Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9
Re: Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9
Nie mogę się doczekać zdjęć jak już te całe zakupy zakwitną.
A prymulki cudo!!!
A prymulki cudo!!!
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Nareszcie piąteczek... Piątunio

Wyjątkowo nie mogłam się doczekać tego weekendu - po ciężkim tygodniu nareszcie będzie chwila dla ducha i ogrodu...
Muszę się mocno sprężyć jutro i zrobić jak najwięcej. Dzisiaj wróciłam do domu bardzo późno i nie skorzystałam z możliwości choćby zaplanowania nasadzeń donicowych. Jutro trzeba będzie wszystko zrealizować, ale przecież to sama przyjemność

Kochani!
Co do tego, że chyba zrobiły na Was wrażenie ilości kupowanych roślinek do donic pragnę wyjaśnić, że zawsze taka ilość roślin trafia do donic, a przy tym z każdym rokiem kupuję jeszcze w sezonie kolejne donice, więc może być więcej

Po kwitnieniu doniczkowym co roku dosadzam cebulki do gruntu - jedne zostają i rosną, inne są niszczone przez gryzonie lub przeze mnie podczas przekopywania rabat latem i jesienią.
Życzę Wam słonecznego i miłego weekendu

- Przemekt23
- Od: 13 gru 2013, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję Monia. Dla ciebie również słonecznego bezwietrznego weekendu. Tylko nie wykorzystuj na prace ogrodowe wszystkich sił bo my tez chcemy cię na forum widzieć

- justi177
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Takie ilości są dla mnie całkiem akceptowalne
...... i wyobrażalne
.
U mnie w pierwszej połowie maja pojawia się w pojemnikach zawartość bagażnika wypchanego jednorocznymi. To jednak spory wydatek. Ale warto. To tak a propos wydatków ponoszonych na nasze hobby ogrodowe
Dwa lata temu sama sobie wyprodukowałam różne kwiatuchy. Oplacało się. I do tego te ilości, na które bym sobie nigdy nie pozwoliła, np. 75 sadzonek lobelii itp, itd.... Jednak było za dużo zamieszania z miejscem na multipalety i doniczki
wiec troszkę przystopowałam 

U mnie w pierwszej połowie maja pojawia się w pojemnikach zawartość bagażnika wypchanego jednorocznymi. To jednak spory wydatek. Ale warto. To tak a propos wydatków ponoszonych na nasze hobby ogrodowe

Dwa lata temu sama sobie wyprodukowałam różne kwiatuchy. Oplacało się. I do tego te ilości, na które bym sobie nigdy nie pozwoliła, np. 75 sadzonek lobelii itp, itd.... Jednak było za dużo zamieszania z miejscem na multipalety i doniczki

Pozdrawiam
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Monika super zakupy cebulowych
A prymulki
Będziesz miała co robić w weekend, ale jak to wszystko zakwitnie, to dopiero będzie pięknie.
Miłego sobotniego sadzenia

Będziesz miała co robić w weekend, ale jak to wszystko zakwitnie, to dopiero będzie pięknie.
Miłego sobotniego sadzenia

- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Moniko chcę zrobić obwódkę z bukszpanów. Możesz mi doradzić w jakich odstępach posadzić obok siebie małe sadzonki? Mają tak ok. 20, 30 cm.
Widziałam u Ciebie i bardzo mi się podobają

- Alania
Przemku, jestem i żyję, choć w krzyżach czuję miły bólPrzemekt23 pisze:Dziękuję Monia. Dla ciebie również słonecznego bezwietrznego weekendu. Tylko nie wykorzystuj na prace ogrodowe wszystkich sił bo my tez chcemy cię na forum widzieć![]()
![]()

- Alania
Ja również próbowałam wysiewu lobelii, ale nie byłam zadowolona z efektu. Biorąc pod uwagę, że później na giełdzie kwiatowej sadzonki były po 1,5zł stwierdziłam, że nie opłaca się wysiewanie, podlewanie, całe to kombinowanie i efekty nie zachwycające - to nie dla mniejusti177 pisze:Takie ilości są dla mnie całkiem akceptowalne...... i wyobrażalne
.
U mnie w pierwszej połowie maja pojawia się w pojemnikach zawartość bagażnika wypchanego jednorocznymi. To jednak spory wydatek. Ale warto. To tak a propos wydatków ponoszonych na nasze hobby ogrodowe![]()
Dwa lata temu sama sobie wyprodukowałam różne kwiatuchy. Oplacało się. I do tego te ilości, na które bym sobie nigdy nie pozwoliła, np. 75 sadzonek lobelii itp, itd.... Jednak było za dużo zamieszania z miejscem na multipalety i doniczkiwiec troszkę przystopowałam

- Przemekt23
- Od: 13 gru 2013, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Monia ale najważniejsze że już coś zrobiłaś i będzie zawsze mniej do sprzątania. Patrzyłem na prognozę pogody to zapowiadają ładną pogodę bynajmniej na dwa dni. może się uda coś podziabać w ogródku. 

