Pod Jesionem cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod Jesionem cz. 4

Post »

A co do braku opadów: od paru minut pada deszcz! ;:224
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A co Ty zostawiasz
...Zostawiłam za to piwonie....
? przecież liście piwonii wycina się w jesieni, a nawet w sierpniu można ;:oj
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja zostawiam co roku i wycinam najpóźniej jak się da. Moje rosną w takim miejscu, że potrafiły mi zmarznąć ;:223
Pilnuję tylko, żeby na tych suchych liściach nie pokazało się żadne choróbsko.
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja byłam tak zaskoczona tym, że moja miodunka kwitnie w lutym, a ,,ten typ tak ma" :;230
Znalazłam stronkę, gdzie napisano, że moja Pulmonaria Rubra kwitnie od lutego do maja!
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Piękna ta twoja miodunka :D to jedna z tych roślin ,których chcę mieć więcej ;:170
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko! Ja do zeszłego roku nie byłam do nich przekonana, a teraz chyba powiększę ,,stan posiadania", ale po kilku zawodach będę raczej kupowała kwitnące egzemplarze i nie dotyczy to tylko miodunek. O ile w BR roślinki mi się zgadzają, to z kilku innych miejsc nie miałam tyle szczęścia.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Reniu masz dar do pisania ... tak mnie wciągnęły opowieści o Twych początkach sezonu 2015 .... żałowałam,że się skończyło...
Podchodzisz do siebie z dużą dozą żartu, dzielisz się tak szczerze i serdecznie kłopotami z pamięcią , radościami z wykonanej pracy i odkryciami świadczącymi o zachodzących w przyrodzie zmianach... jesteś świetna. Oj będziesz mnie miała na karku :;230
Miodunki były u mnie zawsze i jak miałam wybierać miodunka czy hosta - zostawała miodunka.
Mniej wrażliwe na stanowisko i jak dla mnie to piękne cały sezon.
Nawet odmiana o czysto zielonych liściach mnie urzekła - Miodunka albocorollata, kwiaty białe - pstre liście innych odmian przy jej zielonych pięknie kontrastują. Do tego wyjątkowo mięcutkie i takie ... mysie w dotyku.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam tyle planów, potrzeb i niezrealizowanych marzeń ogrodowych. Na pewno powinnam być bardziej systematyczna, częściej pielić, pryskać i obrywać (bo podlewać to raczej uczciwie podlewam). Mam do zrobienia rabaty, obrzeża i ścieżki. O ogólnym planie zagospodarowania przestrzennego nawet nie powinnam wspominać, bo wprost wstyd, że jeszcze nie jestem pewna jaki docelowo wygląd bym chciała osiągnąć (choć zasadniczo wiem, że ma być kolorowo i pachnąco :;230 ).
Jednak po dzisiejszym dniu i wielu innych podobnych w ostatnich latach, w pierwszej kolejności powinnam zaprojektować i wykonać (no może nie własnoręcznie) oświetlenie mojego ogrodu!
No co ja zrobię, że najlepiej pracuje mi się po zmroku ;:223
Właśnie "zeszłam z pola". Tak tradycyjnie mówię o działce, ale może się to również kojarzyć z ,,polem walki" (chwilowo przegrywam).
Już zupełnie nic nie widziałam, bo pewnie jeszcze sporo bym zrobiła! Znów wycinałam, grabiłam, wybierałam liście, gałązki itp. Końca prac nie widać, ale za to widać że wersja dwie-trzy godziny była bardzo optymistyczna. ;:223

To wkleję sobie coś na pocieszenie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Ładniutkie te Twoje lilie ;:167
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu! W tym roku poszalałam i będzie ich sporo więcej... ;:224 Kocham je nie tylko za urodę, ale i za piękny zapach, który czuć kilkanaście metrów dalej.
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Reniu już działasz :shock: ja dziś tylko popodziwiałam jak zmarzlina zmienia się w błocko :( Lilie piekne,też skusiłam się na kilka nowych :D
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko! U mnie to przybędzie nawet więcej niż kilka... ;:224 .
A co do błota, to muszę potwierdzić, bo dziś ślizgałam się na zmarzlinie i na błocie, a w tym drugim to nawet ,,ulgnęłam". Ja mam sporo zaległości, bo jesienią dopadło nas przeziębienie i trzymało do świąt. Pozmieniałam puste doniczki z nazwami na tabliczki (słabo jeszcze pewne roślinki kojarzę), ciutkę powycinała i sprzątnęłam śmieci z wczorajszej i dzisiejszej pracy - dwie taczki poszły na kompost. Obcy nie zauważy, ale ja się cieszę z każdego ogarniętego metra! ;:333 Tyle, że mam ich 2000. ;:209
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciutkę dużo masz tych metrów do ogarnięcia, ale spokojnie, kobieto - do marca jeszcze kilka dni, a co dopiero do wiosny, jeśli w ogóle przyjdzie zgodnie z kalendarzem(odpukuję w niemalowane). ;:303
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Renatko, czytam sobie i nadrabiam zaległości po weekendzie i na pocieszenie ci powiem, że moje rabaty to wyglądają z grubsza tak jak twoja przed uprzątnięciem ;:224 .. Boję się tam wejść bo jesienią zaszalałam i sadziłam gdzie popadnie żonkile i krokusy, teraz wychodzą w najmniej oczekiwanych miejscach ;:14 Przyznaj się kochana jakie lilie zamówiłaś?? U mnie w tym roku też liliowe szaleństwo rozkręcam, a w sobotę dokupiłam kolejne. Najgorsze jest to, że musimy czekać do lipca na kwitnienie, a człowiek chciałby już, teraz, zaraz ;:65 ;:65
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23

Post »

Przyznam, że i ja po ostatnim weekendzie z lekka się załamałam i doszłam do wniosku, że nie mam szans w terminie ogarnąć wszystkich rabat ;:145 Tym bardziej, że nie mam do dyspozycji tylko dni wolne od pracy. Strasznie mnie to zdołowało ;:209
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”