Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Post »

Mnożarka super...teraz to będzie się działo ;:oj a remont...ciężko go przeżyć...ale raz na jakiś czas trzeba go zrobić :roll:
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Witam Was bardzo ciepło i dziękuję za przemiłe wizyty!
hen_s pisze:Mnożarka - a właściwie szklarenka rewelacyjna!! To się dopiero będzie działo!
Oj Henryku, dziękuję, będzie się działo, ale się do jesieni nie spieszę, oj nie!
hen_s pisze:Rośliny które pokazałaś przyprawiają takich jak ja fascynatów o palpitacje serca. Piękne.
Ponownie serdecznie dziękuję - takie słowa Henryku usłyszeć to miód na moją spracowaną duszę :-)
marta_lara pisze:Ooo, fajno że pokazałaś Pachy
Że co proszę pokazałam...? :;230 :;230
marta_lara pisze:Pachypodium rosulatum - mi nie wykiełkowało ... Ładny grubasek z niego, kurcze... szkoda, masz ich więcej?
Mam :heja Ale z tego wysiewu mam tylko tego jednego, natomiast jak wyjdę z całego remontu to dam znać, ile tam w mnożarce jest z poprzedniego ;-)
marta_lara pisze:Gratuluję nowej, lepszej mnożarki! Fajny ten Twój M!
Wiem :heja Ale nie oddam :D Niemniej oczywiście dziękuję bardzo ;:196
marta_lara pisze:Zdjęcia roślinek w środku, egzotyczne zbioróweczki super! Taki gąszcz niczym w dżungli prezentuje się rewelacyjnie.
A i za to również bardzo dziękuję ;:180
Fraszka_1 pisze:Znam uciążliwości remontu i trzymam kciuki mnożarka super
Natalko - dzięki! Niedługo się odezwę do Ciebie, Ty wiesz o co :-)
brombiel pisze:Mnożarka super...teraz to będzie się działo...a remont...ciężko go przeżyć...ale raz na jakiś czas trzeba go zrobić
Agnieszko - bardzo dziękuję, trzeba robić, to się robi, czego to się nie robi dla roślinek...

Kochani, teraz muszę Wam coś opowiedzieć... Zaczęło się od tego głównego balkonu, na którym trzymam rośliny latem, a który przechodzi lekką rewitalizację - remont balkonów mamy za sobą, bo były remontowane gruntownie dwa lata temu, więc niewiele tam trzeba zrobić. Poza sprzątaniem po zimie. A że w tym roku będzie tam zupełnie inaczej, inna aranżacja miejscówek dla kaktusów i moich malgaskich skarbeńków, zabrałam dwie szklarenki do domu, miały służyć roślinom doniczkowym. Najpierw musiałam wyszorować folie, potem miałam w planach umycie całej konstrukcji. Pomagał mi oczywiście mój M. Nagle pyta:
- A co ty z tymi szklarenkami chcesz zrobić...?
- No... - zamyśliłam się nieco nad odpowiedzią, bo choć dla mnie oczywiste, że mają w nich być rośliny, to dla Niego już niekoniecznie (jak to dla mężczyzn). A co tam, odpowiadam: - Będą dla roślin... (dyplomatycznie nie dodałam, że nowych...)
- Dwie...?!!! - przeraził się, ale jakoś tak inaczej, nie było słychać tego zwykłego męskiego "przerażenia" dla nowych roślinnych zachcianek.
- No...dwie - brnę dalej, przygotowując już monolog zachęcająco - obronny, kiedy nagle:
- A ty wiesz, że to fajnie? Bo zobacz, z tych dwóch można zrobić coś takiego...

To "coś takiego" to konstrukcja, która znacznie ułatwi życie moim roślinkom. I mnie samej. Po umyciu, wyszorowaniu, stanęło przed moim oczami coś takiego:

Obrazek

Do wieczora lokatorzy się znaleźli. W założeniu mają tu stać obrazkowate, z których głównie uwielbiam aglaonemy. Wygląda to mniej więcej tak:

Obrazek

Oczywiście jest to tymczasowe poukładanie, bo od poniedziałku, jeśli oczywiście pozostałe rzeczy pójdą zgodnie z planem, wchodzi "sprzęt ciężki" i wylądują one w innym pokoju na czas remontu, ale już widzę, że miejsce na nowe aglaonemy jest, syngonia i hoje również. A co.

Tyle chwilowo wieści z placu boju, pozdrawiam nieco jakby wiosennie!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przyznać muszę, że Twój M. ma głowę nie od parady. O dobrym smaku (i dobrej woli) nie wspominając. Regalik z kwiatuszkami wygląda doskonale! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Gaga1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2010, o 21:53

Post »

Nie wiem jak ty,ale ja takiego "M" to bym dopieszczała na wszystkie sposoby. ;:306
Chociaż na swojego też nie mogę narzekać,bo niby udaje,że go kaktusy nie interesują ,ale dba o nie nie mniej niż ja.
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

Ależ super pomysłowy M. ;:oj Naprawdę świetnie to wygląda. Zazdroszczę, że w tak fajny sposób facet potrafi "ingerować" w Nasze zielone hobby.
U mnie dziś na ten przykład w pokoju w którym trzymam sukulenty mój men zostawił okno otwarte... na cały dzień. Zapomniał. Wracam z pracy a tu zimno jak w psiarni. A on na to spokojnie... "przecież Twoim sukulentom tak jest chyba dobrze"... że niby tak zadbał o nie... ;:14
Awatar użytkownika
Marek L
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2012, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

świetny ten klęcznik na roślinki i chyba z możliwością rozbudowy ;:306
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Witam ciepło i wiosennie w samym środku placu boju! Bardzo dziękuję Wam za przemiłe wizyty!
hen_s pisze:Przyznać muszę, że Twój M. ma głowę nie od parady. O dobrym smaku (i dobrej woli) nie wspominając. Regalik z kwiatuszkami wygląda doskonale!
Dziękuję Henryku! Fakt, to czasem przydatne mieć taką głowę w domu, bo sama to bym, nic nie wymyśliła :-)
Gaga1960 pisze:Nie wiem jak ty,ale ja takiego "M" to bym dopieszczała na wszystkie sposoby.

