Bananowiec - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
ogrodnik12
500p
500p
Od: 17 mar 2014, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bananowiec

Post »

Dziś widziałem w sklepie owoce bananowca karłowego (Musa Cavendish). Jak myślicie czy w środku tych owoców mogą być nasiona czy raczej banany w sklepie nie mają nasion?
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
WojtekS
200p
200p
Od: 6 lut 2013, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Niemal wszystkie komercyjnie sprzedawane banany są to cavendish : ) I nie wytwarzają nasion.
ogrodnik12
500p
500p

Post »

Początkowo chodziło mi o Musa cavendishii, a nie o Musa cavendish (literówka) :oops:.
W Makro widziałem banany baby, więc pomyślałem, że to Musa cavendishii, ale potem dowiedziałem się, że te banany to uprawna forma Musa acuminata. Chciałbym się dowiedzieć, czy w środku tych bananów baby z Makro mogą być nasiona? :?: A jeśli nie to, gdzie można kupić owoce z nasionami lub same nasiona bananów baby albo Musa acuminata (chodzi mi o Polski sklep, bo nie dysponuje dolarami ani euro :wink: )? :?:

Dzisiaj włożyłem na waciki moje dwa nasionka banana różowego (musa velutina) zobaczymy co z tego wyjdzie. :wink:

---18 lut 2015, o 11:57----

Czy ktoś mi poda dokładną instrukcje do siania bananowców(Musa velutina)? Np.: Na jaką głębokość sadzić nasiona? Do jakiej ziemi sadzić nasiona? Czy przykrywać całość folią? Jaka temperatura? Czy trzeba lekko uszkadzać nasiona? Czy namaczać nasiona?
Pozdrawiam Jan
WojtekS
200p
200p
Kontakt:

Post »

Najpierw odniosę się do wiadomości z 11.01
To i tak jest samo ; ) Wszystkie banany jadalne sprzedawane w sklepach sa pozbawione nasion. Owoców z nasionami raczej nie kupisz - niestety. Tak, czy siak musa acuminata (formy jadalne) nie wytwarzają nasion, więc ich zwyczajnie nie kupisz. Te małe bananki to tylko mutacja Musa acuminata "dwarf cavendish". Najświeższe nasiona bananów w kraju posiada ;:306
Teraz do 17 i 18.02
Szkół jest kilka, więc jedynej, słusznej drogi nie ma. Najlepiej je moczy 2,3 dni zmieniając wodę co 12h. Polecam zamoczyć po moczeniu w jakimś środku grzybobójczym (w każdym sklepie ogrodniczym pomogą Ci i powiedzą w jakim stężeniu, a także jak długo). Ziemia najlepsza w mojej opinii to włókno kokosowe (do kupienia w niemal każdym zoologicznym), bananowce potrzebują światła do kiełkowania, więc w jakimś jasnym miejscu je miej. Temp. coś pomiędzy 20-30 st. C. Możesz je przykryć folią, ale pamiętaj, aby codziennie wietrzyć z 2-5 minut. Mam nadzieje, że pomogłem ; )
ogrodnik12
500p
500p

Post »

A na jakiej głębokości sadzić nasiona bananowców? Czy nasiona lekko uszkodzić? Co ile dni podlewać całość przykrytą folią jak i nie przykryte?

A co z podlewaniem?

---19 lut 2015, o 15:53---

I jeszcze jedno : Jakie mają być te włókna kokosowe? Drobne czy nie drobne?
Pozdrawiam Jan
WojtekS
200p
200p
Kontakt:

Post »

Tak, aby je tylko przykryć, choć widziałem jak ludziom kiełkowały przykryte do polowy. Możesz, ale nie musisz je spiłować pilniczkiem.

Podlewasz niewielką ilością,aby było wilgotne, a nie żeby "bagno" i kolejna dawka, jak lekko przeschnie na włóknie to widać gołym okiem. Włókno jest w formie brykietu, którego trzeba zalać gorącą wodą, aby zwiększyło swoją objętość. Jeśli w zoologicznym zapytasz o włókno do terrarium to od razu sprzedawca Ci je wskaże. