innych sklepach też pokazało wie wiele ciekawostek, ale mączki rogowej nigdzie nie widziałam oprócz Lidla. Gluta nigdzie nie ma, rozglądałam się, ale mam obiecaną od podpoznańskiej koleżanki Ilonki!

Iwonko! Ja moje mam od 2 sezonów. Przedtem też miałam, ale mi zniknęły więc dokupiłam w jakimś kapersie biedronkowym, albo lidlowym, nie pamiętam ;:224 Rozglądaj się jesienią!

Agness! Niezły numer wywinęłaś! ;:306 Moja siostra też tak ma. Kiedyś znalazłam u niej sprzed roku i sprzed dwóch lat ;:306

Wandziu! Każde mają swój urok. Te ciemne mam od kilkunastu lat, te jasne "kasieńki" już raz mi zniknęły ;:223 Chciałabym dosadzić zółtych, ale też jesienią nie rzuciły mi się w oczy.

Dziękuję Asiu! Nie chciało mi się dociekać, co to znaczy i wstyd mi, bo kiedyś mówiłam nawet nieźle po niemiecku, ale nie kojarzyłam "gluta" zupełnie! Przecież taki wyraz bym zapamiętała!!! ;:223 ;:306
Kup koniecznie, śliczne są i zwłąszcza teraz radują oko!

Dla miłośników irysów żyłkowych Katherine Hodkin:

Obrazek

I krokusiki kolejne kwitnące:

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj się napracowałam, bo zrobiłam remanent dalii. Po podziale i ponownym ułożeniu w skrzynkach ubyły 2 skrzynki ;:306 Pozostało mi tylko porównanie ze spisem jesiennym. No i paczki muszę powysyłać :D
Pozostało wiadro ułomków i ziemi, która się wykruszyła spomiędzy.

Obrazek

Obrazek

Wzeszły mi w doniczkach pomidorki. Nie wiem, czy nie za wcześnie posiałam, ale ja myślę, że w szklarni dadzą radę posadzone wcześniej. W zeszłym roku zaświeciłam im znicze na mroźne noce. Jak rano zajrzałam, to w szklarni było cieplutko ;:215
(zaraz będą uwagi, że wybiegnięte ;:306 )

Obrazek

I najnowszy, nalepszy zakup! Ze stylizowanymi różą i dalią! Oni pewnie specjalnie dla mnie ją projektowali!

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Miłeczko porządki daliowe i u mnie by się przydały :roll:
Czekam jednak na moment sadzenia bo w piwnicy dostęp utrudniony.
Piękne masz iryski te miniaturowe ;:138
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Zaznaczam sobie watek z moimi ukochanymi daliami. Przepieknie nie moge sie napatrzec. Pozniej wroce gdy będę miala dostep do komputera. Jednak ogladac te fotki z telefonu to nie to samo?
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Woohooo,ile tego masz ;:224
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

E tam, wcale nie wybiegnięte ;:224 Posadź potem głębiej, pomidorki to lubią.A za znicz w szklarnii ;:180 ;:180
Do moich dalijek muszę zajrzeć. Mam nadzieję, że nic im nie dolega. Tylko, że ja nie podpisałam :oops: Chaos, ciągły chaos....no cóż ja poradzę, że nie przywiązuję wagi do nazw? Swoją drogą, nieźle się napracowałaś. Domyślam się ile ich masz.... :D

-- 15 mar 2015, o 20:33 --

A co do gadżetów komputerowych...dzisiaj oglądałam takiego cudnego laptopka z jabłuszkiem....Mówię do mojego: śliczny jest.
On: widzisz cenę?? Ja : nie założyłam okularów, ale jest biały, cieniutki, i ma jabłuszko :;230 pasowałby mi do całości.....
Mina mojego M jest zawsze bezcenna, no ale on to ma już ze mną siedem światów :wit
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p

Post »

