Heliotrop - pielęgnacja cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Heliotrop - pielęgnacja cz.2

Post »

Dziękuję :) Kama, z pewnością wszystko Ci się uda :)
Ja mam z kolei olbrzymie problemy z bylinami, Zmoderowano, to nie ten temat./Iwona
Tomek_Os
500p
500p

Post »

Przepraszam że post pod poprzednim moim, ale już nie mogę edytować.

Sadzonki wsadzone z ukorzeniaczem do torfu odkwaszonego prawie 3 tygodnie temu. Czy dobrze myślę że już powinienem je czymś zasilić?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Nie.Przecież jak się ukorzenią i przesadzisz do osobnych doniczek ze świeżą ziemią to na początek mają odpowiednią ilość składników.Dopiero latem jak silniej zaczną rosnąć.Ja sadziłam po 3 sadzonki do doniczki, bo z sadzonek słabo się krzewiły, a uszczykiwać nie chciałam, bo bałam się, że w warunkach domowych zbyt późno będą kwiaty.
Tomek_Os
500p
500p

Post »

Ale one ukorzeniają się około 2-3 tygodni. Więc powinny mieć już korzonki. Mam je wyciągnąć z torfu oczyszczając korzenie, czy z jakąś bryłą korzeniową? Pytam o to bo wydaje mi się że zaczynają wykazywać braki substancji odżywczych.

Edit: Ukorzeniam pierwszy raz :wink: Chyba po prostu sprawdzę jedną sadzonkę.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie radzę Ci tam nawet zaglądać jak nie chcesz ich stracić.Trzeba uwierzyć, jeśli nie giną, to znaczy jest dobrze.Nie można nawozić ledwo ukorzenionych roślin.Przecież posadziłeś je nie do jałowej ziemi. Nie wykazują żadnych braków, a bledszy kolor nie jest wynikiem braku nawozu, tylko zbyt małej ilości światła w miesiącach zimowych.Właściwy kolor zaczną mieć po wyniesieniu na zewnątrz w maju i jak zaczną rosnąc na dobre.
Ja sadziłam po 3 sadzonki do niewielkiej doniczki i tak rosły do maja do przesadzenia do skrzynki.Nie ruszaj ich teraz, bo słabe korzonki po ponownym sadzeniu mogą ulec zniszczeniu, nie przyjmą się po prostu. Ja bym ci radziła za jakieś dwa, trzy tygodnie podzielić delikatnie w rękach na pół ziemię w tym pojemniku razem z sadzonkami możliwie bez naruszania korzeni i posadzić delikatnie do dwóch doniczek, tak by w każdej były dwie sadzonki.Można troszkę ziemi wtedy też podsypać gdzie będzie brakowało.

Robiłam tak też z pelargoniami, sadziłam gęsto w mnożarce, z uwagi na skąpą ilość miejsca na parapecie, a w kwietniu rozsadzałam rwąc delikatnie i lekko ziemię z korzonkami sadząc po kilka sadzonek do doniczki.Przeźroczyste pudełeczka maja to dobre, że można od spodu zajrzeć czy widać korzonki i dopiero wtedy przystąpić do rozsadzania.Większa ilość korzeni, nawet jeśli sie je lekko uszkodzi gwarantuje ponowne ukorzenienie się, natomiast zbyt słabe, albo zbyt mała ilość powoduje, że roślina nie przyjmie się na nowo.Zostaw te sadzonki na razie w spokoju.Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu :wink:
Tomek_Os
500p
500p

Post »

Dziękuję za rady ;:180 :D Tylko jedno, one są w jałowej ziemi, torf odkwaszony jest wydaje mi się pozbawiony jakichkolwiek substancji.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spokojnie, w ciągu 2-3 tygodni nie umrą z niedożywienia, bo na razie tworzą tylko korzenie, masa zielona nie przyrasta :) Potem zrobisz jak pisałam, ale pamiętaj by nowa ziemia była lekka, bo heliotrop nie lubi zalewania, ani zwięzłych, kleistych podłoży.Po przesadzeniu dobrze jest na kilka dni otulić niezbyt szczelnie folią doniczkę z sadzonkami, by zwiększyć wilgotność wokół sadzonki i ułatwić start w nowym miejscu.
Jego korzenie łatwo uszkodzić, co np. zdarzyło sie mojej znajomej.Kupiła dorodną sadzonkę, ale chyba 3 razy przesadzała, bo nie mogła się zdecydować na kompozycję.Za każdym razem podlewała i roślina niestety uschła.
Tomek_Os
500p
500p

Post »

Dziękuję serdecznie, dostosuję się do Twoich rad ;:180 ;:136
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Heliotropy wysiane 9.02 [b]wschodzą ;:138 Nasionka jak co roku z Vilmorin ;:333 . Jak Wasze heliotropki :?:
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Moje siane tydzień temu też zaczynają nieśmiało się wychylać z ziemi :D
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Tez się pochwalę, a co :wit oby tylko pod moją obecność mężuś ich nie zasuszył :wink:
Pozdrawiam Jola
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Ja swoje posiałam wczoraj,ciekawe ile będe czekać.

Pozdrawiam Teresa :wit
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

A ja posieję jutro,zobaczymy,co z tego będzie :shock:
Już się boję :lol:
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje heliotropy siane z własnych nasion , 5 lutego , dzisiaj takie

Obrazek
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50

Post »

Moje heliotropy też ładnie wschodzą, chociaż powinno być duże zbliżenie żeby było je widać dokładnie ;:131
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”