Na starych fundamentach

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
joe22
50p
50p
Od: 6 sty 2014, o 01:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starych fundamentach

Post »

Witam :wit
Zapisuje się do wątku bo ciekawie się zapowiada i oczywiście wędzarnia super ;:138
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p
Od: 28 cze 2012, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

joe22 :wit
Wiem,że istnieje wątek gdzie indetyfikuje się kwiatki ale ja w moim będe pytać czasami bo oczywiście nie pamiętam co wsadzałem.
Obrazek
Jak ktoś tu zajrzy to proszę o nazwe tego kwiatka.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Ja głowy za to nie dam, ale wydaje mi się, ze to jakaś lewisia.
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p

Post »

Dziękuje to na pewno ta roślinka. Pięknie kwitła w tamtym roku ciekawe czy przetrwała, czytałem że świetnie sobie radzi w naszym klimacie.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Miałam na skalniaku inny gatunek lewisi i w zeszłym roku nornice mi zeżarły - większość roślin ze skalniaka mi zresztą zeżarły...
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p

Post »

Ja mam kreciki na działce mam nadzieję, że nornice nie skorzystają z korytarzyków.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Śliczna jest ta lewisia.
Kibicuję Twoim stokrotkom afrykańskim.
Dopiero w ubiegłym roku podbiły moje ;:167 - ale już wiem, że na dobre.

Czas znajdziesz na realizację pomysłów na pewno, a masz taki dar w rękach, że pieniążków też pójdzie mniej - bo sam potrafisz wiele podziałać.

Będziemy się wspólnie wspierać przy kwasolubnej - też ją tworzę, z tym, że ja już drugi rok ;:oj - bo mnie zima zastała ;:306
Za późno się za to wzięłam w zeszłym roku... najpierw miałam przygotować rabatę a potem posadzić rośliny - ale wyszło jak zwykle - tylko rośliny są posadzone. Muszę jakoś teraz z tego wybrnąć by całość się dość ciekawie prezentowała.

Bardzo mi się podobają podwyższone rabaty - tak więc powodzenia!
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p

Post »

Na rabatę kwasolubna zdecydowałem się bo mi szkoda roślinek. Jak kupiliśmy działkę to rodzina no i my kupowaliśmy i wsadzaliśmy roślinki od czapy. Teraz wszystko powoli chcę uporządkować. Różanecznik rośnie w pełnym słońcu i ewidentnie jest popalony, pinky winky hortensja jest gdzieś posadzona samotnie koło czereśni, jeszcze jedna gdzieś na rabacie mieszanej. Na jesieni uporządkowałem miejsce docelowe na te roślinki, ziemia jest na pewno kwaśna bo rosły tam świerki jest trochę cienia więc myślę, że będzie im dobrze.
Lewisie kupiła moja żona również przypadkowo za parę groszy w centrum ogrodniczym, kwiatek był mizerny. Wsadziłem go na miejscu gdzie jest dużo słońca i zapomniałem o nim.
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Lubię wątki gdzie wszystko powstaje od podstaw :) Wiele się można nauczyć, podpatrzeć :wink:
Widać, że działka sprawia Ci dużo przyjemności :D
Bardzo ładnie wygląda, taka schludna i zadbana ;:108
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p

Post »

Dziękuje Szamanka jeszcze dużo pracy trzeba włożyć i będzie ładnie. Wiele informacji i wiedzy można zdobyć dzięki takiemu forum jak to.
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Witaj :wit

Pełen szacun dla Ciebie - domek, płotek i WĘDZARNIA - kawał dobrej roboty ;:333
- normalnie ślinka mi cieknie :P

No i patent z piłą - a ja biedna, w niedzielę, na kolanach wyrywałam darń pod różankę ;:124

Ja również mam działkę od niedawna, bo zaledwie od 1,5 roku. Moja działka to teren nowo wydzielony - oprócz chwastów i 80m2 betonu nic na niej nie było. Pierwszy sezon to ogrodzenie, wyrywanie, przekopywanie i oczyszczanie terenu - samego złomu mieliśmy wielki wór.
Dziś działka wygląda coraz lepiej :D Nawet mam już dokładną wizję - trzeba będzie to i tamto przesadzić, bo niestety sadziłam gdzie i jak popadnie, całkiem bez pomysłu ;:223
W tym roku mam fazę różaną - zaraziłam się różoholizmem i kupiłam 30 sztuk - no ale przecież każdy ma jakiegoś bzika :;230

Z wielką przyjemnością będę do Ciebie zaglądała i podpatrywała, jak Ci idzie.
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
bunia79
500p
500p
Od: 25 cze 2012, o 23:27

Post »

Fajny wątek! Dużo się tu dzieje, świetne pomysły, to mi się podoba!

Pozdrawiam serdecznie, wielu sił życzę.
Bogusia
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p

Post »

wagabunga123 witaj.
wagabunga123 pisze: Dziś działka wygląda coraz lepiej :D Nawet mam już dokładną wizję - trzeba będzie to i tamto przesadzić, bo niestety sadziłam gdzie i jak popadnie, całkiem bez pomysłu ;:223
to normalne ja rownież wsadzałem bez pomysłu roślinki. To jest podstawowy błąd początkujących.
Nowa działka, to i wiele pomysłów pewnie głowa pełna, uwielbiam roże ale jakoś nie mogę wydzielić miejsca dla nich u siebie.
Muszę pertraktować cały czas z żoną i zabierać po kawalku trawnika,również moja psina jest coraz mniej zadowolona bo ma mniej mniejsca do biegania

-- 12 mar 2015, o 08:16 --

bunia79 Witaj dzięki za dobre słowo, dzieje się dużo bo i pracy dla jednej osoby wiele. Lubię to jak się zmęcze i nawet jak mnie kości bolą to fajny ten ból taki twórczy :;230.
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p

Post »

Teraz napiszę co ostatnimi dniami robiłem.
Udalo mi się rozebrać u znajomego murek granitowy,myslałem że tych kamieni będzie więcej ale lepszy rydz niż nic. Mam za darmo, tzn za moją pracę 50 pięknych kamieni.
Zrobilem z nich lekko podwyższoną rabatę kwasolubną. Wykopalem rowek,pomieszałem piasek z cementem, mieszanka do rowka na to kamienie i murek gotowy. Dałem trzy worki torfu i trochę żwiru, przekopalem to wszytko i powsadzałem roślinki. Na to gruba warstwa kory przekompostowanej.
Mam pytanie czy duży błąd popełniłem, że właśnie teraz przesadziłem rośliny? Przesadzałem: różanecznik nie wiem jaka odmiana, hortensje Pinky Winky, hortensje nie wiem jaka odmiana na pewno bukietowa.
Obrazek
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p

Post »

Jescze jedno stokrotka afrykańska pięknie rośnie mi na parapecie,jestem zadowolony. Domownicy wyśmiewali sie ze mnie że nic z moich "badylków" nie będzie, bardzo chcę im udowodnić że się mylą. Jeśli pięknie zakwitną to kopary im opadną. ;:333
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”