Moje zielone

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p
Od: 13 paź 2013, o 21:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje zielone

Post »

Ponoć łatwiej uratować fiołka przesuszonego niż przelanego, dlatego lepiej w małych dawkach a częściej podlewać :)
Odnoście storczyka- tak myślałam, że to woda go zabiła. Chociaż powiem szczerze, że co do storczyków, to sama nie wiem czego chcą :p Tata mój namacza je w wodzie średnio raz w tyg (czasem rzadziej) i jest OK, a kumpela znów podlewa je bezpośrednio do doniczki i też jej pięknie kwitną :roll:
Co do zwierzaków- rzeczywiście czasem od ludzi są fajniejsze ;) Dobrze, że moja kotka nie konsumuje kwiatków doniczkowych, uwielbia za to chodzić jak po polu minowym między sadzonkami :;230
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p
Od: 1 kwie 2014, o 21:32

Post »

Ja kiedyś kupiłam w LM na wyprzedaży strasznie zeschnięte storczyki i również je namaczałam, swoim czasem też funduję taki zabieg. Najważniejsze, żeby po wyjęciu cała woda wyciekła z doniczki, a podczas podlewania aby korzenie nie stały później w wodzie. Niestety nie mam ręki do dendrobium i miltonii, zupełnie nie wiem o co im chodzi. Strasznie delikatna musi być ta Twoja kicia, podziwiam ;:108 Wrzuć kiedyś zdjęcia :) Ja dziś planuję poszukać jakiegoś dobrego sklepu internetowego, gdzie mogłabym zakupić jakieś zapobiegawcze środki ochrony dla fiołków. Wczoraj jednemu zafundowałam oprysk Substralem, przeciwko mszycy i innym pasożytom, trochę martwią mnie te podwinięte listki ;:218
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Fiu fiu ale super nowości fiołkowe ;:oj trzymam kciuki za szybkie kwitnienie ;:215
Jako że jestem niepoprawną psiarą to muszę pochwalić fotkę psinki - cudowny kudłacz ;:167 Pozdrów go od mojej Kropki ;:172
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p
Od: 13 paź 2013, o 21:10

Post »

Znalezione w internecie:

podwinięte brzegi

Możliwe przyczyny:
1. Trzymanie w zbyt chłodnym pomieszczeniu lub na nieocieplanym oknie.
Rozwiązanie: przestawienie w bardziej ciepłe miejsce, ocieplenie okna.

Może to jest przyczyna zawijania listków, bądź mają za sucho.
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Awatar użytkownika
Melasa
100p
100p
Od: 25 lip 2014, o 18:47

Post »

justyna111,

dziękuję za fotkę psinki ;:167 Kochana, chociaż wygląda na urwisa i pewnie jest! :D
Niezła kolekcja fiołków od Pauliny :) Te mini sadzoneczki pewnie szybko zakwitną, wyglądają na dopieszczone :)
Chimera z LM rewelacyjna! Nigdy mi się nie udało jej upolować, chociaż na stronie LM widziałam te chimery. Pewnie inni fiołkowicze zawsze mnie musieli ubiec.
Fajny patent z podlewanie fiołków - to podnoszenie doniczki. Ja i tak zawsze przesuszam, przynajmniej teraz w sezonie grzewczym. Zauważyłam, że to im nie przeszkadza. Najwyżej potem wszystkie idą do wanny i robię im prysznic. Raz bawiłam się w robienie knotów. Fiołkom nawet to odpowiadało, ale na parapecie brzydko wyglądało i zrezygnowałam.
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Wiosna, wiosna ... ;:167

Obrazek

Melasa, mój Fadzio to anioł wcielony ;:167 Grzeczny w domu, nie skacze po ludziach bo nie umie :lol: Tylko czasem swoje zabawki wypatroszy, ale to norma :) Co do sadzonek, to są naprawdę silne. Ja mam zawsze ten problem, że jak rozdzielam, to później sadzonki są słabe- długo się wzmacniają. Niektóre od Pauliny to jeszcze maluchy a dzielnie stoją na baczność ;:138 Jak kupowałam tą chimerę to były tylko dwie z fioletem i jedna z różem, ale ich stan tragiczny. Zresztą, ta z różem nie wydała mi się na tyle ładna. Co do knotów to nigdy nie próbowałam, na razie nie zamierzam. Również widzę, że przesuszanie fiołkom nie szkodzi.
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Awatar użytkownika
Melasa
100p
100p

