300 m 2 frajdy - część III - ekologicznie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: 300 m 2 frajdy - część III - ekologicznie

Post »

Witam Was :wit
Ciepły był dziś dzień ;:215 . W Warszawie temp dochodziła do 13 st C. - szok ;:oj
Piotrek jest co prawda dowcipów o teściowej masa ale same one sobie winne - niektóre. ;:222
Makda - powiem tak. Jeżeli synek trzyma się pępowiny mamusi - jesteś na pozycji straconej. Nie baw się w uprzejmości i konwenanse bo to nic nie da. Zdecydowanie oznacz granice i trzymaj się tego - niech się wali niech się pali. Lepiej dla Ciebie być "złą synową" niż dać sobie wejść na głowę.
Iwonko grasowałam dziś w E.Leclerc (KEN Center) - kupiłam sobie 6 krzaczków róż po 3,60 za sztukę ;:215
Kupiłam też 3 cebulki lilii holenderskiej, 4 orienpet , 3 bulwki begonii, 2 kalie ........ i wena mnie opuściła.
Ale dzięki za cynk - muszę zapamiętać .

Robiłam dziś rozsadę siewek (żeniszek i lewkonia) bo siewki z braku światła położyły się na cienkich długich łodyżkach. Foty zrobię jutro i wkleję.

Pomidorek koktajlowy Maskotka nie został rozsadzony. Wywaliłam wsio na kompost. Jednak jestem jeszcze za słaba w te klocki - posieję 15 marca.
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak się zastanawiałam, gdzie to mogłaś wypatrzeć te róże ;), a byłyśmy tak blisko...Z tego L. mam chyba kosodrzewinę i jednego iglaka, musiałabym w notatkach poszperać ;).
Pokaż róże :)?
Maja dość ciekawa o różach właśnie http://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja- ... 95995.html
Jest o cięciu i fajna maść, w zasadzie według tego filmiku już powinno się to zrobić...
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oglądałam ten odcinek Iwonko i byłam bardzo zdziwiona (pozytywnie zaskoczona) młodym wiekiem właścicieli szkółki ;:oj
Fakt, fajne gadżety teraz robią dla ułatwienia pracy ogrodnikom oraz ........ nabijania kabzy producentom :lol:
Ale co tam - co kto lubi ;:215
Tymczasem moje świeżyzny :lol: Leżą wciąż w domku działkowym bo na posadzenie ich potrzeba trochę czasu.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu mój żłobek. Jak pisałam - moje siewki położyły się i zaczęły zamierać. Wybrałam (wspomagając się wykałaczką) największe i posadziłam w rozsadówkach
Obrazek

Jak wielkie są .......... świadczy to zdjęcie
Obrazek

Cała plantacja ;:306 ( w szklankach - patyczki hortensji)
Obrazek

Wschodzi pietruszka naciowa
Obrazek

Rozmnażanie koleusów - powoli ale do przodu
Obrazek

Próba sadzenia kalii - nie udana ;:222 Okazało się, że jedno z moich dzieci zakosiło mi worek ziemi i ....... zapomniało powiedzieć. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Kupując ziemię - kupię trzeci kolor kalii - będzie lepiej wyglądało. Kalie czekają na kołderkę a cebulki i bulwki - na cokolwiek ;:131
Obrazek

Rozpoczęłam już prace ogrodowe - pięknie dziś było ;:333 . Uprzątnęłam 1/10 zimowego bałaganu.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Ale plantacja fiu fiu ;:224 te roże ciekawe czy bedą takie same :;230
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati nie po raz pierwszy kupuję w tym sklepie i zawsze się zgadzało ;:131
Jestem dobrej myśli. A jeżeli nawet nie ......... aby tylko były to róże - będę zadowolona. Cena - ;:215 , przesyłka - 0 zł. Okres oczekiwania - żaden. Czego chcieć więcej ;:224
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

