Sadzenie dębów

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Kacper1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 wrz 2008, o 21:23

Sadzenie dębów

Post »

Witam, mam pytanie chcęposadzić dęby. Jak to najlepiej zrobić?
Jakiej ziemi potrzebują te drzewa?
Awatar użytkownika
hermanvip
100p
100p
Od: 26 cze 2008, o 14:47

Post »

Witaj.
Dąb nie ma jakiś specjalnych wymagań, rośnie w całej Polsce od morza do tatr :D piasek czy glina to raczej wszystko jedno :) chociaź wiadomo że jeśli gleba jest żyzna to dobrze :) sadź te dęby i niech rosną z 1000 lat :)
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Oj nie zgodziłbym się z Tobą, że dąb nie ma szczególnych wymagań. Owszem urośnie praktycznie wszędzie tylko, że na pewnych siedliskach będzie wegetował a na innych będzie rósł zdrowo. Dąb preferuje gleby gliniaste, żyzne, świeże, stale umiarkowanie wilgotne.
Ludzie często na siłę sadzą drzewa na siedliskach dlań zupełnie nieprzydatnych, a często wręcz szkodliwych dla normalnego wzrostu danego gatunku.
Awatar użytkownika
piters
50p
50p
Od: 5 paź 2008, o 11:45

Post »

ja dzięki zamiłowaniu wiewiórek do zakopywania żołędzi mam na działce kilka niewielkich na razie dębów :D - jeden został przesadzony na odpowiednie dla jego (przyszłych) rozmiarów miejsce, pozostałe będą chyba przycinane; co do warunków środowiskowych to z łatwością da się zauważyć, że te z korzystniejszych stanowisk mają się znacznie lepiej - większe przyrosty, żadnych chorób; mój najokazalszy "dąbek" rośnie w pełnym oświetleniu (południowa strona), ziemia przepuszczalna, żyzna, wilgotność średnia, brak w najbliższym otoczeniu innych drzew i krzewów
Awatar użytkownika
hermanvip
100p
100p
Od: 26 cze 2008, o 14:47

Post »

Owszem zgodzę się że często ludzie sadzą drzewa w warunkach im nie odpowiadających, jednak co roślina to inne wymagania...
Jest jeszcze taka sprawa że u mnie na piaskach dęby bardzo łatwo się rozsiewają a dodam że są to już w dużej części wyrównane niskie wzgórza morenowe :) poziom wody około 2,5 do 3 metrów. Szczególnie rozsiewa się dąb który rośnie jakieś 100 merów od mojego domu i ma w obwodzie 180 cm :) więc też zależy z jakiego miejsca taki dąb pochodzi :) jeśli pochodzą rośliny mateczne z piachów takich jak moje to młode powinny rosnąć wszędzie w granicach rozsądku :)
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

U mnie też rosną na byle czym od wapiennej skały (po sąsiedzku) na glebie VI klasy, poziom wody głębiej niż 3 m, rozsiewa mi się dąbrowa i od razu maleństwa mają tak głęboki korzeń palowy, że trudno wyrwać, szczęściem nie owocują co roku.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
drzeweczka
100p
100p
Od: 10 sie 2008, o 17:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Może i rośnie na byle czym, ale jak (i jaki gatunek)... - oczywiście zdrowotność roślin w dużej mierze zależy od tego, czy rosną na optymalnych stanowiskach.
No i w przypadku dębów jest bardzo ważne jest to jaki to gatunek - nasze rodzime gatunki (nie na obszarze całego kraju) to dąb szypułkowy i dąb bezszypułkowy - różnią one się zdecydowanie wymaganiami glebowymi - w skrócie dąb szypułkowy ma większe wymagania, a bezszypułkowy mniejsze. Jest jeszcze popularny dąb czerwony - gatunek introdukowany (obcego pochodzenia) - on ma podobne wymagania jak bezszypułkowy lub nawet mniejsze. Mogę je rozpoznać np. po liściach - jak zamieścicie fotografie.
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

No tak, ale wszystko zależy od tego po co chcemy posadzić dęba i ile. Jak chcemy mieć w ogrodzie dla ozdoby to gleba nie ma znaczenia (bo wszędzie będzie lepiej lub gorzej rósł), a jak chcemy zalesiać to już inna sprawa. W przypadku dębów hodowanych dla ozdoby największą zmorą jest mączniak.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
agromadzik
50p
50p
Od: 25 paź 2008, o 18:16

Post »

a kiedy najlepiej sadzić dęby?
Awatar użytkownika
piters
50p
50p
Od: 5 paź 2008, o 11:45

Post »

agromadzik pisze:a kiedy najlepiej sadzić dęby?
jak posadzisz teraz będzie ok :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”