Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Post »

Antooosia pisze:Widząc te paskudne sroczyska aż muszę się odezwać! Monia tęp i przeganiaj je bez litości! One mordują i pożerają mniejsze ptaszki, wyciągają pisklaki z budek,są okropne! Nie raz widziałam,jak biedne wróble w popłochu zwiewają w krzaki. Teraz drżę o rodzinkę kosów,która mieszka u mnie od wielu lat,bo te bandytki niedaleko wiją gniazdo.
A ponieważ są pod ochroną, rozpanoszyły się na potęgę! Jak je lubiłam,teraz na nie patrzeć nie mogę!
U mnie też zadomowiła się rodzinka kosów :tan Bardzo je lubię ;:167 Dzisiaj miałam 4 razem przed samym tarasem, ale spłoszyłam je i nie zdążyłam zrobić zdjęcia ;:222
A sroki wiją gniazdo na dobre - niestety na tyle wysoko, że nie ma jak dostać się do gniazda :( Jak się pozbyć tych paskud? Jak je przepędzić?
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakaś plaga z tymi srokami... ;:185 U mnie w okolicy też ich pełno i z każdym rokiem coraz więcej... :?
Nie mam pojęcia jak je przegonić, a nie lubię ich bardzo, właśnie za to, co robią innym ptakom... ;:174
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nifredil pisze:U mnie sroki obrywają pąki tulipanom i krokusom :evil: jak tylko widzę przez okno to przeganiam. Niech sobie szukają smakołyków (?) po sąsiedzku ;:224 A jeszcze są na tyle cwane, że jak się już raz wprowadzą tak koniec :roll:
Pąki kwiatów to nic wielkiego :roll: . Zobacz tutaj :( :cry: :
Sroka rozdziobuje żyjącego jeszcze ptaka:
http://www.youtube.com/watch?v=VW9_AxIw ... r_embedded
Sroka zabija i porywa drozda śpiewaka:
http://www.youtube.com/watch?v=7hn_GeD9 ... r_embedded
Sroka dopadła małego ptaka śpiewającego i oskubuje go żywcem:
http://www.youtube.com/watch?v=tXLTd0SUDHQ

Na ogół zamieszkują na stałe dane miejsce, ponieważ przywiązują się do miejsca, w którym się wylęgają :(

-- So 14 mar 2015 21:09 --
justi177 pisze:Jeszcze dodam od siebie: sroki u mnie - do spółki z sójkami - atakują moje wiewióry ;:223 Te są u mnie najważniejszymi lokatorami i nie mogę na to spokojnie patrzec, dlatego gdy zobaczę akcję "zasadzka" rozpędzam towarzystwo z hukiem.
Sąsiadka ma polewkę, ale ja uwielbiam swoje wiewiórki i już!
To dlatego, że sroki lubią być w pobliżu wiewiórek - obserwują, gdzie wiewiórki zakopują orzechy - zapasy zimowe, a później same z nich korzystają ;:161
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PEPSI pisze:Fajne te kompozycje w donicach. Radośnie na serduchu jak już można co nieco posadzić kolorowego. U mnie też srok pełno, nawet razem z psami się wspólnie stołują.
Dziękuję ;:196 Ja już nie mogę się doczekać aż w ogrodzie będą kwiaty na rabatach ;:173

-- So 14 mar 2015 21:14 --
aneczka1979 pisze:Monika czytam, że masz sporo planów na ten sezon. Trzymam kciuki z całych sił, by się wszystko udało zrealizować. ;:215
Kompozycje stworzyłaś cudne! A ta doniczka z żółtą prymulką i ptaszkiem w nogach jest po prostu obłędna! ;:224 ;:180
;:196 Dziękuję :wit

-- So 14 mar 2015 21:16 --
Margo2 pisze:Niestety u mnie sroki też rządzą.
Nie wiem jak je wyprosić.

