Taki - sobie ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.4

Post »

Karolina! Sama używam i polecam "Kieszonkowy atlas ptaków" wyd. Solis. Poszukaj w necie, zobacz jak wygląda i kup! Mój wygląda już jak psu z gardła wyciągnięty wiec możesz sobie wyobrazić, jak często go używam. :wink:
Mam jeszcze z tej serii atlas kwiatów dziko rosnących, bo było mi w pewnym momencie wstyd, że nie rozróżniam chwastów ;:306 Też dobra książka!

Iwonko! To Baywatch. Miało być Pole Position, ale taka też ładna! ;:173 Zresztą one są bardzo podobne, tylko Baywatch ma mniejszy kwiat.

Porzeczkę soczystą zostawiam...
;:173

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzień dobry Miłka :wit
Wróciłam niczym syn marnotrawny do dalii... :wink:
Będę sadzić w tym roku klika sztuk Tsuki Yori No Shisha i jakąś pomponową - wściekły róż - nie pamiętam nazwy.
W tamtym roku obraziłam się na dalie.... ;:306 Mój tata wiosną, chcąc im dogodzić, po prostu usunął rosnące w nich chwasty, normalka - a dalie wyginęły!
Wiesz może, co takiego im zrobił? Co mogło być przyczyna tego ich zniknięcia? Spotkałaś się z czymś takim?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki bardzo :) poszukam bo mi zależy, o chwastach tez, bo wstyd ale tez nie znam :;230
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karola! Całe życie człowiek się uczy i nie uczy się wszystkiego naraz. Jest czas na chwasty, jest czas na ptaki :wink: Jaszcze miałam chrapkę na atlas nieba, ale się powstrzymałam, bo i tak nocą śpię ;:19

Justynko! Nie można nie wrócić do dalii! :) Musi być jakaś w ogródku, choćby najmniejsza!
Nie mam pojecia, co mogło się stać z Twoimi daliami, ale fakt, że zostało wokół wypielone, może nie mieć związku z ich zniknięciem. A czy one w ogóle wypuściły coś zielonego? Czy zaczęły wegetację? Może były przesuszone karpy albo zmarznięte? Ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem! Ciesze się, że posadzisz nowe, będzie pięknie! :tan

Jak zawsze buszuję po daliach, bo mi do nich tęskno. I natknęłam się na kolejny mój błąd. Poniższą dalię pod koniec sezonu nazwałam "Alaska". Wszystko by się zgadzało, bo zasugerowałam się tym, że mam ją od Ryszarda albo Oli, a oni mieli dalie Legutki. Ale legutkowa Alaska jest inna ;:224 Zupełnie inna. Inna na opakowaniu, inna na polu w Jutrosinie, inna u mnie. To nie jest Alaska, ale prawdopodobnie Albion, stara francuska odmiana Turca (nie taka bardzo stara, bo z 1998r.) Przepraszam wszystkich , których wprowadziłam w błąd. Ale się cieszę, bo mam sympatię wielka do francuskich dalii ;:173

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Miłeczka,
Te dalie miały już około 5- cio, lub więcej, centymetrowe kły, a po tym zabiegu zaczęły marnieć, potem calkiem zginęły i nigdy juz z bulw nie wyszły nowe. No nie wiem, co im się stało. Nie wyglądały na uszkodzone mechanicznie, cuda normalnie....
Nie masz pojęcia, jak mnie nawróciło na swojskie, wiejskie i wszelkie staromodne rośliny.... dalie poszły na pierwszy ogień ;:3
Pozdrawiam
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Zaglądałam do bulw moich panienek daliowych, mają się dobrze. Już nie mogę się doczekać, zdecydowanie za długo zima trwa.
Muszę jeszcze rozejrzeć się za daliami pomponowymi. Na razie cieńko z ich wyborem, przynajmniej w mojej okolicy. Miałam kiedyś taką jedną, duży krzak rósł, a kwiaty cudo...ciemno bordowe bardzo. Zniszczyłam przez złe zimowanie w zeszłym sezonie :( . Szukam jej i jak znajdę to już jest moja. No i Franza Kafkę też dopadnę ;:173
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dalie masz piękne ;:167 Ja nie mam miejsca na ich zimowanie i utrzymanie (raz za sucho, raz za mokro).

