Ibrakadabra i balladka o minionym lecie, cz.6.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ibrakadabra i balladka o minionym lecie, cz.6.

Post »

No i nie dostanę żadnego Futerka ;:145 Bić się nie zamierzam, niedługo święta...jak bym się pokazała rodzinie ;:224
Pójdę na spacer, może jakiś przybłęda się znajdzie....

Lisico, sprytna jesteś, oj sprytna...a Jagi sprytniejsza się okazała ;:182
Renka123
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 lut 2015, o 13:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę, że wszystkie kotki już rozdysponowane. Wicuś śliczny(był). Miałam podobnego czarnuszka - Baciara, jednak po ciężkiej chorobie odszedł do krainy wiecznych łowów. Wiem co czujesz Jaguniu po jego stracie, bo też długo nie mogłam się z tym pogodzić.
Pozdrawiam Renia
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja widzę, że te róże, które u jednych są miernotami, u innych zdobywają najwyższe pochwały. I na odwrót zresztą. Tak więc, nie ma się co sugerować. Choć ja akurat celuję w te odmiany, które u WSZYSTKICH zdobywają uznanie.
Jagulko, gdyby twój kotek był ciut dłuższy, wykonałby na dnie koszyka "obwód zamknięty" ;:173 .
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Jagódko :wink: od tylu kotów do wyboru można oczopląsu dostać. ;:oj :;230
Mam nadzieję, że szykujesz dołki pod nowe róże. :D
Wychodzę do ogrodu i na widok bałaganu, który tam panuje nie wiem w co ręce włożyć.
Tym bardziej, że jeszcze duże róże u mnie leżą i na razie nie myślę ich stawiać do pionu.
Na rabatach miałam wysypaną korę i na nią wiatr nawiał mnóstwo liści nie wiadomo skąd, bo swoje zgrabiłam jeszcze jesienią.
Chyba wezmę grabki i lupę i będę czyścić te rabaty , tak, żeby nie uszkodzić nowych, wschodzących kwiatków. :roll:
A jak Ty się zabierasz za takie coś ?
Dajesz te śmieci na kompost czy do wywózki ?
Przesyłam buziaki ;:196 ,
życzę miłego dnia ;:3
i uciekam do ogrodu :wit
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Jak się macie Zielone Ludziki :wit.
Jak tam, nasionka wysiane? Kiełki przeliczone? Trąbki krokusów sfotografowane? A zalążki listków zinwentaryzowane?
Kto dnia dzisiejszego nie spędził w ogrodzie - niech żałuje! A jak smakowała południowa kawa na tarasie przy 23 stopniach ciepła ;:224.

Tamaryszku! Nie wiem, jakich cudów trzeba dokonać, żeby się dorobić takich ciemierników, które w dodatku produkują siewki od razu pięknie kwitnące... Ilekroć próbowałam, tylekroć ponosiłam sromotna klęskę ;:222. Może Tobie się uda...
A dzwonki drobne (i wszelkie inne) polecam. Nie mają specjalnych wymagań, rosną i mnożą się bez problemów.

Lisico i Aprilku!
Jacy diabli mnie podkusili capnąć te wszystkie koty :evil:. Po jakiego grzyba mi tyle ogonów! No, ale kociczka z obróżką i tak jest tylko jedna ;:224.

Nifredilku! Sama widzisz, że na tym świecie nic nie jest pewne ;:306. U Ciebie mizeroty, u mnie świetne rozy, i na odwrót... Moich, póki co nie wyrzucam, niech się starają...

Renko! Zawstydziłam się swojej pazerności na te koty :oops:. Zatem bierz, ile chcesz ;:306. Ja i tak będę szukać sobowtóra Wicusia...

Wandeczko! Tak to jest, że ulegamy owczemu pędowi pod wpływem pięknego zdjęcia róży, wykonanego przez zdolnego fotografa, a i tak życie nasze wybory weryfikuje... A żeby trafić na taką, która u wszystkich się sprawdza - trzeba zęby zjeść na FO, a my tacy niecierpliwi jesteśmy...