- Alania
Dorotko, pierwsze bukszpany sadziłam w odległościach ok. 20cm, ale musiałam czekać kilka lat, aby się połączyły i to bez sensu, bo ja jestem niecierpliwa i chcę mieć szybsze efekty. Teraz sadzę o połowę bliżej i jest OK. Jak będzie w którymś momencie zbyt ciasno, to poprzesadzam i jużdorotka350 pisze:Moniko chcę zrobić obwódkę z bukszpanów. Możesz mi doradzić w jakich odstępach posadzić obok siebie małe sadzonki? Mają tak ok. 20, 30 cm.

- Alania
Tak, u mnie do wtorku ma być bardzo pogodnie i zamierzam ten czas wykorzystać na ogródPrzemekt23 pisze:Monia ale najważniejsze że już coś zrobiłaś i będzie zawsze mniej do sprzątania. Patrzyłem na prognozę pogody to zapowiadają ładną pogodę bynajmniej na dwa dni. może się uda coś podziabać w ogródku.

- justi177
Monika,
Ja byłam zawsze zadowolona z efektu wysiewów. Nie korzystając z krążków. Mam tradycyjne kuwety i doniczki. Ale zawsze kierowałam się terminami zgodnymi z kalendarzem biodynamicznym, księżycowym. Chyba ma to wpływ. Tak myślę - na mnie fazy księżyca wplyw mają
Uwielbiam wysiewy i wszystkie te ceregiele aź do posadzenia. Tylko nie mam za bardzo warunków
Ja byłam zawsze zadowolona z efektu wysiewów. Nie korzystając z krążków. Mam tradycyjne kuwety i doniczki. Ale zawsze kierowałam się terminami zgodnymi z kalendarzem biodynamicznym, księżycowym. Chyba ma to wpływ. Tak myślę - na mnie fazy księżyca wplyw mają

Uwielbiam wysiewy i wszystkie te ceregiele aź do posadzenia. Tylko nie mam za bardzo warunków

Pozdrawiam
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Na mnie ten łysy tez ma wpływ. Źle sypiam i w ogóle czuję się do d..
To może faktycznie spróbować z tym kalendarzem?
Bo do tej pory moje wysiewy nie powalały. W dodatku tak jak u Justy nie ma miejsca na takie zabawy.
Ale w sumie to lubię kiedy zaczyna wyrastać cokolwiek
Tylko, żeby chciało wyrosnąć
To może faktycznie spróbować z tym kalendarzem?
Bo do tej pory moje wysiewy nie powalały. W dodatku tak jak u Justy nie ma miejsca na takie zabawy.
Ale w sumie to lubię kiedy zaczyna wyrastać cokolwiek
Tylko, żeby chciało wyrosnąć

- Alania
Melduję, że hortensje już wszystkie przycięte - moczą się patyki w słoiku, może będą nowe sadzonki

cebulki doczekały się posadzenia w donice i częściowo do gruntu

Rabaty uporządkowane, ale nadal nie wszystkie

ciemierniki w gruncie ładnie kwitną

urwisy stwierdziły, że moje czuć wiosnę w powietrzu

wiosna na całego

cebulki doczekały się posadzenia w donice i częściowo do gruntu

Rabaty uporządkowane, ale nadal nie wszystkie

ciemierniki w gruncie ładnie kwitną

urwisy stwierdziły, że moje czuć wiosnę w powietrzu

wiosna na całego

- justi177
Monika,
Czy dzisiaj było tak u Was ładnie? Ale porządek...
Gosia,
Ja jutro zaczynam, ale na małą skalę - osz te warunki i te chłopy

Czy dzisiaj było tak u Was ładnie? Ale porządek...

Gosia,
Ja jutro zaczynam, ale na małą skalę - osz te warunki i te chłopy

Pozdrawiam