Podłoże ma odpowiednią ilość składników żeby rozsada wytrzymała 2 miesiące. Nawożenie rozsad w początkowej fazie (około miesiąca) to nieporozumienie.Rzepka pisze:Czy paprykę do gruntu też się nawozi w fazie rozsady? Rośnie w podłożu Sterlux do siewu i pikowania w półlitrowych kubasach.
Pozdrawiam
Żadnych Florowitów przez najbliższy miesiąc. Chyba że chcesz skończyć rozsadę. Ziemia kupiona do wysiewów jest już odpowiednio nawieziona i przygotowana. O nic się nie martw.Czyli Florowit w dłoń...

Niestety nie mogłam tego zrobić do teraz. Puściły włośniczki (taką delikatną mikroskopijna szczoteczkę) więc chyba ich w tym stadium nie ruszać? Nie wiem kiedy teraz je przesadzić do podłoża?legina pisze:Ja już bym dawał do podłoża.Kiełki piękne i szybko się ukorzenią.

Faworyt pisze:Spora ilość osób tak właśnie pikuje.Ja pikuję raz - już docelowo do pierścieni 12cm. wysokie i 4 cm średnicy.Oszczędzam czas i wysiłek,a rozsadzie do wysadzenia nic nie brakuje. Raz zdarzyło mi się przez pomyłkę wysadzić między słodkimi parę ostrych.Słodkie miały lekko ostrawy posmak.Więc lepiej nie ryzykować.

Słodkie papryki mogą nabrać ostrego posmaku od ostrych tylko wtedy,gdy są zamarynowane  razem w jednym słoiku
  Słodkie papryki mogą nabrać ostrego posmaku od ostrych tylko wtedy,gdy są zamarynowane  razem w jednym słoiku  
   Albo podane w sałatce na jednym talerzu.U mnie rosły obok siebie i w tunelu i w gruncie i było z nimi wszystko OK
 Albo podane w sałatce na jednym talerzu.U mnie rosły obok siebie i w tunelu i w gruncie i było z nimi wszystko OK 

I tym sposobem wywieźć na targ jej nie mogłem żeby klienta nie odstraszyć.Cześć była ostrawych ,a część normalnych słodkich,ale to wychodziło w konsumpcji.
  I tym sposobem wywieźć na targ jej nie mogłem żeby klienta nie odstraszyć.Cześć była ostrawych ,a część normalnych słodkich,ale to wychodziło w konsumpcji.
 -  z pewnością przyczyną  takiego stanu rzeczy nie było sąsiedztwo ostrych i słodkich papryk,tylko zapylenie krzyżowe w poprzednim pokoleniu- jeśli zbierałeś nasiona z własnych upraw
 -  z pewnością przyczyną  takiego stanu rzeczy nie było sąsiedztwo ostrych i słodkich papryk,tylko zapylenie krzyżowe w poprzednim pokoleniu- jeśli zbierałeś nasiona z własnych upraw