Post »

justyna111,

a co to za fiołkowy przebiśnieg? ;)
Piesek jak nie skacze po ludziach, to dla mnie ideał! ;:167 :D Ile ma lat? Wygląda na szczeniaka! Takiego podrostka :)
Co do sadzonek, to ja nie rozdzielam aż do oporu :D
Fioletowa chimera na pewno ładniejsza od różowej, taka bardziej wyrazista.
Knoty są fajne jak się planuje urlop, a nie chce się powierzyć fiołków innym. Ja nigdy nie oddałabym pod opiekę swoich fiołków jakimś obcym ludziom, na bank by mi przelali lub ususzyli. Dlatego raz stwierdziłam, że one same sobie poradzą na knotach :)
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny fiołek:)
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p
Od: 9 sie 2014, o 16:12

Post »

Jak ja lubię takie widoki ;:167
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Iwona 0103, Filigranowa27, bardzo się cieszę, że Wam się podoba :D
Melasa, to mój zwykły białasek, pierwszy z kolekcji ;:167 Fado ma już około trzech lat, w tym dwa lata jest u mnie. Ja nie wyjeżdzam na dłuższe okresy, więc nie muszę się martwić.
Lagotis
50p
50p
Od: 31 sty 2015, o 19:49

Post »

Ja zauważyła,że nieco zaniedbane, nie podlewane, lepiej kwitną.
Ponadto zapewne to zależy w jakiej rosną ziemi.
W ogrodowej trzymają się i rosną o wiele lepiej, niż w mieszankach torfowych, w jakich sprzedają rośliny. ;:3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Melasa
100p
100p

Post »

justyna111,

rozkwitł Ci ten białasek ze zdjęcia?

Ja tak czekam chyba już z 1,5 tygodnia na rozkwit Quilting Bee i nic :( Przy tym nawrocie zimy żaden fiołek nie kwapi się do kwitnięcia :(
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Rozkwitł, rozkwitł ;:138

Obrazek

Niestety brak słoneczka hamuje kwitnienia, ale pączki idą jak najbardziej w siłę. Poniżej mój drugi biały zwyklaczek i gromada łodyżek kwiatowych, oraz odmianowe szykujące się do kwitnień. Ostatnio potraktowałam je opryskiem, ale widzę, że pąkom nie zaszkodził. Opryskane preparatami Nissorun + Magus 200 SC, na przędziorka. Walczę z podwijającymi się listkami, choć nie wiem do końca co jest ich przyczyną ;:185 Zostały przestawione i opryskane, teraz pozostało czekać na efekty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak już się biorę za robienie zdjęć, to zawsze myślę, że by się szybki kurs z obsługi aparatu przydał ;:204 Ustawienie go wymaga anielskiej cierpliwości, a kolejnym razem i tak nie pamiętam jak to zrobiłam.

Również skrętniki szykują się do kwitnienia i na trzech z czterech zauważyłam już pąki, ale szczerze mówiąc nie mam słabości do tych kwiatów. Może to i dobrze, bo gdzie by je niby miała ustawiać :;230

Jeszcze Wam pokażę taką fajną ozdobę do kwiatów :;230

Obrazek
Awatar użytkownika
Melasa
100p
100p

Post »

justyna111,

no i piękny białasek! ;:138 I od razu dwa kwiatuszki ;:oj
Ten drugi zwyklaczek ma dużo gałązek, więc będzie się działo :)
Współczuję przędziorka. Czosnek nie pomógł? Ja raz miałam podejrzenia co do przędziorka. Na adenium. Zrobiłam wyciąg z czosnku i przemyłam listki. Zawsze działa. Ale też raz pryskałam fiołki, bo miałam mączniaka. Fiołki wyglądały strasznie, ale wszystkie przeżyły :)
Co do aparatu, to ja też nie mam cierpliwości, bo zdjęcie musi być już, teraz, natychmiast i generalnie słabo mi wychodzą zdjęcia...
Ale Twoje fotki są super! :)

Ozdoba do kwiatów powalająca! I jaka puchata! ;:306
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Pączki, kwiatki, jak ja lubię wiosenne widoki :tan
parapetowce