Lilie termin sadzenia, przesadzania, głębokość
- MartaG
 - 500p

- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Kontakt:

Nie. Ale mam wrażenie że u mnie jest jednak cieplej mimo że to tylko 60 km różnicy. Moje rabaty są dość gęsto upakowane, raczej nie wycinam na zimę naziemnych części bylin a to zawsze trochę osłoni. Przesadzam też swoje lilie co 3-4 lata, bo jednak potem robi się im za ciasno a i gliniasta gleba nie sprzyja uprawie. Staram się zawsze przed sadzeniem domieszać kompostu i grubego piasku.Aska pisze:Hmmm... Sadziłam w tym roku, może jednak spróbuję przezimować. Marta - okrywasz stroiszem?
Pozdrawiam, Marta

- MartaG
 - 500p

- Kontakt:

Wiesz, nie wiem ile to cm... Wysokość koszyka i trochę:) Może 15...grigori24 pisze:Marto na jakiej głębokości Masz posadzone lilie orientalne?Czy 20 cm starczy na przezimowanie?
Aha, raz wypadła mi 'Casablanca' - ale nie wiem za dużo wilgoci czy mróz?
Jeszcze dodam, że u mnie bezśnieżne, mroźne zimy zdarzają się rzadko, zazwyczaj leży spora okrywa śnieżna, zawsze trochę go więcej niż w mieście.
Pozdrawiam, Marta

- MariaTeresa
 - Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 lut 2008, o 02:43

zasadniczo warstwa ziemi nad wierzchołkiem cebuli lilii powinna wynosić 3 razy wysokość, ale są lilie ktore powinno się sadzić na gł. 30cm ( te które korzenia się dodatkowo nad cebulą)
wyjątek l. candidum-potocznie" lilia św. Józefa"- 3-5 cm ziemi nad cebulą, gdyż wypuszcza liście prosto z łusek, już jesienia - dlatego trzeba ją sadzić w sierpniu

wyjątek l. candidum-potocznie" lilia św. Józefa"- 3-5 cm ziemi nad cebulą, gdyż wypuszcza liście prosto z łusek, już jesienia - dlatego trzeba ją sadzić w sierpniu
Pozdrawiam ciepło   
Ulubieńcy MariiTeresy

Ulubieńcy MariiTeresy
- MartaG
 - 500p

- Kontakt:

Zasadniczo tak, ale pewnie wiesz ze teoria swoje a życie swoje. Np moje czosnki czy szachownice perskie są posadzone płytko, nie wcisnę ich już głębiej bo na bank wygniją.MariaTeresa pisze:zasadniczo warstwa ziemi nad wierzchołkiem cebuli lilii powinna wynosić 3 razy wysokość, ale są lilie ktore powinno się sadzić na gł. 30cm ( te które korzenia się dodatkowo nad cebulą)
Pozdrawiam, Marta

- MariaTeresa
 - Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 lut 2008, o 02:43

W przypadku ciężkiej gleby zaleca się zagony wzniesione lub skarpy dla lilii oczywiście

Pozdrawiam ciepło   
Ulubieńcy MariiTeresy

Ulubieńcy MariiTeresy
- pawels23
 - 200p

- Od: 26 lut 2008, o 16:48
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Kontakt:

Jak przesadzić lilie?
W ogrodzie już od wielu lat rosną białe lilie, jednak ostatnio zostały zadeptane...  
  Czy z takich lilii jeszcze coś będzie?
Chciałbym te podeptane lilie przesadzić w inne miejsce - czy teraz jest odpowiedni termin i w jaki sposób to zrobić (wykopać z dużą bryłą ziemi, czy oczyścić cebule z ziemi i wsadzić na nowe miejsce)?

Chciałbym te podeptane lilie przesadzić w inne miejsce - czy teraz jest odpowiedni termin i w jaki sposób to zrobić (wykopać z dużą bryłą ziemi, czy oczyścić cebule z ziemi i wsadzić na nowe miejsce)?