Zakątek Annes cz4...złota jesień...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zakątek Annes cz4...złota jesień...

Post »

Dziś od rana słoneczko świeci,ale po południu zapowiadają deszcze.Jestem za mokrym,niech podleje szczególnie rhododendrony ;:108
Tak mnie ciągnie na działkę,by posprzątać i pousuwać suche badyle,ale może dopiero w środę lub czwartek pojadę ;:224
W Bricomarche półki zawalone cebulami lilii,anemonów,mieczyków...oczopląsu dostałam od tych kolorków.
Oczywiście trzy lilie udało mi się wrzucić do koszyka :tan

-lilia tango Thesire
-lilia orientalna Tom Pouce
-lilia OT hybrida biała Pretty Woman...ta ma mnie przerosnąć

Alexia wyjątkowo ciepły mamy luty,życzę Tobie więcej słońca,dodaje mi energii i sił ;:333
Ciekawe jak Twoje maleństwa? Mam na balkonie 2 patyczki,jak na razie zielone,nie pamiętam co to za odmiany,ale jeśli się nie mylę to może być albo Pashmina albo Zośka...
Do kwitnienia forsycji jeszcze troszkę czasu,u mnie zakwita w kwietniu,a ja zawsze wcześniej tnę pod koniec marca jak jest ciepło.

Sabinko dobrze zrobiłaś,jak Doktorek ma za dużo słońca troszkę przypalają mu się płatki,ale mi to nie przeszkadza ;:224
Leonardo już kilka dobrych lat co roku ładnie kwitnie,tej wiosny mocniej go przytnę,tym samym liczę na jeszcze bujniejsze kwitnienie.

DTJ Frau Karl Druschki dobry wybór ;:333

Elwi przywrotnik ostroklapowy to jego pełna nazwa,sprawdź w google ;:108
Moje dwa są z roku na rok większe i teraz wiosną będę je rozsadzała.
Na pojemnik z nasionami nakładam folię spożywczą i robię dziurki.Nie wiem,czy to dobry sposób,ale ziemia mi nie pleśnieje...

Jadziu już nie mogę się doczekać kiedy przytnę moje działkowe powojniki.Ostatnio jak byłam to zauważyłam wiele budzących się po zimie,na szczęście mam jeszcze czas prawda?

Ewuniu wielka radość :heja Z każdym dniem będzie tych oznak coraz więcej...

Alana oj tak oby tylko mrozy jeszcze nie dotarły,ale jak widzę prognozy na razie jest pozytywnie na plus,w środę lub w czwartek jadę na działeczkę :D

Agnes Schilinger,a z boku szałwia trójbarwna....dziś ją znów wysieję ;:108

Obrazek

Hanstadt Rostock

Obrazek

Miłego dnia życzę wszystkim:)
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Wczoraj trochę wysiewałam,szałwię trójbarwną też ;:32
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu szałwia szybko kiełkuje,jak się pokażą siewki przekładasz na parapet do słońca?
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu Frau Karl Druschki pocieszyłaś mnie wątpliwości miałam ale musiałam jakąś białą, a skoro nie mieli Artemis..... W sobotę dostałam wiadomość że Artemis dostępny ;:223 . Z tych dwóch róż która lepiej się sprawuje i wygląda. Masz może tą 'Królową Śniegu"?.
Zdrówka .
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko ja Frau Karl Druschki nie mam u siebie,ale pooglądałam na Roseebook zdjęcia tej róży.
Jak masz możliwość wybierz Artemisa,kwitnie bujnie,bukietami mniejszych,ale trwałych kwiatów.
Artemis ma ciemne,błyszczące liście,ja to uwielbiam w różach ;:108 A najlepiej to obydwie kup ;:303
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Aniu!

Ja też miałam sporo do nadrobienia w Twoim wątku. Ale to co zobaczyłam jest zachwycające.
Przywrotnik ze względu na fantastyczny kolor i aksamitne zielone liście jest faktycznie świetnym towarzystwem dla prawie wszystkich typów ogrodów. I naturalistycznych, i różanych. Jest dobrym dodatkiem do bukietów. Felerem jest to, że wiosną ma bardzo brzydkie liście, które trzeba mozolnie powycinać.
Róże zamówiłaś piękne, widzę, że też masz słabość do róż Harknessa ;:333.
Tyle napisałyście o szałwii trójbarwnej, że i ja się na nią skusiłam.
Wiosna kroczy do przodu, gdzieniegdzie szybciej, gdzieniegdzie wolniej, ale u Ciebie powinna być najszybciej. Ale zanim rozhula się na dobre - pokazuj swoje lato, bo piękne było.