Monia masz rację, że prymulki posadzone do gruntu mają mniejsze kwiaty
Ciekawe z czego to wynika?
Czy dlatego, że w sklepach je tak bardzo pędzą?
Oczywiście, że są duże w doniczkach, bo podpędzone chemią ;:108 Niekiedy widzę kwiaty wielkości ok.8cm - aż nieładne, bo tak nienaturalne ;:185 Te, które kupiłam są takie w sam raz - mogłyby takie być w gruncie :lol:

-- So 14 mar 2015 21:17 --
dorotka350 pisze:To już wiem, co poskubało moje tulipany...wstrętne sroczyska :evil: Dzisiaj znalazłam szczątki wydziobane do poziomu gruntu. Sroki mają gniazdo na dębie sąsiada. To na pewno ich sprawka :(
Tak, one zakładają gniazda na wysokich drzewach. U mnie gniazdo mają na modrzewiu sąsiada.
Szamanka pisze:Jakaś plaga z tymi srokami... ;:185 U mnie w okolicy też ich pełno i z każdym rokiem coraz więcej... :?
Nie mam pojęcia jak je przegonić, a nie lubię ich bardzo, właśnie za to, co robią innym ptakom... ;:174
Niestety, smutne to, że są aż takimi bezwzględnymi drapieżnikami. U mnie w tym roku nie widziałam ani jednego wróbelka ;:185 :(
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Straszne to co piszecie o srokach. A dlaczego więc są pod ochroną, skoro aż tyle złego robią.
Nie byłam w stanie Moniko filmiku do końca obejrzeć. Zaczęłam od ostatniego a do innych nawet nie zaglądam. Okropne ptaszyska. :evil:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aneczka1979 pisze:Straszne to co piszecie o srokach. A dlaczego więc są pod ochroną, skoro aż tyle złego robią.
Nie byłam w stanie Moniko filmiku do końca obejrzeć. Zaczęłam od ostatniego a do innych nawet nie zaglądam. Okropne ptaszyska. :evil:
Aniu, te ptaki sprowadzono do nas z Azji, to nie nasze rodzime ptaki. Nasze wszelkie małe, śpiewające są na wyginięciu dzięki dzikim kotom i srokom właśnie :( Objęte sa ochrona, którą trudno zdjąć, bo ekolodzy dbają o ochronę. W Anglii, gdzie również są pod ochroną, są wyznaczone możliwości odstrzału nadmiernej ilości tego drapieżnika za pomocą wiatrówki - oczywiście nie dla zabawy, robienia krzywdy, tylko w miejscach, gdzie zbytnio zdominowały tereny i są zagrożeniem dla innych gatunków. U mnie sa zagrożeniem. Tej zimy nie ma małych ptaków. Ani razu nie widziałam zwyczajnych wróbelków przez całą zimę. Pojawiły się sikorki, ale dosłownie z doskoku. Ziarno, które było w karmniku wsypane jesienią leży tam do tej pory. Zawieszone kulki tłuszczowe z ziarnem również nadal wiszą :( Za to sroki na każdej gałęzi, słupie, ogrodzeniach, wszędzie. Rozpanoszyły się okropnie :evil:
Dawniej było tu dużo małego ptactwa i to w różnych, nieznanych mi gatunkach (bliskość lasu), a teraz już się nie pojawiają. Wczoraj była gromadka kosów (kosy zamieszkiwały tu od zawsze), ale co z tego, skoro sroki ponoć najbardziej gustują w pisklętach kosów - już się boję, co będzie w najbliższym czasie ;:14 Zastanawiałam się dlaczego zniknęły kuropatwy, które również tutaj bywały jak kupiliśmy działkę. Podobno kuropatwie pisklęta również są łupem - teraz już wiem, że musiały wyginąć na moim terenie lub wynieść się w inne miejsca.
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49

Post »

Było ich mało,stąd ochrona. Niestety teraz rozpanoszyły się na potęgę i nikt na to nie reaguje.
Powinien być dozwolony odstrzał.
Może trzebaby gdzieś jakąś petycję napisać???

