Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Post »

Nie mogę się doczekać zdjęć jak już te całe zakupy zakwitną.
A prymulki cudo!!!
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Nareszcie piąteczek... Piątunio ;:303 ;:80
Wyjątkowo nie mogłam się doczekać tego weekendu - po ciężkim tygodniu nareszcie będzie chwila dla ducha i ogrodu...
Muszę się mocno sprężyć jutro i zrobić jak najwięcej. Dzisiaj wróciłam do domu bardzo późno i nie skorzystałam z możliwości choćby zaplanowania nasadzeń donicowych. Jutro trzeba będzie wszystko zrealizować, ale przecież to sama przyjemność :D

Kochani!
Co do tego, że chyba zrobiły na Was wrażenie ilości kupowanych roślinek do donic pragnę wyjaśnić, że zawsze taka ilość roślin trafia do donic, a przy tym z każdym rokiem kupuję jeszcze w sezonie kolejne donice, więc może być więcej ;:159 . Tak właśnie wracam zawsze obłożona kwiatkami - czy to wiosenne bratki, czy później surfinie w lecie. Niestety duży teren i duża ilość donic wymagają tego.
Po kwitnieniu doniczkowym co roku dosadzam cebulki do gruntu - jedne zostają i rosną, inne są niszczone przez gryzonie lub przeze mnie podczas przekopywania rabat latem i jesienią.

Życzę Wam słonecznego i miłego weekendu :wit
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36

Post »

Dziękuję Monia. Dla ciebie również słonecznego bezwietrznego weekendu. Tylko nie wykorzystuj na prace ogrodowe wszystkich sił bo my tez chcemy cię na forum widzieć :tan ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Takie ilości są dla mnie całkiem akceptowalne :;230 ...... i wyobrażalne :wink: .
U mnie w pierwszej połowie maja pojawia się w pojemnikach zawartość bagażnika wypchanego jednorocznymi. To jednak spory wydatek. Ale warto. To tak a propos wydatków ponoszonych na nasze hobby ogrodowe ;:173
Dwa lata temu sama sobie wyprodukowałam różne kwiatuchy. Oplacało się. I do tego te ilości, na które bym sobie nigdy nie pozwoliła, np. 75 sadzonek lobelii itp, itd.... Jednak było za dużo zamieszania z miejscem na multipalety i doniczki ;:173 wiec troszkę przystopowałam ;:173
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Monika super zakupy cebulowych ;:215 A prymulki ;:167
Będziesz miała co robić w weekend, ale jak to wszystko zakwitnie, to dopiero będzie pięknie.
Miłego sobotniego sadzenia ;:196
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Moniko chcę zrobić obwódkę z bukszpanów. Możesz mi doradzić w jakich odstępach posadzić obok siebie małe sadzonki? Mają tak ok. 20, 30 cm.
Widziałam u Ciebie i bardzo mi się podobają ;:215
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemekt23 pisze:Dziękuję Monia. Dla ciebie również słonecznego bezwietrznego weekendu. Tylko nie wykorzystuj na prace ogrodowe wszystkich sił bo my tez chcemy cię na forum widzieć :tan ;:3 ;:196
Przemku, jestem i żyję, choć w krzyżach czuję miły ból ;:100 Wykorzystałam dzień maksymalnie, a i tak planu nie udało mi się zrealizować w pełni ;:185
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justi177 pisze:Takie ilości są dla mnie całkiem akceptowalne :;230 ...... i wyobrażalne :wink: .
U mnie w pierwszej połowie maja pojawia się w pojemnikach zawartość bagażnika wypchanego jednorocznymi. To jednak spory wydatek. Ale warto. To tak a propos wydatków ponoszonych na nasze hobby ogrodowe ;:173
Dwa lata temu sama sobie wyprodukowałam różne kwiatuchy. Oplacało się. I do tego te ilości, na które bym sobie nigdy nie pozwoliła, np. 75 sadzonek lobelii itp, itd.... Jednak było za dużo zamieszania z miejscem na multipalety i doniczki ;:173 wiec troszkę przystopowałam ;:173
Ja również próbowałam wysiewu lobelii, ale nie byłam zadowolona z efektu. Biorąc pod uwagę, że później na giełdzie kwiatowej sadzonki były po 1,5zł stwierdziłam, że nie opłaca się wysiewanie, podlewanie, całe to kombinowanie i efekty nie zachwycające - to nie dla mnie ;:185 . Korzystałam z krążków do siewu i chyba mnie one nie przekonują ;:222 Jedynie z wysiewu kobei jestem zawsze zadowolona ;:333
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36

Post »

Monia ale najważniejsze że już coś zrobiłaś i będzie zawsze mniej do sprzątania. Patrzyłem na prognozę pogody to zapowiadają ładną pogodę bynajmniej na dwa dni. może się uda coś podziabać w ogródku. ;:113
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dorotka350 pisze:Moniko chcę zrobić obwódkę z bukszpanów. Możesz mi doradzić w jakich odstępach posadzić obok siebie małe sadzonki? Mają tak ok. 20, 30 cm.
Widziałam u Ciebie i bardzo mi się podobają ;:215
Dorotko, pierwsze bukszpany sadziłam w odległościach ok. 20cm, ale musiałam czekać kilka lat, aby się połączyły i to bez sensu, bo ja jestem niecierpliwa i chcę mieć szybsze efekty. Teraz sadzę o połowę bliżej i jest OK. Jak będzie w którymś momencie zbyt ciasno, to poprzesadzam i już :wink: Najlepiej posadź tak, żeby niemal stykały się gałązkami - to pozwoli im się szybko zagęścić i stworzyć zieloną obwódkę.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemekt23 pisze:Monia ale najważniejsze że już coś zrobiłaś i będzie zawsze mniej do sprzątania. Patrzyłem na prognozę pogody to zapowiadają ładną pogodę bynajmniej na dwa dni. może się uda coś podziabać w ogródku. ;:113
Tak, u mnie do wtorku ma być bardzo pogodnie i zamierzam ten czas wykorzystać na ogród :tan
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Monika,
Ja byłam zawsze zadowolona z efektu wysiewów. Nie korzystając z krążków. Mam tradycyjne kuwety i doniczki. Ale zawsze kierowałam się terminami zgodnymi z kalendarzem biodynamicznym, księżycowym. Chyba ma to wpływ. Tak myślę - na mnie fazy księżyca wplyw mają ;:219
Uwielbiam wysiewy i wszystkie te ceregiele aź do posadzenia. Tylko nie mam za bardzo warunków ;:222
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Na mnie ten łysy tez ma wpływ. Źle sypiam i w ogóle czuję się do d..
To może faktycznie spróbować z tym kalendarzem?
Bo do tej pory moje wysiewy nie powalały. W dodatku tak jak u Justy nie ma miejsca na takie zabawy.
Ale w sumie to lubię kiedy zaczyna wyrastać cokolwiek
Tylko, żeby chciało wyrosnąć :roll:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Melduję, że hortensje już wszystkie przycięte - moczą się patyki w słoiku, może będą nowe sadzonki ;:224
Obrazek

cebulki doczekały się posadzenia w donice i częściowo do gruntu
Obrazek

Obrazek

Rabaty uporządkowane, ale nadal nie wszystkie
Obrazek

ciemierniki w gruncie ładnie kwitną
Obrazek

urwisy stwierdziły, że moje czuć wiosnę w powietrzu
Obrazek

Obrazek

Obrazek