Aksamitka - królowa jednorocznych cz.2
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Aksamitka - królowa jednorocznych cz.2
Piotr aksamitki są w tej czerwonej doniczce? 3 to stanowczo za malo, a przede wszystkim za wcześnie posiane. Aksamitka urośnie szybko i zdrowo wysiana do gruntu. Przepikuj je do większych pojemników po same liście jak pomidory
Pozdrawiam Ela
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 lut 2015, o 05:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam, jestem tu nowa, może pomożecie mi w kwestii aksamitek - otóż posadziłam dwa opakowania tejże, z pierwszego wzeszły słownie dwa nasionka, z drugiego wyrosły jakieś rachityczne bardzo maleństwa, które zaraz się "kładą" i zamierają. Co mogę robić nie tak? Może podlewam za dużo albo za głęboko posadziłam? Ziemia chyba dobra, bo rozsady sałaty i pomidorów ładnie rosną.
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kubikpati zaczynając od początku to nasionka siałaś nie (sadzi się nasion
)
Po jakim czasie Ci wzeszły. Mnie to wygląda jednak na problem który tkwi w ziemi. Ziemię miałaś kupną?
Wygląda to na zgorzel siewek. Patogeny które ją wywołują powszechnie występuje w glebach leśnych i rolnych.
Posiej jeszcze raz. W innej ziemi. Nasiona przykryj ziemią tylko tyle, żeby je zakryć, dość mocno podlej Aksamitka bardzo szybko wschodzi w temp 20 -22 stopnie po 4 dniach powinny być wschody. Codziennie po trochu podlej ale bez przesady nie żeby było błoto. Ja podlewam: W korku od plastikowej butelki po napoju robię dziurki igłą.

Po jakim czasie Ci wzeszły. Mnie to wygląda jednak na problem który tkwi w ziemi. Ziemię miałaś kupną?
Wygląda to na zgorzel siewek. Patogeny które ją wywołują powszechnie występuje w glebach leśnych i rolnych.
Posiej jeszcze raz. W innej ziemi. Nasiona przykryj ziemią tylko tyle, żeby je zakryć, dość mocno podlej Aksamitka bardzo szybko wschodzi w temp 20 -22 stopnie po 4 dniach powinny być wschody. Codziennie po trochu podlej ale bez przesady nie żeby było błoto. Ja podlewam: W korku od plastikowej butelki po napoju robię dziurki igłą.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 sty 2015, o 11:56
Lubię toComcia pisze:Nie, no te w czarnych doniczkach wyglądają okazale.

Pytanie: czy jeśli rozrzuciłabym nasiona aksamitek i nie przykryła ich ziemią to wzejdą?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
No a dlaczego masz nie przykrywać?
- Eliza52
Rudowate- rosliny w czarnych doniczkach u Piotra to nie są aksamitki. Aksamitki są w czerwonej doniczce. Nasionka aksamitki trzeba lekko wgnieść palcem w ziemię.
Pozdrawiam Ela
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 sty 2015, o 11:56
Wiem, tylko rozbawił mnie ten komentarz poprzednika/poprzedniczki ;)Eliza52 pisze:Rudowate- rosliny w czarnych doniczkach u Piotra to nie są aksamitki. Aksamitki są w czerwonej doniczce. Nasionka aksamitki trzeba lekko wgnieść palcem w ziemię.
To jutro będę je wgniatać w ziemię. Pytałam, bo jak siałam i przykrywałam ziemią to nie wszystkie dobrze przykryłam, zostało mi kilka na wierzchu i tak się zastanawiałam czy muszę dosypywać ziemi, czy może "urodzą" się z tych zdanych na siebie bez okrycia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 lut 2015, o 05:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki za rady. Ziemię mam kupną, napisane, że nadaje się do upraw kwiatowych, warzywnych i sadowniczych. Kurczę, wywaliłam siedemnaście złotych za worek
Ale pomidory i sałata wzeszły, więc może to nie to?????

- Eliza52
Kubikpati- to na pewno to, bo ziemia którą kupiłas na pewno jest dla aksamitek za "tłusta". Dosyp do tej ziemi ze 3 garście piasku,
dobrze pomieszaj, albo kup ziemię z włóknem kokosowym. Rozsadę nie podlewa się mocno. Może też być że kupiłaś przeterminowane nasionka, albo były źle przechowywane. Zdarza się.
dobrze pomieszaj, albo kup ziemię z włóknem kokosowym. Rozsadę nie podlewa się mocno. Może też być że kupiłaś przeterminowane nasionka, albo były źle przechowywane. Zdarza się.
Pozdrawiam Ela
Nie wierzę w to, że istnieje coś takiego jak niewłaściwa ziemia dla aksamitek. One wzejdą w każdej. Musiało być coś nie tak z nasionami.
Pozdrawiam, Bogusia
-
- 500p
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
Zgadzam się z Bogusią całkowicie . Siałam aksamitki na różnych typach gleb i wszędzie mi wschodziły .
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
- Eliza52
Dziewczyny ja też się z Wami zgadzam, że aksamitka jest mało wybredna. Doradziłam dosypanie piasku, bo pytająca martwiła się o wydane na ziemię 17 zł. Zwróciłam uwagę, że może to być wina nasion.
Pozdrawiam Ela
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
A po za tym ,ziemia może być za bogata dla maluchów. Obojętnie jakich.
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witam. Czy połowa marca to za szybko na sianie aksamitek w domu ?? Chciałabym w maju mieć już ładne sadzonki a nie chcę siać do gruntu bo w zeszłym roku większość usunęłam wraz z chwastami
.