Nowicjuszka w ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Mówiłam mamie o Twojej cebuli.
Mówiła, że ona normalne dostała, takie jak jej zamówiłam.
Tak więc powinnaś czuć się wyróżnioną :)
z uśmiechami Iza
u liski
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne te cebule :shock: :shock:

a u mnie cisza ............nie odpisał nawet na maila :cry: dzis zadzwonię do faceta
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Marioluś!
Jeszcze takiego giganta nie widziałam :shock:
To bardziej przypomina " kartofla" do księgi Guinessa, niż przeciętną bulwkę lilii.
A co to jest za odmiana ?
Coś z nowoczesnych hybryd?
Bo ja wykopałam wielką, która przy Twojej, jest tylko mandarynką :lol: ,
ale ona z tych krzyżówkowych dwumetrowców.
Inne lilie, normalne tylko 12-15 cm obwodu,
a ta to chyba ze 30 cm ! :shock:
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziewczyny - takich wielkich miałam kilka sztuk- reszta normalna. Wiem też że nie tylko mnie się trafiły pojedyncze giganty. Nie pamiętam jak się nazywały ale mam nadzieję że dadzą się latem poznać po bardzo okazałym kwitnieniu :)

Wcale nie jest to takie fajne mieć duże cebule - głębsze dołki trzeba kopać ;:106

Nie zdążyłam wkopać wszystkich, musiałam wpaść do Joli po badylki datury. Każdy kto ją zna domyśla się że nie wyszłam tylko z nimi :)
Ale najbardziej ucieszył mnie woreczek ścierści Saby. Strzeżcie się nornice - Saba nadchodzi !!!!!
I oczywiście nabawiłam się kompleksów. U mnie rozgardiasz, misz-masz, kolejne sterty gałęzi, liście do grabienia, cebule do wkopania.....
A u Joli - idealne. Porządeczek. Przekopane, posprzątane, wszystko oznaczone, a na dodatek jeszcze jej róże kwitną !!!
Qrczę - ja też tak chcę ;:87
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O co chodzi z sierścią saby???

Ja mam sierść Szarika... dużo siersci
z uśmiechami Iza
u liski
x_B-a
---
Od: 14 lip 2006, o 21:52

Post »

Ponoć sierść wciśnięta w otwór zrobiony przez nornicę odstrasza tego gryzonia. U mnie to niestety nie działa.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

u mnie też niestety nie.... :cry:
x_B-a
---

Post »

Wiesz co pomogło? Wyrwałam wszystko z warzywniaka, wygrabiłam wszystkie liście i orzechy, poustawiałam łapki w zabudowaniach gospodarczych. Złapało się już cztery. Może będzie mroźna zima to i populacja gryzoni się zmniejszy.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

o to ja spróbuję jutra Szarika wyczesać hihihihh
z uśmiechami Iza
u liski
x_B-a
---

Post »

Nie wiem co na to nornice, ale gwarantuję, że Szarik będzie zachwycony :D .
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

A u mnie zadziałało :lol:
W każdą dziurkę powsadzałam sierść Sary i jak dotąd nie mam nornic :P - a tfu żeby nie zapeszyć :lol:
Cebulki lilii rewelacja Mariolu :D
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sierść psa na pewno sprawi że nie będzie im tak bezstresowo mijał dzień :) Słyszałam od kilku osób że to bardzo skuteczna metoda. A skoro tak - spróbuję. Cały czas mam nadzieję że uda mi się ich pozbyć.
Łapię się każdego sposobu - woda z płynem do naczyń w otwory, trutki, odstraszacze, teraz mam sierść, zimą zrobię im specjalne karmiki z trutką.....

Nie mam wyjścia - trawnik jest tak zryty że miejscami nie tylko zżółkł ale zapadł się :(

Muszę dzisiaj sprawdzić czy nie mam pędraków. Tak na wszelki wypadek.

A wiosną czeka mnie renowacja trawnika. Chyba że zima się spóźni, ale na to raczej nie mam co liczyć.
x_B-a
---

Post »

Tadeusz w swoim wątku pisał o takich karmnikach z trutką. Ja nie mogę tego stosować, bo mam kota, który poluje, ale u niego to działa.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Witaj Mariolko !

Wreszcie dotarłam na Twoje Włości :-)

Muszę przyznać, że bardzo ładny kupiłaś ogród, tak w nim było sielsko - anielsko i naturalnie, ale zrobiłaś z niego prawdziwe cudeńko ... własne cudeńko !

Mam nadzieję, że folxy, te biało kwitnące świeczki, które ślicznie pachną, nadal rosną w Twoim ogródeczku :-) Dla mnie są przecudne i bardzo bym chciała mieć je w swoim ogrodzie dlatego uśmiecham się do Ciebie, a wiosną, jeżeli będziesz się mogła nimi ze mną podzielić, przypomnę się :-)))

Masz przepiękne floksy, zawilce, szkarłat amerykański i parzydło leśne. Jak zakwitną wszystkie róże i lilie to ... tylko będzie u Ciebie prawdziwy Raj na Ziemi.

No i chciałabym podzielić się z Tobą moim doświadczeniem odnośnie lilii.
Otóż w tamtym roku, wiosną, zaszalałam przy zakupie lilii, wydałam sporo kasy, kupiłam azjatyckie,orientalne, amerykański i trąbkowe ... w różnych kolorach. Jak zakwitły było przeuroczo. Cieszyłam się nimi ogromnie. Dbałam o nie bardzo. Nie zapominałam o tym, że lilie powinny mieć "głowę w słońcu, a nogi w chłodzie".Posadziłam jej blisko siebie, bo ponoć wtedy nornice ich nie atakują. W tym roku ... niestety ... ani jedna z nich nie zakwitłą ... nornice zjadły wszystkie :-((( W związku z tym, że nie wyobrażam sobie mojego ogrodu bez lilii kupiłam wiosną tego roku, ale już tylko kilka.

Mariolko, jak masz nornice i chcesz mieć lilie to musisz je najpierw włożyć do podziurawionych z wszystkich stron starych donic, a dopiero potem wraz z donicą do ziemi. W sklepach ogrodniczych są takie specjalne koszyczki, ale on są za niskie dla lilii, nadają się bardziej dla tulipanów i tych mniejszych cebulek, które też są przysmakiem nornic.
Powierzchnię ziemi wokół korzeni dobrze jest wyłożyć 3 cm warstwą ściółki lub obsadzić niewielkimi roślinkami jednorocznymi.

Pozdrawiam Cię cieplutko oraz Twoją słodziutką wnuczkę i kotkę Bunię :-D
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Za diabła nie pamiętam gdzie były białe floksy, podejrzewam gdzie ale pewności nie mam:)
Całą masę wykopałam ale oczywiście nadal mam ich duuuużooooo więc nie ma sparwy - przypomnij się. Tym bardziej że wiosną już nie będę pracowala na 1,5 etatu :D

Tfu-tfu-tfu żeby nie zapeszyć.....
Nie widzialam żadnych nowych dziurek po nornicach...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”