Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Post »

Witajcie, Kochani ogrodnicy :wit ;:4
Dzisiejszy dzień nastroił mnie bardzo pogodnie - nareszcie można było wyjść choć na chwilę do ogrodu ;:87
Niebo było niemal szafirowe, śnieg topniał dosłownie w oczach i chociaż wiatr nieco chłodził moje zapędy do pracy ogrodzie, to udało mi się pospacerować, ściąć powojniki i zrobić kilka zdjęć ;:177 .
Obrazek

Stwierdziłam, że czeka mnie ogrom pracy i jeśli jutro nie zacznę porządkowania rabat, to będzie kiepsko ;:218 Wszędzie mam pełno kopców krecich, bardzo dużo wykopanych cebulek i co gorsze, nie mam możliwości wkopania ich, bo grunt zmarznięty ;:222
Poza tym na wycięcie czekają ubiegłoroczne byliny, piwonie, a przecież jeszcze trzeba zacząć przycinanie hortensji, krzewów, drzewek, winorośli, lawendy, a na końcu również róż. O pieleniu rabat nie wspomnę - chwastom nie przeszkadzała zima i pięknie zapełniły rabaty. Kiedy to wszystko zdążę zrobić, skoro nadal zmarznięty grunt, a jak tylko rozmarznie, to rośliny ruszą ze zdwojoną siłą ;:24
W cieplejszych, nasłonecznionych miejscach ruszyły niektóre cebulkowe
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Piękne niebo u Ciebie. U mnie też dziś takie było.
Nad tym kiedy się wyrobię ze wszystkim i ja się zastanawiam. Nie mam pojęcia kiedy wszystko ogarnę :( .
Fajnie się ogląda takie wystające nosy roślinek. Byle tylko mróz ich nie zniszczył.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czas na cięcie - może uda mi się ukorzenić parę patyczków ;:224
Obrazek

Orliki w bardziej słonecznych miejscach zaczynają być widoczne pomiędzy śniegiem
Obrazek

Po raz pierwszy wysiało mi się coś innego niż chwasty i nawłocie :;230 - biała naparstnica zaszalała ;:oj Będę miała dużo młodych sadzonek :tan
Obrazek

Obrazek

Obrazek

W kamieniach wśród krągłego trejażu różanego
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i samotny bratek na trawniku - musiał się wysiać jesienią
Obrazek

wiosna na tarasie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ciemierniki gruntowe
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MID2006 pisze:Piękne niebo u Ciebie. U mnie też dziś takie było.
Nad tym kiedy się wyrobię ze wszystkim i ja się zastanawiam. Nie mam pojęcia kiedy wszystko ogarnę :( .
Fajnie się ogląda takie wystające nosy roślinek. Byle tylko mróz ich nie zniszczył.
Zapowiadane są coraz cieplejsze noce, co mnie cieszy, bo może w końcu grunt rozmarznie i można będzie pielić. W przeciwnym razie chwasty zdominują mi całe rabaty ;:161
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aż się boję myśleć co u mnie się dzieje na rabatach. Superowo z tymi naparstnicami. Ja na nie poluję w tym sezonie. Dzisiaj w LM były. Ale chyba drogie po prawie 12 zł za sztukę.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja swoje też kupowałam dość drogo i na dodatek kwitły dopiero w kolejnym sezonie, ale nie żałuję! Są piękne, a jeśli jeszcze do tego można mieć później własne siewki, to już mnie w pełni uszczęśliwia ;:224
W LM są już byliny w sprzedaży?? :shock:
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha no chyba że tak. Naparstnic jeszcze nie miałam więc nie bardzo się orientuję w temacie. No LM są już od dawna byliny. Lilie, dalie, naparstnice i wiele, wiele innych.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Widzę że orliki u ciebie na podobnym etapie co u mnie :tan I zazdroszczę tej białej naparstnicy, właśnie sobie jedną kupiłam w Castoramie. Mam nadzieję na własne siewki niedługo :heja bo jak do tej pory królowała wyłącznie różowa. Boję się tylko czy siewki będą zachowywać cechy mateczne, bo moje różowe powstały z lawendowej ;:131
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, dziękuję za info. Trzeba się wybrać do LM :D