Monia gratuluję kosiej rodzinki. Uwielbiam,jak tuż przed zmierzchem kosi tatuś siada na czubku najwyższego świerka i daje koncert....schowajcie się skowronki :D
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Awatar użytkownika
Fabi 12
1000p
1000p
Od: 18 sty 2010, o 21:20

Post »

U mnie też ich pełno, wokół domu, widzę trzy gniazda.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Może zamiast odstrzału wystarczyłoby niszczyć gniazda, żeby nie mogły się rozmnażać.
Ale ja nie wiem, gdzie moje sroki mieszkają.
Niestety mam też sójkę
Na szczęście małe ptaki też jeszcze są. Kosy też. Uwielbiam ich śpiew
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Antooosia pisze:Było ich mało,stąd ochrona. Niestety teraz rozpanoszyły się na potęgę i nikt na to nie reaguje.
Powinien być dozwolony odstrzał.
Może trzebaby gdzieś jakąś petycję napisać???

Monia gratuluję kosiej rodzinki. Uwielbiam,jak tuż przed zmierzchem kosi tatuś siada na czubku najwyższego świerka i daje koncert....schowajcie się skowronki :D
U mnie też kos śpiewa pięknie na najwyższym drzewie :)
Co do srok - wystarczy zabrać głos przeciwko srokom, a już Cię obrońcy chcą zlinczować - to nie takie proste :wink:

Fabi 12 pisze:U mnie też ich pełno, wokół domu, widzę trzy gniazda.
Wow, to będziesz miała trochę krzyku dookoła i prawdopodobnie zagrożone są okoliczne małe ptaki ;:173

Margo2 pisze:Może zamiast odstrzału wystarczyłoby niszczyć gniazda, żeby nie mogły się rozmnażać.
Ale ja nie wiem, gdzie moje sroki mieszkają.
Niestety mam też sójkę
Na szczęście małe ptaki też jeszcze są. Kosy też. Uwielbiam ich śpiew
Sójki też u mnie są, codziennie się pojawiają - one też są zagrożeniem?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po chłodnych, deszczowych dniach znowu mamy piękną niedzielę, słoneczko i świeże kwiaty :D W końcu udało mi się zdobyć mini iryski wiosenne, które dzisiaj zakwitły - są przecudne ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

i takie jasne, ale mniej efektowne
Obrazek

wczoraj kupiłam dwie skrzynki bratków - tradycyjnie białe i niebieskie
Obrazek

- już wkopane :D
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Śliczne te niebieskie iryski ;:333
O, już bratki sprzedają? U nas nigdzie jeszcze nie widziałam :roll:
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Rzeczywiście iryski przecudne , bratki też, jednak w tym roku mamy stokrotki :-)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Wszystko wygląda przepięknie ;:173
Oczywiście u mnie nie ma nigdzie tych irysków :roll:
Do tej pory się zastanawiam dlaczego u mnie zginęły. Może przy przebudowie rabat zniszczyłam cebulki?
Sójki też są drapieżnikami. Kiedyś byłam świadkiem jak sójka wyszukała gniazdo jakiegoś ptaka, które było w moich tujach i wyjadła pisklaki. Niestety nie zdazyłam zareagować. Jak podbiegłam to ostatni pisklak leżał już niezywy pod gniazdem
Natomiast dzisiaj przed moją działką chyba pustułka upolowała sobie jakiegoś ptaka i zjadała w najlepsze, nawet nie zlękła się mojego samochodu. A zatrzymałam się tuż przy niej. Ale tych akurat ptaków nie potępiam. One polują na dorosłe osobniki, które maja szanse uciec.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Moje iryski daleko w tyle. :oops:
Kochana w tym roku chyba też pójde w biało-niebieskie kompozycje doniczkowe. No może ciut różu też się zaplącze.
Jak widzę stokrotki to aż mi skóra cierpnie... od razu przypominają mi się moje zeszłoroczne, które jak się okazało przywlekłam z mszycami. Prawie cały sezon z nimi walczyłam. Rozlazły się po całym balkonie zielone dziadygi. :evil:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”