Krysiu! Nie tylko nie szykuję dołków pod nowe rozy, ale na skutek rewolty w ubiegłym sezonie nie pamiętam, gdzie co przeniosłam, co grozi piętrowym sadzeniem ;:218.
Pozimowy bałagan i mnie zaskoczył swoim rozmiarem. Dzisiejszy dzień spędziłam na jubilerskiej robocie wyrywania milionów mikroskopijnych chwaścików z tzw. skalniaka.
Wybieranie liści z rabat wysypanych korą to też benedyktyńska robota. Używam do niej najlepszego narzędzia, jakie znam, czyli własnej ręki ;:306. Wtedy mam pewność, że niczego nie uszkodzę. Zebrane paprochy wyrzucam do śmieci, bo są tam porażone liście jabłoni i róż, które się na kompost nie nadają. Poza tym, o tej porze roku kompostowniki mam pełne.
Mam nadzieję, że i Tobie się dzionek w ogrodzie udał...

A tymczasem...

Mój "kebab" wypuścił dwa nagie miecze :uszy .

Obrazek

Basine ciemierniki tak pięknie przekwitają ;:224.

Obrazek

Ja też mam te białe parasolki...

Obrazek

Szuwarek docenił dzisiejsze słoneczko.

Obrazek

Zielone pokoje czekają na powrót kolorów innych niż wojskowa zieleń i kolor grzybowy ;:224.

Obrazek

Obrazek

Serdeczne buziaki z wiosennego ogrodu - ;:196 Jagi.
Niebawem nowa zwrotka...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jagódko, ja niestety nie spędziłam dnia na powietrzu i bardzo żałuję . Ale pociesza mnie myśl, że będzie coraz piękniej, coraz cieplej i od rana do wieczora będziemy mogli szaleć na rabatkach :wink: :lol:
W moim domu był remont, cieszę się, że już koniec, jeszcze tylko dokończyć sprzątanie i można będzie zająć się wiosennym ogródkiem :D
Twoja wiosna cudna ;:167 Muszę i ja jutro choć na chwilkę wyjść na łowy z aparatem :D
Pozdrawiam wiosennie ;:196
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Balladki o minionym lecie zwrotka ósma.

Doszłam do wniosku, że Balladka byłaby niepełna bez stosownego wyróżnienia najpiękniejszych róż 2014 roku. Ponieważ dla mnie wzorem perfekcji (choćby tylko piłkarskiej) jest niejaki Zlatan, to moim różom przyznane zostaną nie achy, nie Oscary, lecz Zlatany. I tu wpadłam we własne sidła. Miały być nagrody złote. srebrne i brązowe, ale przecież już w samym imieniu Zlatan jest złoto ;:218. A jeśli on jest wzorcem, to w żadnym wypadku nie może być w innym kolorze, czyli srebro i brąz odpadają ;:222.
I tak, przyznane zostaną tylko najwyższe nagrody, czyli Zlatany, w pięciu kategoriach kolorystycznych.
Dla ścisłości dodam, że jest to moja subiektywna ocena, wolno więc Wam się z nią zgodzić... lub nie.

1. W kategorii róż białych, lub prawie białych Zlatana dzierży niezmiennie Avalon ;:138. za co? Wiadomo, za całokształt.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kto wie, czy w tym sezonie Avalon nie zostanie zdetronizowany przez Great North Easter Rose...

2. W kategorii róż malinowych Zlatana przyznałam Clair Marshall, za barwę, wigor i kształt kwiatu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

3. W kategorii roz różowych - zwyciężył bezapelacyjnie James Galway ;:333. Zlatan należy mu się za perfekcyjnie zbudowany kwiat.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po piętach Jamesowi depczą obie Princessy, z Kentu i Luxemburga...

4. Zlatana w kategorii róż purpurowych otrzymał William Shakespeare. Ten kolor, ten aksamit!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu w kolejce stoi sporo róż: J.W. Goethe, Munstead Wood, Prince, Falstaff itd...

