Mieczyki dzielimy się doświadczeniami cz.3
- Iryseq
- 200p
- Od: 15 maja 2011, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mieczyki podzielmy się doświadczeniami cz.3
Mieczyki wypuszczaja korzonki a dopiero marzec. Co robic?
- garden11
- 1000p
- Od: 3 gru 2014, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ile czasu upłynie nim z maleńkiej bulwy przybyszowej zakwitnie kwiatek? 2, 3 lata?
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Jola mieczyki do lodówki, trzeba je schłodzić w suchym.
Ewa odpowiedziałaś sobie sama
Ewa odpowiedziałaś sobie sama
Pozdrawiam Ela
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lodówka nie jest do tego dobrym miejscem.Eliza52 pisze:Jola mieczyki do lodówki, trzeba je schłodzić w suchym.
Panuje tam wysoka wilgotność.
Mam część cebul w piwnicy a część za radą kolegi
umieściłam w skrzynce w lodówce.
Zapaszek wydobywa się z tego już taki nie miły dla nosa.
Cebule mam w torebkach papierowych przesypane
trocinami takimi dla "kota".
Trociny te są już zupełnie mokre.
To jest tylko i wyłącznie moje spostrzeżenie.
W każdym razie moje wędrują z powrotem do piwnicy.
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Mariolu, przysypywanie trocinami ma na celu zapobieganie nadmiernemu wysuszeniu bulw, karp, cebul. Czynię tak z karpami dalii na moim suchym strychu. W lodówce, gdzie wilgotność wynosi 70 - 85% - czyli odpowiedni poziom dla mieczyków, taki sposób ochrony jest zbędny. Może okazać się też szkodliwym, bo trociny zbierają wilgoć z lodówki i w zetknięciu z bulwami mogą spowodować ich gnicie.
Moje gladiole zapełniły w całości dużą lodówkę. Co tydzień sprawdzam ich stan i jak do tej pory nie zauważyłem zmian na bulwach, których przyczyną byłaby nadmierna wilgoć. Wręcz przeciwnie - wszystkie bulwy są zdrowe, twarde i mają taką samą wielkość jak w momencie rozpoczęcia składowania. Przechowywane w zimnym, ale suchym miejscu traciły około 1/3 na wadze i wielkości, co nie było bez wpływu na zdrowotność bulw w czasie wegetacji.
W kwestii "zapachu" - moje bulwy w lodówce zachowują się tak jak kwiaty gladioli: nie pachną (ani brzydko, ani ładnie
)
Pozdrawiam
Adam
Moje gladiole zapełniły w całości dużą lodówkę. Co tydzień sprawdzam ich stan i jak do tej pory nie zauważyłem zmian na bulwach, których przyczyną byłaby nadmierna wilgoć. Wręcz przeciwnie - wszystkie bulwy są zdrowe, twarde i mają taką samą wielkość jak w momencie rozpoczęcia składowania. Przechowywane w zimnym, ale suchym miejscu traciły około 1/3 na wadze i wielkości, co nie było bez wpływu na zdrowotność bulw w czasie wegetacji.
W kwestii "zapachu" - moje bulwy w lodówce zachowują się tak jak kwiaty gladioli: nie pachną (ani brzydko, ani ładnie

Pozdrawiam
Adam
- Eliza52
W mojej lodówce śpią: krokosmia, mieczyk abisyński, gladiole i lilie -każda grupa zawinięta w papierowe ręczniki. Od 3 lat stosuję ten sposób przechowywania i nie mam żadnych problemów, do tej pory śpią.
Pozdrawiam Ela
Myślę że powodem gnicia/pleśnienia cebulek w lodówce jest to, że są one "sublokatorami" obok innych artykułów dnia codziennego. Częste otwieranie i dokładanie ciepłych rzeczy ( np. warzyw) powoduje , że w takiej lodówce panuje stosunkowo wysoka wilgotność. Kolego rotos, Twoje cebulki mają komfortowe warunki: są same - nie ma dodatkowego źródła wilgoci i drzwiczki otwierasz tylko raz w tygodniu...
Moje mieczyki przez część zimy mieszkały w samochodzie
niedawno wywędrowały do lodówki, dajcie znać, kiedy będzie można je wyjąć tej konkretnie wiosny.
Rotos, zielone też tam mieszkają?

Rotos, zielone też tam mieszkają?

- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Jeszcze trzy/cztery tygodnie i będzie można rozpocząć zabieg tzw. preparowania bulw, czyli umieszczenie mieczyków w pomieszczeniu o podwyższonej temperaturze i małej wilgotności względnej powietrza. Dzięki temu zapoczątkujemy wzrost pędów i tworzenie się zawiązków korzeni.
Rok temu tu o tym pisałem.
Pozdrawiam
Adam
Rok temu tu o tym pisałem.
Pozdrawiam
Adam
- mateola
- 200p
- Od: 20 kwie 2008, o 12:47
Może ktoś wie, co zrobić, żeby na mieczykach nie było wciornastka?
Bo stosownego preparatu kupić się już nie da...

Bo stosownego preparatu kupić się już nie da...

Pozdrawiam - Małgosia
- player_ruda
- 50p
- Od: 17 lut 2014, o 13:33
Witajcie, zachciało mi się mieczyków, kupiłam parę dni temu cebulki i zostawiłam w otwartej torebce foliowej
wczoraj wyjęłam cebulki i te co były na samym dnie chyba spleśniały od korzonków, da sieje uratować? Wymoczyć w czymś? Teraz leżą i obsychają. A i oskubać z tych suchych łusek pozostałe?

Ola
- Eliza52
Przeczytaj stronę 27 tam jest rada którą dał ROTOS na temat pleśni na mieczykach
Pozdrawiam Ela
- player_ruda
- 50p
- Od: 17 lut 2014, o 13:33
Przetrzeć denaturatem i już? A nie za dużo tej pleśni, (bo to chyba pleśń) 

Ola
mieczyki
Chcę posadzic mieczyki wtym roku juz je kupiłam, mam takze zaprawe. Boję sie jedna że nic z tego nie bedzie poniewaz jest u mnie na ogródku mało żyzna gleba, ziemia zamiast czrna jest wręcz brazowa. Co powinna zrobić może jakiś nawóz albo wymieszać z torfem. BŁAGAM O ODPOWIEDZ.