Na parapecie DAK

Zablokowany
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na parapecie DAK

Post »

Słońce, ciepło (choć pewnie nie na długo :( ) ale zdecydowałam się dziś na wystawienie kaktusów za okna.
Osłony z poliwęglanu będą osłaniać nie tylko przed deszczem, ale też przed nadmiernym promieniowaniem UV i przed chłodem nocą.

Duże sztuki pozostaną do wystawienia na balkonie, ale to trochę później, bo trochę się jeszcze boję chłodów, a są zbyt ciężkie by żonglować nimi w razie spadku temperatur. Pozostałe przesadzone w większości do kwadracików spowodowały całkowitą zmianę w aranżacji parapetów.
Tu krótszy parapet z lobiwkami, rebucjami, sulkami, aylosterkami i medio:
Obrazek Obrazek
Zmieściło się aż 31 doniczek, z czego sporo 10'.

Drugi parapet jest cały dla gymnoli:
Obrazek Obrazek
Połowę parapetu zajmują kwadraciki, a połowę korytka i jeszcze trochę miejsca zostało dla Portosa, by mógł sobie czasem powyglądać na koty z podwórka.

Trzeci parapet to zbieranina reszty: notki, mammillarki, młode echinopsisy, echinocereusy, echinofossulocactusy, astraki, coryphanthy i inne maleństwa:
Obrazek Obrazek

Chamaecereusy i Hildewintera dostały miejscówki podwieszone na ściankach bocznych, a na tych zakupionych jesienią w Chrudimiu widać już zawiązki pączków:
Obrazek Obrazek

Duże donice z Ehinopsisami musiały jednak wylądować na wewnętrznych parapetach, bo dla tych wielkoludów zabrakło miejsca na zewnątrz :(
Obrazek Obrazek

Pozostałe duże zostaną na balkonie: Cereus, Cleistocactus, Pachycereus, Stenocereus i Cereus peruvianus oraz feraki i parę długocierniastych mamillarek.
Będzie im tam lepiej. Raczej nie spodziewam się po nich wielkich przejawów do kwitnienia, więc mogą być trochę rzadziej doglądane.
Szymon78
100p
100p
Od: 9 mar 2013, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No i pięknie to wygląda :)!
Teraz dopiero widać jaką pracę wykonałaś w ostatnim czasie ale według mnie, było warto :)
Pozdrawiam Szymon
Kaktusy Szymona
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Mnie również się podoba! ;:333

Szczególnie dużo na wyglądzie zyskały rośliny w kwadratowych doniczkach - o miejscu dodatkowym nie wspominając. Wydaje się, że wciąż możesz zaopatrywać się w nowe rośliny... ;:204
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Teraz widać ogrom pracy...pięknie to wygląda...a olbrzymy naprawdę są spore ;:138
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Danusiu,widać ogrom Twojej pracy ;:138 ,szklarenka okienka suprowata ;:215 no i dużo miejsca na nowe nabytki ;:63
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
Marek L
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2012, o 22:11

Post »

Bardzo fajna ta szklarenka .... a rozwojowo to trzeba pomyśleć o półeczkach :D
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39

Post »

Moje też już na zadaszonym balkonie ale na noc otulone agrowłókniną .Zdecydowałam się na ten krok ponieważ na korytarzu gdzie zimowały temperatura zaczęła się podnosić do 20'C.Niech trochę wymarzną ;:113
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Danusiu pięknie u ciebie,jaki porządek ;:138
Kaktusiki już na powietrzu...moje jeszcze w piwnicy ,ale już nie długo też będą na parapetach :D
Do kwiatków już coraz bliżej niż dalej :D
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za odwiedziny, to bardzo raduje. :wit

Miejsca to już ani milimetra nie będzie, bo na parapecie z różnościami, to jeszcze parę dojdzie - te, które na zimowisku nie dostały swoich doniczek (kwadracików zabrakło :wink: ), ale to tycie maluszki z Chrudimia - Neolloydia conoidea, Neochilenia nigriscoparia, Epithelantha micromeris, Solisia pectinata oraz parę maluszków Echinopsisów: multiplex, obrepanda, haku-jo i aurea.

Z większych tylko Mammillaria spinosissima "rubra" dojdzie, a rozrośnięta i wyłażąca z donicy Mammillaria decipiens v. compatricha musi już pozostać na balkonie, a także Mammillarie: M.rhodantha fera rubra, M.dixanthocentron i M.celsiana. :(

O nowych zakupach mowy już nie ma ;:185 - tym bardziej, że przy zamawianiu doniczek nie obyło się bez skuszenia się na nowinki i już stoją na nowych miejscach - Mammillarie: candida, bocasana i hahniana. A do tego jeszcze Notocactus ottonis, Gymnocalycium doppianum, Chamaecereus silvestrii v. aureiflora, Echinocereus pectinatus salican, Aylostera muscula i Parodia nivosa.

Bo przecież nie da się zamawiać kaktusowych akcesoriów (doniczki, antuka i lawa) bez skuszenia się przy okazji na coś kolczastego. Ja teraz na tym balkonie sąsiadki to będę miała zapasy do dostawiania u siebie, gdyby mi któreś z moich padły. ;:306 - taki sklepik pocieszka bez nakładów pieniędzy i długiego oczekiwania. :;230

Marku! Półeczki w oknach? ;:185 Chyba czułabym się za tymi półkami jak za kratami. Lubię okna na świat - już nie mogę się doczekać maja, kiedy pozdejmuję osłony z poliwęglanu.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Jeszcze dobrze sezon nierozpoczęty, a zakupy stop...nie nie wierzę...na pewno coś tam jeszcze dojdzie ;:204
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:145 Oj nie dojdzie. Właśnie doniosłam resztę i nie ma ani milimetra na coś nowego. Kamyki i Frithia muszą zostać na wewnętrznym parapecie, bo dla nich miejscówek zabrakło ;:185
Nigdy nie myślałam, że będę nawet zadowolona jak .... coś padnie, bo to jedyny sposób na dostawienie czegoś nowego.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już wiosna! Bazie na Echinopsisie, a Mammilaria ma coraz więcej pąków:
Obrazek Obrazek

A na Gymnolach coraz więcej kolorowych punkcików:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

a nawet całkiem już przyzwoitych rozmiarów pączydła:
Obrazek
wiera
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 14:27

Post »

Danusiu wielkie brawa dla Twoich podopiecznych,nieuchronnie wiosna tuż, tuż.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Jak ładnie! Już jest na co popatrzeć i czym się cieszyć a przecież najlepsze dopiero przed Tobą. ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Danusiu pączki i pączydła urocze ;:oj , u Ciebie już prawdziwa wiosna!!!
Mam pytanie, czy Ty już je zraszałaś?
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”