A ja blondynka oglądałam dziś te róże. W rekach trzymałam! I nie dopatrzyłam się nazwy odmianowej. ;:223 Nie wiesz jak nazywała się ta piękna, pełna czerwona krzaczasta?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to zaszalałaś, kobieto. Taka ilość róż za jednym podejściem. ;:138
Ja mam inne podejście do zakupów. Kupuję po maksimum trzy - cztery roślinki, po godzinie , czasami nawet w innym sklepie, znowu 3-4 i tak kilka razy, często w ciągu kilku dni.
W ten sposób wydaje mi się, że nie kupuję za dużo i jestem cała w skowronkach. :tan
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aneczka1979 pisze:A ja blondynka oglądałam dziś te róże. W rekach trzymałam! I nie dopatrzyłam się nazwy odmianowej. ;:223 Nie wiesz jak nazywała się ta piękna, pełna czerwona krzaczasta?
Aniu masz jeszcze następne podejście ;:215 . Nie wiem, o którą różę Ci chodzi ;:185
Lucynko ;:306 ;:306 ;:306
Można i tak. Ja wolę nie ryzykować - w większym mieście jest taki nalot na "coś fajnego i niedrogo", że dziś mogą w tamtym miejscu puste regały stać ;:131
Przekonałam się na własnej skórze .............. i pazerna się zrobiłam ;:306
Iwona i Piotr
500p
500p

Post »

Fajny zakup, oj gdybym wcześniej wiedziała... miałam coś z tej firmy niestety padło w tę okropną zimę, nie winię za to producenta...
Oj chyba wyskoczę na zakupy, albo wiem poproszę znajomą ;)...
Awatar użytkownika
Scio
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 sie 2014, o 00:36

Post »

Choruje na te róże parkowe...
Ale to na drugi rok, w tym walczę z trawnikiem...
Pozdrawiam Paulina
Z pamiętnika zielonej ogrodniczki - czyli całkiem zielona na Rodos. Cz. 1 dużo nauki, dużo wątpliwości, dużo zmian
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A gdzie ty posadzisz tyle róż? Konfesjonał obsadzony,czyżbyś drugi szykowała? Ciekawe jak nam te hortensje pójdą z tym rozmnażaniem :D Moje w wodzie i w skrzynce maja listki,ale korzonków jeszcze nie.Widzę,że i ty masz profesjonalne skrzyneczki na siewki ;:333
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Scio
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 sie 2014, o 00:36

Post »

Mam pytanie do bardziej doświadczonej ogrodniczki :)
Mam kilka róż na działce, chciałabym je przesadzić w inne bardziej ustronne miejsce (poprzednia właścicielka miała je na samym środku), a moja córa obrywa im płatki ;:173 . Kiedy, jak to zrobić, żeby były zadowolone :)
Pozdrawiam Paulina
Z pamiętnika zielonej ogrodniczki - czyli całkiem zielona na Rodos. Cz. 1 dużo nauki, dużo wątpliwości, dużo zmian
Iwona i Piotr
500p
500p

Post »

Ja rok temu przesadzałam swoją właśnie o tej porze, jedyne co to nie nawoziłam, a i tak kwitła jak nigdy dotąd ;).
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mireczko na róże zawsze znajdzie się dość miejsca ;:215
Patyczki hortensji nie są już w wodzie :oops: - wywędrowały już na działkę - umoczyłam w ukorzeniaczu i wetknęłam w ziemię. Stoją w szklarence z 5 l butli po wodzie i ....... niech będzie co ma być ;:224

Iwonko trzymasz się jeszcze czy już jesteś "po zabiegu" zakupo-szaleństwa różanego ???

Paulinko pytanie o przesadzanie róż chyba nie do mnie :oops: ;:196 :lol: . Robię przeróżne szaleństwa, przesadzam rośliny wtedy, gdy mi "w duszy zagra" , nie bacząc na porę roku. Jak dotychczas - bezkarnie. Ale z różami trzymam się zasady przycinania w odpowiednim czasie. Trzeba przyciąć przed sadzeniem (dla wygody) - może więc poczekaj jeszcze do kwitnięcia forsycji. Jeżeli przycięte były jesienią - przesadzaj ;:215

Ja (niestety) pojechałam po ziemię dla moich roślin i ....... zakupiłam jeszcze jedną pnącą :oops: . Dorothy Perkins. Mam taki pusty skraweczek ściany domku ;:306 - tam będzie posadzona. Niestety pogoda kisi się i moje róże posiedzą jeszcze w torebkach w działkowym domku. Zwłaszcza, że na działkach zakręcona woda - nie ma czym podlać. Zbieram deszczówkę.
Iwona i Piotr
500p
500p

Post »

W tygodniu ciężko i stwierdziłam, że w takiej cenie to faktycznie już pustki mogą być ;)...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”