Kolejny rok- kolejne próby

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejny rok- kolejne próby

Post »

Ewo :wit
Przepiękne te Twoje hortensje, bardzo dorodne krzaki, faktycznie, jak ktoś wcześniej na nie nie chorował, to u Ciebie zarażenie murowane :wink: Na szczęście mi już nie grozi, bo moja choroba trwa od kilku lat ;:306 Włączę się do dyskusji troszkę. Funkie.pl znam, bo do Karpacza mam rzut młotkiem. Wszystkie moje ogrodówki, aspera, anbelka, grandiflora (która nią raczej nie jest), funkie i parę innych rzeczy jest stamtąd. Byłam u nich jakieś 2-3 tygodnie temu. Roślinki w większości pochowane, ale te hortensje, które widziałam w donicach, były dorodne. W Future zrobiłam zakupy raz, dawno temu. Sadzonki porządne, ale moim zdaniem, nie na tyle duże, żeby aż tyle kosztować.
I jeszcze coco. Chorowałam na nią i serię Everbloom od 2 lat. Ale poczytałam, że z tymi kwiatami na tegorocznych pędach, to nie tak do końca jest i mi przeszło. W ubiegłym sezonie moja Teściówka dostała coco i na własne oczy widziałam kwiaty jesienią na nowych pędach. Nie muszę mówić, że tylko czekałam na wiosenne zakupy i machnęłam wszystkie 3 kolorki z tej serii. Jestem ciekawa, jak się u mnie sprawdzą :)
Ewciu, ta Twoja na pniu wygląda naprawdę okazale. Ile ma lat ?
I jeszcze w temacie borówek, to powiem Ci, że ja w tym roku eksperymentuję. Nie mam siarczanu amonu, potasu, żelaza. Kupiłam saletrę amonową z dodatkiem siarki i nawóz NPK 8-20-30 oraz kwas ortofosforowy do zakwaszania pod Rh, borówkami, hortensjami i innymi kwasolubami. Zobaczę, jak mi się sprawdzi takie nawożenie.
Pozdrawiam nocnie (porannie?) i życzę cieplutkiej soboty :)
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Ewciu i chyba tak zrobie za hortensją posadzę powojnika, a w nogach hoste - tylko tam kwaśne podłoże i coś trzeba pokombinowac.

Ewuniu tutaj masz trochę informacji na ten temat http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=14386 w tym roku dużo osob będzie probowało . Ja na Limelight zostawiłam dwa najdluższe pędy i mam zamiar na samym dole na przyszłych pniach założyć doniczkę - ukorzeni się na pewno tylko kiedy? :;230
Plus tego będzie taki ,że w tym roku już pobawię się w drzewko a dół na spokojnie niech się ukorzenia .
Mam jeszcze jedną ukorzenioną z trzema grubymi pędami - zrobię warkocz i zobaczymy co z tego wyjdzie .
Jutro jadę na działkę więc pousuwam już oczka z tych co mają być drzewkami :;230 bo chciałabym bardzo uniknąć odrostów :twisted:
Co do French Quarter to niestety nie podpowiem gdzie kupić, bo po prostu nie wiem- dostałam ją od zaprzyjaźnionej forumki - najprawdopodobniej w Polsce nie była kupowana :wink:
W tym roku mam zamiar zebrać nasionka z Midnight rose select i French - podobno wschodzą rewelacyjnie - zobaczymy czy powtórzą cechy :roll:

Aniu - ja na Twoim miejscu kupowałabym , zawsze to powód aby kupić dom z ogrodem :;230
szkoda że Marta daleko - zapewne kawałek by oddała swoich arów ;:306

Marto - nie zazdroszczę zagospodarowania terenu , ale za to jak już to zrobisz to będzie pięknie

Mireczko w linku ktory podałam wyżej jest ta moja sierota pokazana i opisana jak z nią było . Ona póki co wyglada ładnie tylko wtedy kiedy do konca nie rozwinie kwiatów- później następuje katastrofa :evil: - pokładające się pędy od ciężkich kwiatów + deszcz i całe piękno idzie do diabła :twisted: ,.
Ale jeszcze kilka :;230 lat i bedzie git ;:306
Co do Future to ja tam zakupów nie robiłam ,ale sadzonki widziałam u forumek .
jest w tej chwili wiele tańszych szkółek . Tam można tylko zamawiac nowości niedostępne jeszcze na rynku.
Zazdroszcze że masz tak blisko do Funkii :wink:
Co do Coco to potwierdzam że kwitnie na jednorocznych mimo przemarznięcia wiosennego jako jedyna zakwitła .
mam jeszcze forever , together z serii You & Mee i lipa straszna .
Miałam jeszcze Pasion , ale nie podobały mi się jej kwiaty i wydałam forumce z mojego miasta.
Co do borowek to ja stosuję tylko siarczany. Dla mnie to wygoda bo sypie po garści pod krzak i mam od razu i azot i zakwaszacz. na jesieni idzie siarczan potasu który również zakwasza i pomaga w przyszłym owocowaniu :wink:
Ktorą grandiflorę uważasz że masz pomyloną :?: -Bukietową czy Drzewiastą