Jak patrzę na Twoją Pepsi to widzę ją razem z moim Puckiem. Chyba byłaby z nic niezła para! ;:306
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko! Ja też uwielbiam takie sielskie rośliny w ogrodzie. Muszą być dalie, floksy, nagietki, nasturcje (same mi się siały, ale w zeszłym roku wyginęły, muszę posiać w tym roku), w tym roku posieję maciejkę i groszek pachnący. Muszą być też mieczyki, aksamitki, nawłoć (ale ona się sama się wprasza)
Może dalie zjadły ślimaki lub nornice! Musisz bardziej ich pilnować! Zrób tabliczkę: "żarcie dalii wzbronione"! ;:306 ;:306 ;:306

Małgosiu! Jak ja uwielbiam pompony! ;:173 Tzn kocham je wszystkie, ale lubię głaskać pomponiki, są takie miłe, miękkie i chłodne w dotyku ;:173 Trochę zamówiłam w tym roku, nie mogę się doczekać, aż zobaczę ich kwiaty! Franza Kafkę odłożyłam na potem, choć jeśli mi się zdarzy w tym roku, się nie pogniewam :wink:

Smolka! Zawsze można sobie kupić z 2-3 i zimować w lodówce. Ale masz rację, jak się ma złe warunki, to po co ryzykować :wink:
Ja nie mam pieska, ale pewnie zasugerowałaś się, że Małgosia Pepsi wpisała się przed Tobą. Faktycznie Pepsi jest urocza, ja nie za bardzo lubię psy, ale takie wyjątkowe docenić umiem!

Wczoraj przycięłam róże. Co prawda jeszcze nie jest marzec, ale leciały żurawie, gęsi rozpoczęły wędrówki na lęgowiska, a ptaki w ogrodzie świergolą o jajkach ;:306 Czyli wiosna, choć chłodno jeszcze, ale niech tak będzie.
W Obi kupiłam sobie jeszcze jedną dalie, którą straciłam w zeszłym roku - Crazy Love. Była śliczna i chce zawsze ją mieć, tak jak chciałam mieć zawsze Eveline.

Moje fioletowe ukochane we wspomnieniach:

Creme de Cassis
Obrazek

Wittem
Obrazek

Sakura Fubuki
Obrazek

Eveline
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

To juz mozna ciąć róże ? :shock: przecież podobno sie tnie jak kwitna forsycje ?
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Miłeczko a Eveline jak wysoko rośnie?
Z różyczkami trochę zaryzykowałaś ,ale co tam u mnie już kwitną forsycje....w wazonie ;:306 :;230
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati! Kto tu mówił, że można ciąć róże??? :evil: Nikt nie mówił, że można. Mówił, że uciął i już! ;:224 Mam swoje uzasadnienie oprócz gęsi! Zaczęły one wypuszczać już pędy dość wysoko. I żeby para nie szła w gwizdek - przycięłam. Potem mi żal przycinać, jak już są takie długie i ...mam często ślepe pędy. Więc tnę, jak czuję, że już trzeba.

Marta! Eveline jest średnio wysoka, tak ok 100-120cm. A co ryzykujemy tnąc teraz róże? :wink: Tak jakoś nie znalazłam w dostępnej mi lekturze, co by się tak złego miało stać ;:131 Zaleca się cięć w słoneczny suchy dzień przed wypuszczaniem pędów. No to ucięłam wg zaleceń. ;:306 A jak u Ciebie w wazonie kwitną forsycje - jestm w pełni usprawiedliwiona! :;230
Miłka
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

MIŁKA dzisiaj spenetrowałam Poznań a w nim i OBI ale na Evelinie oka nie zatrzymałam, ale ja nie jestem tak daliowa jak TY ;:108 za to wiele innych mi wpadło w oko ;:306
Moje róże jeszcze z workami na uszach ale jutro już ruszam do działania, nowe narzędzia kupiłam więc myślę, że pójdzie jak z płatka :;230

pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

W niektórych rejonach kraju róże już ruszyły, u mnie mają nawet młode przyrosty, więc można się brać za przycinanie. :D
Trzeba tylko zobaczyć czy oczka już nabrzmiewają.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysia!!! Evelinka jest w Oszołomie! W Obi nie widziałam. :roll: Ale tylko wpadły Ci w oko, czy nabyłaś drogą kupna? :wink: Pochwal się, co kupiłaś!

Majka! U mnie już wypuszczały listki. Tych, które jeszcze spały nie ruszałam. Już nie mogę się doczekać. Róże są przed daliami i umilają mi długi okres oczekiwania. Mam kilka nowych, kilka jeszcze do mnie jedzie. Już by mogły przyjechać, bo ciepło się robi.

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

U mnie Evelaine jest w O ale w C był bardzo duzy wybór i ciekawe odmiany między innymi kupiłam Cafe au Lait :heja
Z różami jest taka zasada że jak forsycje,ale ty doświadczony ogrodnik jesteś ,to znasz inne oznaki wiosny ja muszę się kierować forsycją ,albo Tobą ;:306 ;:306 obawiam się tylko bo to dopiero koniec lutego a jak przyjdą jeszcze mrozy? ;:218
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”