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Powiedz mi Aniu czy z Hansestadt jesteś zadowolona???? ,bo ja jak na razie średnio i zastanawiam się za co dostała tyle nagród .Sezon pokaże czy mam racje ona podobno bardzo żarłoczna jak pisała kiedyś Gloryjka -Ewcia Spróbuję ja trochę podtuczyć :wink:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Aniu tak długo się wstrzymywałaś, a teraz widzę że rozkręciłaś się na całego z zakupami. Fajne lilie Ci wpadły do koszyczka.. że u mnie tego Brikomarche nie ma... Mam tylko Brikomana... :(. A tak kicha ;:222, nie mają nawet działu ogrodniczego. Choć wreszcie się rozkręcają i zaczynają pojawiać się jakieś odkurzacze do liści, węże ogrodowe itd. Może wreszcie do cebul i działu ogrodniczego dojdą.
Pretty Women mam, w pierwszym roku miała może z metr. Zobaczymy jaka będzie w tym sezonie ;:215 .
Agnes Schilinger prześliczna, pięknie Ci róże pozują. Nie zapomnę chyba nigdy Twojego bukietu Pashminy z zeszłego sezonu.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak , dzięki za radę, a może jeszcze jakąś? :;230 . Ale czemuby nie tylko sakiewka pusta :oops: .
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja też nabrałam ochoty na tę szałwię
Tylko, że ja mam dwie lewe ręce do wysiewów.
Ale spróbuję
Muszę jeszcze posiać szałwię omączoną. Chociaż mam nadzieje, że sama też się wysiała
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaka znów dziś była piękna pogoda,już bym jechała na działkę,ale moje dziecko jedno jeszcze chore.
Jutro miałam zaplanowane wreszcie pojechać i ściąć suche badyle z rabat...i co? No niestety to pewne,że wirus i mnie dopadł ;:222
Kicham jak szalona...ech co pech to pech,muszę się wykurować i przeczekać...mam jeszcze czas jak uważacie?

Jagódko witaj u mnie:)
Wiem,że przywrotnik w pewnym momencie więcej szkodzi niż zdobi,ale dla mnie nie ma problemu,by powycinać zwisające,suche pędy i liście.
Uwielbiam jak wczesnym latem zakwita,a po deszczu na liściach pływają krople,które w słońcu wyglądają jak kryształki ;:108
Coś ostatnio wzięło mnie na Harknesski,będę testowała nowe odmiany ;:65
Po pierwszej nieudanej próbie siewu szałwii dziś znów wysiałam nasiona,część z zeszłego lata,a część nowych.Musi się udać,za bardzo ją lubię.

Jadziu mam dwie Hanstadt Rostock i jak na razie u mnie dobrze się spisują,lubię te róże,kwitną bardzo obficie ;:333
Pewnie i Twoja z czasem się rozkręci ;:108

Madziu w Bricomarche dużo ciekawych roślinek mają i ozdób do ogrodu.Z każdym rokiem coraz więcej.
Lilii całe mnóstwo,dobrze,że byłam z mężem,bo gdybym była sama to na pewno więcej w koszyku wylądowałoby cebul ;:306
Masz może fotki swojej Pretty?
Pashmina powinna w tym roku ładnie zakwitnąć,coraz starsza panna z niej ;:333

Dorotko oj chciałabym,aby ta sakiewka była pełniejsza ;:333

Gosiu spróbuj,ona bardzo szybko kiełkuje,u mnie po 3 dniach ;:108

Quuen of Sweden ma bardzo wyprostowany pokrój,bujnie kwitnie,zdrowa...

Obrazek

Obrazek

Pąk Stephanie

Obrazek

Przywrotnik ostroklapowy

Obrazek

Zawilce

Obrazek

Hosta przy oczku

Obrazek

LO z orlikiem

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Corocznie na balkonie kwitnie powojnik Rhapsody

Obrazek

Irysek koło oczka

Obrazek

Niezapominajki otoczyły rh z B

Obrazek

Miłego wieczora:)
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witaj Aniu :wit U mnie przywrotniki są roślinami, że tak się wyrażę, rdzennymi i kiedyś miałam sporo problemu z pozbyciem się niechcianych ilości ;:131 Pretty Women również zakupiłam ale w tamtym roku potraktowałam ją motyką i wcale nie wyszła. Obawiam się, że już po niej ;:224 Kochana, zdrówka życzę ;:168
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Aniu pamiętasz tę dalię co tak Ci się u mnie podobała? To jest Eveline i już jest dostępna w Ciastoramie. Widziałam na własne oczęta. ;:131
Kochana powiedz mi jak długo masz u siebie Rhapsody? I jak się sprawuje? Jaki ma przyrost? W zeszłym sezonie długo sobie ostrzyłam zęby na niego. Koniec końców i tak go nie wzięłam i teraz też nie. Jednak jak zobaczyłam Twoje zdjęcie to stare uczucie powróciło. ;:167
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko muszę sprawdzić,czy nie ma przypadkiem innego przywrotnika,ja ze swojego się cieszę i raczej nie widzę żadnych minusów.
Musisz głęboko motyką dziabać skoro lilię potraktowałaś szpikulcem ;:303

Aniu teraz sobie przypomniałam ;:108 Piękna Ci ona,szkoda,że ja nie mam miejsca na inne dalie.Mam kilka i co roku je moja mamcia wykopuje i z powrotem wkopuje.Sporo miejsca zajmują.
Powojnik Rhapsody mam już chyba trzeci sezon,to bardzo zdrowy,szybkorosnący clemek ;:108
Kwitnie non stop,u mnie ma około 1,80.Już przycięty czeka na rozrost.
Lubię jego jeansowy kolor ;:333 Polecam z czystym sumieniem ;:108

Tulipanki...czekam na moje nosy

Obrazek

Obrazek

Tulipan Angelique

Obrazek

Comte de Chambord

Obrazek
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Aniu, spoko, jeszcze się napracujesz. Wykuruj się... Dopiero luty :)
A co to za szałwia na zdjęciu z Comte?
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”