Wiosna już niedługo... cz. 23

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiosna już niedługo... cz. 23

Post »

Marysiu ten wątek to piękna przedwiosenna opowieść o ogrodzie - dobra na ten najgorszy czas, gdy już łapki swędzą do siania i sadzenia.

Bardzo ładne zdjęcia kolekcji róż, bodziszków i wszystkich innych kolekcji. ;:138
Zdjęcia wiosenne i letnie też śliczne.

Strasznie podoba mi się Twoja ścieżka wzdłuż "szaliczka". Te duże drzewa, tworzące tło dla kolorowych rabat, są wspaniałe, choć podejrzewam, że trochę ich tam za dużo jak dla Ciebie i ze względu na szerokości Twojej działki, ale za to wydaje mi się, że dzięki temu twój "szaliczek" jest bardzo zacisznym miejscem i ciepło otula zimujące w nim rośliny. ;:333

Mam kilka pytań do Ciebie:

- co do maków i gliniastej ziemi w ogrodzie - bo Ty też masz chyba taką cięższą ziemię? A ja na torebkach z nasionami zawsze czytałam, że maczki to przepuszczalna ziemię muszą mieć.
Bardzo chciałabym je mieć u siebie, a zawsze się obawiałam, że muszę im specjalne stanowisko przygotować z mocno rozluźnioną piachem ziemią.
Jak Ty te swoje uprawiasz, że dają u Ciebie radę?

- Pamiętasz może nazwę odmiany tego różowego krwawnika, którego zdjęcie pokazywałaś w tym wątku?

- A jak Ci rośnie i zimuje na ciężkiej ziemi ten czyściec lekarski?
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Marysiu ale galeria pomidorków będzie ;:oj
Myślałam, że mam sporo odmian - jakieś 20 ale Ty przebijasz wszystkich ;:138
A tak z ciekawości masz: fiutka, czekoladowego, lub porzeczkowego ( są to nazwy potoczne) oryginalnych nie znam.
Szklarenka - fantastyczna sprawa, wylukałam w internecie i dzisiaj powinna do mnie dotrzeć, niestety drożej płaciłam, ale rozwiąże mi problemy z sianiem :tan
Irysy śliczne, szkoda tylko, że krótkotrwałe
Zaciekawiłaś mnie rutewką orlikolistną
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam Cię Martusiu gdyby nie było ogrodów nasze życie byłoby bardzo ubogie, bo bez roślin, FO i tylu wspaniałych znajomości :wink: Niestety nie zbierałam nasion z białego onętka, bo jak miałam zacząć zbierać to on się zrobił różowy ;:oj Za to posiałam jakieś nowe onętki i mam nadzieję że wykiełkują, bo często te siane do mojej gliny nie wychodzą ;:185 Dobrego dnia i ucałowania przesyłam ;:196

Dario dziękuję za tyle miłych słów pod adresem mojego ogrodu i wątku ;:168
Jak otwierałam wątek miałam malutko zdjęć i ubolewałam nad tym i od tego czasu funkcjonuję z aparatem w ręce. Oczywiście ze szkodą dla sprzętu, bo kompakt w fatalnym stanie a lustrzanka też stale w kurzu ;:202 No ale aparaty są głównie dla roślin :uszy
Masz rację drzewa mi bardzo przeszkadzają, bo niewiele miejsca nasłonecznionego, a poza tym boję się tych ogromnych drzew, bo sporo jest świerków a one mają płytki system korzeniowe i nie dość, że spijają soku roślinom to są jeszcze wywrotne :?
Teraz maki! te zwykłe siejące się to tu to tam rzadko gdzieś się pojawiają i raczej w polu gdzie ziemia jest luźniejsza. Te bylinowe są ale nie rozrastają się, po prostu trwają i najlepiej spisują się te pełne maki jednoroczne. Sieję wczesną wiosną i efekt jest znakomity ;:215
Moje kolorowe krwawniki są z tego źródła http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &p=3870758
Jednak po roku kolory się zmieniły bardzo więc albo wymieszały albo wyrodziły.
Mam jeszcze jedną kępę różowego krwawnika kupionego bez nazwy i on jest w miarę taki sam, ale nie mogę teraz znaleźć zdjęcia ;:131
Czyściec przybył do mnie dawno (dwa razy przesadzany) z uwagą wrażliwy, ale przeżył przeprowadzki i rośnie bez kłopotu w mojej glinie. Chociaż tam gdzie rośnie rosną też modrzewie i igłami sypią więc może ta ziemia jest lżejsza? Mam nadzieję, że odpowiedziałam na wszystkie pytania :D

Ewuniu nie mam tych pomidorków o których piszesz, ale miałam takiego zwykłego fiutka i nie specjalnie mnie zachwycił. Mam jeszcze mnóstwo nasion których nie wysiałam, a wszystko dzięki dostawom zza oceanu od kolegi, który też wyszukuje różne pomidory i sieje i oczywiście dzięki miłym forumkom ;:167
Irysy są krótkotrwałe ;:oj :?: to dlatego niektórych już nie mam, ale inne rozrastają się w sposób nieograniczony.
Widzę, że szklarenkę rozpropagowałam ;:306 warta jest tego ;:333 Rutewkę polecam jest urocza i nawet kupiłam na Al nasiona innych rutewek i mam nadzieję na powiększenie kolekcji :lol:

Dobrego dnia!

