Słoneczne rabaty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty

Post »

Sabinko piękne sadzonki. Na Edena może się skuszę, jak będzie...Miałam już nie dokupować żadnych róż, ale ten Eden...jeszcze jeden :;230 trochę mi się zrymowało.
Casanova uwodzi swoim pięknem...jak to Casanova :wink:
Nie wiem co się stało, ale z dwóch torebek szałwii trójbarwnej zostało 1/3 ...reszta padła :(
Podjadę dzisiaj do OBI i jak będzie to dokupię, ale wysieję ją chyba do gruntu. Natomiast naparstnica wyszła pięknie i wielkiej ilości ;:224 Tylko sieweczki są maleńkie. Jak je pikować? Chyba pęsetą po kępce :roll:
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Sabinko, i u Ciebie wiosna rwie się do życia :tan Jeżówka fajnie, naturalnie rozmnożona. Jakby człowiek sam chciał dzielić to trząsłby się aby nie uszkodzić a tak pac i masz dwie ;:333 A co do rewii mody, za chwilę chyba otworzymy nowy wątek modowy i będziemy wstawiać tam nasze roślinne"ciuszki" ;:198 Zazdroszczę ci takiego łupu w Obi, ja mam niestety zbyt daleko, a też chętnie bym takowe upolowała ;:108
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ciąg dalszy, bo zabrakło mi uśmieszków....slaby ten limit 20 :roll:

Sonia, roślinki wsadzałam do ziemi..ale nie w ogrodzie tylko do doniczek. Z domu staram się nie wychodzić.. Zrobiłam wyprawę po drewno do kominka, bo już mnie zmusiło i przy okazji zerknęłam jak się mają wiosenne cebulowce. Krokusy dosłownie leżą przygniecione do ziemi, a sroki zrobiły sobie używanie z pączków :evil:
Grażynko, może się niektórym narażę, ale ostatnio najbardziej czekam na lilie, bardziej niż na róże.. Jak sobie pomyślę o tych ogromnych, pachnących misach..ach ;:65
Eliza, witam cię w moich skromnych progach :wit Nazwa wątku powinna być "rośliny na patelni" , bo grzeje nieprzeciętnie na tej głównej rabacie, praktycznie od samego rana do 6 wieczorem :;230 ale bałam się, że ktoś pomyli z wątkiem kulinarnym ;:306 Iryski rosną na wyniesionej rabacie, na nadmiar wody nie powinny narzekać. Myślisz, że mimo wszystko powinnam je wykopać?
Annes, mam nadzieję, że moja Edenka będzie zdrowa jak ta twoja ;:108 Ja też czekam na cebule z Lilypolu. Podobno już zaczęli wysyłkę. Nigdy nie wiem od czego to zależy, kiedy komu wysyłają. Zamówiłam w drugim dniu po ukazaniu się oferty, płaciłam na następny dzień.. Cierpliwość to niestety nie moja bajka :lol:
Dorotko, ja naparstnicę sadziłam właśnie w kępkach. Ciężko takie pchełki pikować ;:173 Szałwię mam już sporą , póki co ładnie rośnie, bo podlałam środkiem na ziemiórki. Już zaczynały się pokazywać i podgryzać korzonki. Może i u ciebie są ;:218
Myślisz, że moja Casanova może nie być Casanovą ;:202 Kupiłam ją jako nn i w wątku identyfikacyjnym okrzyknięto ją Casanovą, sprawdziłam na różnościowych stronkach i raczej się zgadza. Masz może jakieś inne propozycje czym mogłaby być??
Zuza, w życiu nie przyszłoby mi do głowy dzielić maleńką jeżówkę :shock: Zawsze mam wrażenie, że coś zrobię nie tak i padnie matka i dziecko ;:224 jak zobaczyłam ten korzonek w mojej ręce to aż zbladłam. Myślałam, że wyjdzie tylko mleczyk rosnący obok, a ten złośliwiec pociągnął ze sobą jeżówkę :lol:

Pogoda raczej nie zachęca do spacerów po ogrodzie. Przyjdzie nam na nowo odgrzewać już lekko podstarzałe kotlety ;:224

Dla Tulapa, jedynego rodzynka wśród niewiast ;:183 Różana przebarwianka - Alinka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aneczka, tak wygląda ten bodziszek, o którym pisałam..on się trochę pokłada.. Pasuje? ;:183

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zła wiadomość dla miłośników naparstnic.. Nawet te, które mają na opakowaniach napis naparstnica trwała okazują się dwuletnimi ;:145 . W tym roku przypadał ich trzeci rok i większość musiałam usunąć z rabaty, bo były przegniłe i paskudne. Pozostały nieliczne i te, które dzięki jakiemuś natchnieniu wsadziłam jesienią.. Wkurzyłam się niemiłosiernie, bo uwielbiałam te rośliny. Od ręki wysiałam też nową paczuszkę.. tak abym miała co podziwiać za rok.