Dziś wracając z pracy wpadłam do lidla i pokusiłam się na storczyka ;:224 pozazdrościłam Madzi ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Mam takiego samego storczyka ;:167 właśnie wczoraj mi zakwitł :D
Te hortensje cudne są ! Szkoda że na razie nie mam miejsca na nie , choć Pinky Winky mi wystarcza :wink:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewuś dziś cudny storczyk, w poniedziałek wióry rogowe, a potem to już pełno kwiecia w ogródku. ;:215 U mnie jeszcze na hortensjach nic nie widać. Czy usuwasz już lekko rozwinięte oczka. :?:
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Mateusz wybór byl ogromny ;:oj - zapewne na Dzien Kobiet ja się połaszczyłam na takiego bo mam dwa fioletowe.
Wróciłam do domu zobaczyłam że mam jeszcze jedną wolną doniczkę - więc zapewne niedługo kupię jakiegoś białego z leciutkim fioletem
Soniu tak robiłam na swojej grandiflorze i myślę że to lepszy sposób niż wyłamywanie odrostów - roślinka mniej cierpi.
Mam nadzieję że już coś widac na gałazkach :roll: .
Ja w poniedziałek nie wybieram się po mączkę rogową- mam chyba jeszcze coś z zeszłego roku - przemyślałam i stwierdziłam że zakupie obornik granulowany :wink:
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, ;:196 w poniedziałek pozaglądam dokładnie.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

No to pozostańmy w temacie :;230 .

W pierwszym roku ta hortensja pięknie sie przebarwiała ;:167 , w kolejnym została przesadzana w czerwcu czy lipcu na nowe miejsce- wyjechałam na wczasy przyszła susza i wyglądem straszyła :evil: . Za to w tym roku utworzyła cudny bukiet -tylko z wybarwieniem z pierwszego roku miała klopot ;:306 .Wczesniej rosła w świetlistym cieniu teraz jest na patelni.
W tym roczku chyba jej pomogę dolomitem :;230

Obrazek
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękna, ma mnogość kwiatów. :) Ewuś ile ona ma lat.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Soniu kupiona w 2012 roku wyglądała tak
Bardzo ładnie przyrasta i kwitnie doslownie na każdej gałazce :heja
Obrazek
Obrazek

rok 2013

Obrazek

I rok 2014 -po lewej stronie Jane- Little Lime

Obrazek
Bardzo ładnie przyrasta i kwitnie doslownie na każdej gałazce
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

A no pewnie tak tylko ja kupowalem na dzień Matki i kupilem dwa mamie dalem inny a tez wzialem sobie :D
Najlepszego ! ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Nie mogę się napatrzeć na te Twoje hortensje. Są po prostu cudne. Takie duże i zgrabne. Ciężko byłoby wskazać najładniejszą.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś, to tak jak moje, ale ty tniesz chyba inaczej, tak ładnie wygląda. :)
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ewka jak mocno tniesz hortensje co roku, że takie duże kwiatostany mają?
Ja w zeszłym swoją słabo cięłam i takie malutkie kwiaty miała. W tym chcę mocno przyciąć, tak na dwa oczka. Jak radzisz?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Ewuś a te butle z wodą przy każdej hortensji masz? Ja też przyłączam się do pytania jak krótko je tniesz?
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Dziewczynki wybieram się na działeczke . Mam pilnie do przesadzenia budleję na tył rabaty bo wyrósł krzaczor na ponad 2 metry :evil: .W planie przycięcie powojników i winogrona,założenie doniczek na pędy Limelight :lol:
Ja hortensję tnę krótko tzn 2-3 oczka i staram się tak to zrobić aby w srodku miala 3 a na zewnątrz 2
Tak jakby kulka.Butle mam przy kazdej hortensji ze względu na piaszczystą glebę. Z reguły jest to baniak 5 litrowy z regulowanym nakrętką Spływem . Jest z tym trochę roboty aby wyregulować ale w moim przypadku warto.
W tym roku kupiłam zwykłe węze i będę je rozkładac miedzy hortkami. DO miłego :wit
Pozdrawiam. Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”