Obrazek

Zostawiam Wam moje stadko!
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

W miejscowości przez którą przejeżdżam do mojego domku kury chodzą od wiosny samopas po drodze, zawsze mi się przypomina scena z Dzikiego białka Chmielewskiej i pawie przy drodze. A rutewkę dopiszę sobie do "listy marzeń" (w zasadzie założyłam już zeszyt na to ;:306 )
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Marysiu, wiedzę że wysiewy idą pełną parą. ;:138 Nawet szklarenkę sobie zafundowałaś. :D

Ja siedzę w piwnicy i przesadzam doniczkowe. Pewnie skończę przed świętami. :;230
Dobrego dnia! ;:3
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Stadko urocze, a grzebieniasty przywódca piękny i dumny.
Pod jakim względem irysy są krótkotrwałe? Może chodzi o to, że krótko kwitną?
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu ktoś kiedyś mi powiedział, ze człowiek bez pasji i zainteresowań jest pusty w środku. Uważam, ze miał 100% rację. My co roku razem z naszym ogrodem budzimy się, jesteśmy dla niego niezastąpionym dodatkiem. Dalia pusta o bordo kwiatach piękna.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Pan i władca haremu na posterunku :wink: Miło patrzy sie na takie stadko.Marysiu , a jak z jajeczkami niosą już ,albo dalej strajkują
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Marysi,kury wiosnę poczuły to i jajka zaczną znosić.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Marysiu ale masz super stadko ;:333 Przywódca dumny i piękny ;:63 ;:63
Jajeczka na pewno już są ;:108 ;:108
Widzę u Ciebie jeszcze dużo śniegu , u nas to tylko gdzie nie gdzie troszkę , ale ziemia nadal zmarznięta :wink:
Pozdrawiam i ;:196 posyłam wraz ze ;:3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Malwinko przy naszej drodze krajowej co kawałek buszują kury w rowach, zawsze się śmiejemy z tych ekologicznych jaj ;:306
Ja mam już parę zeszytów, a piszę tam różne rzeczy adresy, co komu, co chcę i potem szukam bo jednak robi się bałaganik :wink:

Maryniu przy tulu doniczkach ;:oj rzeczywiście wiosna Cię w piwnicy zastanie! a czytałaś nasze prośby po poprzednim wpisie? ;:168

Lidziu dobrze piszesz chyba o to chodzi, ale ja mam takie irysy co poszły w liście a nie kwitną. Ewentualnie kwitną co parę lat ;:222
Przywódca ładny, ale tchórz ;:oj

Dorotko a jeszcze zauważyłam, że ledwo jeden sezon się skończy my już myślimy o następnym. Wyobrażamy sobie jak zakwitną nasze wsadzone kwiaty , zbieramy nasiona i planujemy nowe nasadzenia, potem dwa miesiące spokoju i od nowa ;:306

Jadziu różnie i bez szaleństw wczoraj jedno malutkie, a dzisiaj 4 ...jutro pewnie 1 albo nic :oops: Trzeba będzie odmłodzić stadko tylko muszę nająć oprawcę ;:14

Danusiu zobaczymy :D może te starsze panie już niewiele mogą :;230

Tereniu są placki bez śniegu, ale po nocy ziemia twarda zmarznięta jednak śnieg tak łatwo nie topi się mimo, że temperatury wysokie ...i dobrze nie będzie powodzi ;:333
I ja przesyłam serdeczności, ;:196 a słoneczko radosne świeci ;:3
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

I dobrze trafiłam Marysiu na Twoje kureczki/ chciałam napisać ci...ki ale powstrzymałam się bo nie wiem czy w całym kraju tak kurki nazywają :D / naliczyłam 9 ogonów damskich - wszystkie niosą jajeczka?
Werwy masz dużo i siejesz już a ja czekam na przypływ energii .
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Nie no kury cudne, ale ile jeszcze śniegu u Ciebie leży.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Marysiu, jak nie będzie jajek to i tak nie jest źle, będzie nawóz pod roślinki i smaczny rosół. ;:306
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Słoneczko już śpi w krzakach a kury w kurniku i do jutra rana mam spokój :D

Obrazek

Ewciu ja moje nazywam cipulki mam ich 11 bo jedną myszołów unicestwił i oczywiście 1 pan!
Mówisz że to sprawa energii, no nie wiem chyba raczej niecierpliwości ;:202

Asiu jeszcze u mnie można bałwanka ulepić ;:333

Danusiu owszem na wiosnę trzeba będzie kurnik wysprzątać z czego będzie trochę nawozu, z jajkami klapa a najgorzej z rosołkiem bo żywej nie da się wsadzić do garnka, tą co myszołów napoczął poszła na rosół dla Loli, a my dalej nie znamy smaku rosołku z własnej kury ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”