Obrazek

Kilka kwitnących siewek ostróżkowych. Posiałam w tamtym roku, wczesną wiosną. Rozsadziłam na wakacjach na odpowiednie miejsca i kilka zdążyło zakwitnąć. Niestety białej nie uświadczyłam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pysznogłówka..Przesadzona w inne miejsce, bo jakaś taka kapryśna nie chciała rosnąć "na patelni"

Obrazek

Makowe łąki za osiedlem..Ulubione miejsce na spacery moich dzieciaków..

Obrazek
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Coś mi zjadło wcześniejszy wpis....

Aneczka, pędź po Ascota, bo widziałam, że miejsce na niego znajdziesz ;:224 A róża niesamowita. Boję się trochę tej Edenki. Mam nadzieję, że jakoś będzie rosła i nie przysporzy mi zbyt wielu problemów :roll:
Jagi, tego się właśnie obawiałam, dlatego usunęłam z koszyka zastępy floksów i innych ostróżek ;:108 . Wzięłam dwie bylinki na próbę i sprawdziły się moje przypuszczenia. Cóż.. Dobrze że bylinowe chciejstwa zamawiam na forum u Stasi, przynajmniej mam pewność, że przyjdą dorodne okazy, a nie zgniłki ;:108
Tulap, wszystko fajnie, tylko ja nie mogę wsadzić lilii zanim nie wsadzę róż ;:223 tak więc muszą wegetować w pojemniczkach. Róże przebarwianki... to dzisiaj powinnam ci dogodzić wspominkami ;:224
Renatko, Casanova jest totalnie bezproblemowa. W tym roku powinna ci się obsypać kwiatami i praktycznie do przymrozków będziesz miała szansę podziwiać jej urodę ;:108
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Sabinko,Edenki się nie obawiaj ,bo u mnie nie ma z nią żadnych problemów,a Casanowę też mam ,uwielbiam ją bo jest piękna,super ogląda się cudowne róże u Ciebie,pozdrawiam i miłego dnia życzę ,chociaż u mnie cały czas pada deszcz ze śniegiem :wit ;:168
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sabinko,
jaki masz preparat na ziemiórki? dziś jedna mignęła mi w doniczce i aż mnie dreszcz przeszedł... :? Nie znoszę tych robali... :?

a zdjęcia... ;:167 chcę lato! ;:65
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Jesienią zafundowałam sobie Alinkę, wiedziałam że jest piękna, ale Twoje zdjęcia przedstawiają "cudo" już nie moge się doczekać czy moja będzie taka piękna jak Twoja. Sabinko giną Ci iryski, to znaczy że mają źle i nieważne czy jest to podniesiona rabata czy nie. Nie musisz dodawać sobie roboty , zamiast wykopywać można dosadzić one nie są drogie. Możliwe też że się rozrosły i nie mają miejsca
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Sabinko, piękne fotki :D U mnie ten bodziszek tez taki "nieuczesany". Wolę bodziszka wspaniałego, choć ten również jest bardzo fotogeniczny :D ;:108
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Śliczna ta Alinka ;:oj
Zakupy jesienne się szykują ;:215
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Sabinko róża Alinka, piękna. :) Być może też będę mieć, na opakowaniu róży którą dostałam jest zdjęcie identyczne jak Twoje pierwsze. Bodziszki bardzo mi się podobają, Twój ma kolor niesamowity. Drażni mnie jednak pokładanie się.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Sabinko z Casanovą to nieporozumienie :wink: Pisałam, że róża swym pięknem uwodzi jak prawdziwy Casanova :)
Nie sugeruję, że to inna róża...nawet nie przyszłoby mi to do głowy. Nigdy nie widziałam jej w realu, więc trudno się wypowiadać jak nie zna się danej róży.
Ale piękna jest niewątpliwie ;:108
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Piękne zdjęcia robisz. Ładny Ogród masz.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Sabinko bodziszek wymiata! ;:215
Uwielbiam Twój kolorowy ogród. ;:215
To mówisz, że za tydzień znów jedziesz do O? ;:306
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Sabinko, jak masz odgrzewać TAKIE kotlety, to ja je mogę zjadać garściami ;:138
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja słóweczko o naparstnicach. Nie ma się co przejmować, że są dwuletnie, bo gdy raz się je wprowadzi do ogrodu, to będą już zawsze. Rosiewają się chętnie, nawet w szczelinach między kamieniami. Nie oznacza to jednak, że z różowej będą różowe, a z białej - białe. Różnie to bywa :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”