April, nie wiedziałam, że napastnica z siewu tez może być mixem jak u orlików :roll: W takim razie muszę je wszystkie wypielić i poradzić w innej części ogrodu. Na tej rabacie mogą być tylko białe.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Moni u mnie dziś tez była piękna pogoda,niebo czyste ;:333
Naparstnica może się u mnie siać jak chwasty,byłabym zadowolona ;:108
Ja też mam mnóstwo pracy,wszystko poczyścić,poprzycinać powojniki.
Rozczulił mnie samotny bratek ;:170

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniczko ja tez już jestem u Ciebie. Zaczynasz już ciąć hortensje? Miłej niedzieli ;:168 ;:3
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Te młode naparstnice, to kiedy przesadzać?
Monika, na hortensje nie za wcześnie? Ja mam jeszcze opatulone, bo boję się marcowych zimnych wiatrów.
Marta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

U Ciebie widać dużo oznak nadchodzącej wiosny ;:138 .
Dobrze, że pokazałaś jak wyglądają malutkie listki naparstnicy. Będę mogła wracać do tego zdjęcia.
Mam zamiar wysiać ją po raz pierwszy i dziewczyny mówiły, że trzeba uważać, aby nie usunąć jej z rabaty.... Można ją wziąć za chwast. Teraz już wiem jak wyglądają jej młode listeczki ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Annes 77 pisze:Moni u mnie dziś tez była piękna pogoda,niebo czyste ;:333
Naparstnica może się u mnie siać jak chwasty,byłabym zadowolona ;:108
Ja też mam mnóstwo pracy,wszystko poczyścić,poprzycinać powojniki.
Rozczulił mnie samotny bratek ;:170

Pozdrawiam :wit
Aniu, ja też tak pisałam jeszcze rok temu, ale nie sądziłam, że z siewek będzie taki urodzaj :;230
Dobrze, że mam duży ogród, bo zaczęłabym sprzedawać sadzonki :lol:
Dzisiaj u nas było nieco chłodniej, bo bez ;:3 , ale za to wciąż na plusie, więc stopniało baaardzo dużo śniegu. Udało mi się już oczyścić część lewej rabaty. Muszę codziennie coś działać, bo się nie wyrobię ;:224 Zaczynają z gruntu wychodzić krokusy, a to utrudnia wchodzenie na rabaty :roll:

-- N 22 lut 2015 17:32 --
Przemekt23 pisze:Moniczko ja tez już jestem u Ciebie. Zaczynasz już ciąć hortensje? Miłej niedzieli ;:168 ;:3
:wit :wit Witaj, Przemku :wit
Jutro będę chciała ściąć hortensje. Dzisiaj nie zdążyłam, bo spieszę się z porządkami na rabacie po lewej stronie ogrodu - tam rośnie dużo krokusów i hiacyntów, które już wyściubiają noski, co oznacza, że jak odmarznie grunt, to już tam nie wejdę, bo je zniszczę.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

3 KOTY pisze:Te młode naparstnice, to kiedy przesadzać?
Monika, na hortensje nie za wcześnie? Ja mam jeszcze opatulone, bo boję się marcowych zimnych wiatrów.
Na hortensje już czas ;:108 . Ja mam Anabelle, Limelight, a one i tak kwitną na jednorocznych pędach. Anabelle wycinam do samej ziemi.
Naparstnice zamierzam przenosić jak tylko ziemia odmarznie. Zacznę od największych sadzonek, żeby zrobić miejsce mniejszym. Później spróbuję przerzedzić i część nawet miniaturowych zabrać do doniczek. Reszta będzie sobie rosła jeszcze z miesiąc. Stopniowo będę przenosić kolejne w miarę wzrostu.

-- N 22 lut 2015 17:50 --
dorotka350 pisze:U Ciebie widać dużo oznak nadchodzącej wiosny ;:138 .
Dobrze, że pokazałaś jak wyglądają malutkie listki naparstnicy. Będę mogła wracać do tego zdjęcia.
Mam zamiar wysiać ją po raz pierwszy i dziewczyny mówiły, że trzeba uważać, aby nie usunąć jej z rabaty.... Można ją wziąć za chwast. Teraz już wiem jak wyglądają jej młode listeczki ;:108
Zrobiłam jeszcze jedną, wyraźniejszą fotkę dla Ciebie - szukaj takich sadzoneczek
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”