A....na przykład jakie ??? :;230
Gaga1960 pisze:Chociaż na swojego też nie mogę narzekać,bo niby udaje,że go kaktusy nie interesują ,ale dba o nie nie mniej niż ja.

No i o to chodzi, Grażynko, oni tylko udają!
marta_lara pisze:Ależ super pomysłowy M. ;:oj Naprawdę świetnie to wygląda. Zazdroszczę, że w tak fajny sposób facet potrafi "ingerować" w Nasze zielone hobby.
Marta - Każdy z naszych eM to po prostu facet z krwi i kości, a jeśli dba o nas, dba i o nasze hobby, które przecież upiększają wspólny dom :;230 tyle masz fajnie, że Twój sierściuch nie uciekł ;:306
Marek L pisze:świetny ten klęcznik na roślinki i chyba z możliwością rozbudowy
A z możliwością, pewnie, tylko z miejscem już gorzej, bo to kolos jest... Ale ale: skąd wiesz, że klękam przy tym...? ;:306

Kochani, najgorsze roboty w postaci kucia sufitu i przecierki gipsowej za nami, przetrwaliśmy najgorsze. teraz cały pył jeszcze opada i pewnie tak będzie ze dwa tygodnie. Mam wrażenie, że gips mam dosłownie wszędzie! Teraz "tylko" malowanie i podłoga, potem to, co najfajniejsze - mycie roślin :D

Ale w środku tego placy boju muszę się pochwalić, bo normalnie nie posiadam się z radości. Kochani, zakwitła mi Euphorbia bongolavensis!!! ;:138

To madagaskarskie dziwadło było bardzo zabiedzone. Przez zimę zapewniłam jej krótki spoczynek, ale taki krótki, natomiast zaczęłam ją budzić chyba na początku lutego. Jak pisałam o niej kiedyś tam, gatunek tej euforbii posiada miniaturowy kwiatostan zwany jak w innych euforbiach "cyjacjum", ale ma jeden żeński kwiat w centrum otoczony przez kilka kwiatów męskich. I rzeczywiście jest miniaturowy - nawet soczewką makro trudno było uchwycić wszystko. Co się jednak udało, pokazuję niniejszym tutaj :

ObrazekObrazek ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

A tak wygląda bardzo niepozornie całość - na każdym z końców, nawet w środku, maleńkie bukieciki:

Obrazek

Teraz to tylko pozostanie poczekać, aż zawiążą się owoce i bardzo, bardzo chciałabym zobaczyć jej strzelające nasiona. Ale to i tak radocha na przedwiośniu ;:138

Można więc śmiało rzec, że nowy sezon kwitnieniowy (mam przynajmniej taką nadzieję) niniejszym uznaję za otwarty Obrazek

Liczę na to, że pokaz nie był przydługi i cieszycie się jak zawsze razem ze mną! Zmykam wycierać kurze (tylko nie pytajcie, gdzie ta kura ;:306 )

Pozdrawiam Was cieplutko!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

Ale śliczne ;:138 Gratuluję kwitnienia takiego patyczaczka ;:215
Masz do nich rękę ;:108
A M to prawdziwa złota rączka :wink:
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Euphorbia bongolavensis to śliczna, delikatna roślinka. A kwiatuszek tak subtelny że hej! Nie dziwne mi wcale, że tak Cię cieszy. Brawo! ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Piękne, piękne kwiatuszki...takie malutkie a cieszą ;:138
Awatar użytkownika
Marek L
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2012, o 22:11

Post »

świetne kwitnienie .... kojarzy mi się z wiosennym kwitnieniem derenia
też żółto i bogato i pędy bezlistne
Tylko później z derenia da się nalewkę zrobić :D
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Gratuluję ;:138 "dogadania się" z Euphorbia bongolavensis - i "zmuszenia" jej do wydania rzadko pokazywanych kwiatów. Mimo że niewielkie, ale bardzo urokliwe - zwiastuny wiosny 2015 r.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
perla
500p
500p
Od: 18 lis 2007, o 10:36

Post »

Witaj
Przepiękne rosliny.
Powoli ,bardzo powoli przeglądam Twoje watki ,bo kwitnące kaktusy i sukulenty to piękny i nie codzienny widok.
Jestem zauroczona. :D
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

Gratuluję! Odniosłaś sukces, widać Twoją miłość do roślin - na szczęście się odwdzięczają. :lol:
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36

Post »

Chwilę mnie nie było, a tu takie konstrukcje, inżyniera ze złotą rączką zostały poczynione ;:215 Pełen podziw dla Twojego M. Ty to jesteś Żaneta specjalistką, jak to walczyć z brakiem miejsca na nowe roślinki ;:180
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”