5. I w końcu, w kategorii Inne Barwy Zlatan przypadł Marjorie Marshall, za te falbanki ;:224.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wbrew niebezpiecznie rozprzestrzeniającej się modzie na tzw. pustaki, ja, zatwardziały konserwatysta, nie przestanę snobować się na róże majestatyczne, wypasione, napakowane, pełne i falbaniaste.

Wasza z kościami - Jagi
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj, Agness, piękna Dziewczyno!
Tak długo Cię nie było, ale rozumiem, remont - rzecz ważna i potrzebna. Nawet Ci trochę zazdroszczę, bo pewnie jest teraz czysto i świeżo.
Wiosna dopiero na dobre startuje, na pewno zdążysz się nią nacieszyć. No i wątek warto wznowić ;:224.

;:196 - Jagi
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jagódko dziękuję ;:196
Wątek będzie już niedługo, bo pojawiły się pierwsze kwiatuszki :D Wprawdzie jest ich jeszcze baaardzo mało, ale tak się za Wami stęskniłam, że na dniach otwieram podwoje ogrodu, nie czekając na więcej kolorów :lol:
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jagódko Zlatany przyznane konkretnym różyczkom.James Galwaya posiadam i potwierdzam jego pewną zdrowotność,u mnie wybujał w górę na 2 m.Mam dylemat jak go ciąć? Czy potraktować go sekatorem konkretnie?
Ja też lubię pełne róże,ale przekornie zamówiłam na wiosnę pustaczka Eyes For You.Od dawna mi się podobała,wreszcie zamieszka,zobaczymy czy się zachwycę w realu?
Super fota Szuwarka,jak ładnie łapki złożył ;:333

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja tam lubię w życiu różnorodność i skusiłam się na parę pustaczków. Myślę, że po spojrzeniu w rzęski Sweet Pretty na żywo Twoje serce nieco by skruszało. Ale co fakt, to fakt. Po pierwszej fazie młodzieńczego entuzjazmu różami i ja stałam się bardziej wybredna. Muszą być zdrowe, chętnie kwitnąć, dobrze reagować na deszcz i trzymać fason. Całkiem słodki pustaczek spełnia wszystkie te wymogi ;:215
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wybór najpiękniejszych 2014 r całkiem uzasadniony. Szczególnie podziwiam i przyklaskuję róży James Galway za niesamowitą ilość płatków i ciepły morelowy kolor, Avalon, za kształt kwiatów i William Shakespeare- ten kolor ;:167 .. długo się nad tym ostatnim panem zastanawiałam. Skusiła mnie jednak "literatura niemiecka" w podobnej kolorystyce :lol: i zamówiłam J.W. Goethe ;:108 Przyznam, chociaż po przeczytaniu brzmi to niepoważnie i śmiesznie, że głównym kryterium między dwoma pisarzami był ich zapach ;:306 ;:306 Jagodo, czy ten Anglik pachnie?? ;:224
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Jagi,

Czy można słówko do organizatorów Gali Zlatanowej?
Oczywiście, Zlatan jest tylko jeden, ale gdzie ...... nominacje?
Wygrana byłaby znacznie bardziej wymowna, gdybyśmy wiedzieli z kim te rozy wygrały.
Tylko w przypadku roz różowych podałaś konkurencyjne kandydatury i od razu zrobiło się ciekawiej... :twisted: :twisted:

P.S. A poza tym, czy wysokie JURY nie jest tendencyjne?
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Renka123
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 lut 2015, o 13:39

Post »

A u mnie 2 róże chyba nie przetrwały zimy. Nie widać żadnych oznak życia :( .
Pozdrawiam Renia
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Piękne ROZY ;:138
Najbardziej podoba mi się laureatka w kategorii "Inne Barwy" co za kolor..co za kształt...
A mój idol Szuwarek...to najpiękniejszy RUDY KOT na świecie ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”