Miłko przeleciałam cały wątek i jestem zachwycona i zazdrosna jednocześnie o ilość dalii :D To moje ukochane kwiaty i jedyne na które klnę, gdy muszę wykopywać i wkopywać, a jednocześnie zachwycam się nimi zawsze i nie wyobrażam sobie bez nich ogrodu. Dzięki nim uważam sierpień za najpiękniejszy miesiąc w sezonie :) Miłko masz przeurocze odmiany. Nie powiem która konkretnie zawładnęła mną -chyba żadna bo wszystkie jednocześnie...i wszystkie chciałabym mieć ;:204 ;:167
Ja dzisiaj nie wytrzymałam i chociaż obiecałam sobie, że w tym roku nie będę podpędzać to i tak jak co roku wsadziłam swoich dwadzieścia kilka odmian do donic. No nie mogłam się powstrzymać ;:306

Miłko będę stałą bywalczynią Twojego wątku, pokazuj Kochana piękne zdjęcia swoich tęsknotek bo ja je też uwielbiam ;:167 I ptaszki piękne pokazujesz-u mnie na razie tylko szpaki się pokazują i wrony bo odkąd mam kota to nic nie chce przylatywać ;:145
I imię masz rewelacyjne-To jest 'Miła'? Mogłabym tak swoją córkę nazwać gdybym ją miała ;:131
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Małgoś! Mój małżon kupił sobie takiego z jabłuszkiem, a ja mu na to, że jabłoń już mamy, a on, że zbiera wszystko co związane z jabłkiem (nazwisko takie mamy) ;:306 Za te dalie , to ;:14 Jak można!!! Nawet wymienić się z Tobą nie mogę! ;:145

Tulap! Ano mam! :evil:

Andzia! Witaj! :wit Zapraszam! Skoro masz dalie i je tak kochasz, to na pewno znajdziemy wspólny język ;:168 Ja nie podpędzam dalii, no chyba, że po przeglądzie jak dziś, okaże się, że któreś ledwie zipią. Zrobiłam tak w zeszłym roku, ale to nic nie dało, bo te zdechlaki, chociaż zakwitły, nie wytworzyły porządnych karp. Wsadziłam więc je do doniczki z myślą, że tak łatwiej im będzie zimą, ale mąż zapomniał je schować do pomieszczenia daliowego i ... poszły na wieczne łąki ;:306
Już niektórzy wiedzą, że na imię mam Ludmiła, ale Miłką zwą się też Bogumiły. Jeśli chcesz nadać takie imię córce, to musisz się zastanowić, czy ma być miła dla Boga, czy ludu! ;:173

Jadziu! Dziękuję w imieniu irysów! A dalie cierpliwie poczekają! Ja też musiałam zrobić małą awanturę, że zastawili mi dalie rowerami i starą baterią do zlewu ;:306

I jeszcze wiosny kawałek...

Moje przylaszczki fioletowe:
Obrazek

Ostróżki wychodzą
Obrazek

Wychodzi coś co przyszło z hostą od Majki Mariasen :D
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p

Post »

Oj do córki to mi jeszcze daleko, na razie musi mi niesforny Kubuś wystarczyć :) Moje dalie coś w tym roku słabo się przechowały. Niby wszystkie były w tym samym miejscu, przysypane piaskiem mimo to kilka wyschło na kamień, kilka innych spleśniało. Większość przetrwała wzorowo, ale mimo wszystko nie tak dobrze jak trzy lata temu. Dwa lata temu nie miałam nic bo po ulewnych prawie 2-miesięcznych deszczach bulwy mi padły w mojej gliniastej ziemi. Dalie to pierwsze kwiaty, które sadziłam jeszcze podczas budowy domu i ta miłość została ;:167 No może jeszcze do mieczyków :) Jakbym nie mogła się zakochać w czymś czego nie trzeba przechowywać przez zimę ;:306
Miłko zostaję i dalej zwiedzam Twój teren :)
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Miłka, powiedz mi proszę, czy z tych ułomków może coś jeszcze być?
Ja takie wyrzuciłam jak były w paczce, a sąsiadka wkłada do ziemi sadząc karpy i twierdzi że z nich też wyrosną rośliny.
To jak to w końcu jest? :oops:
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”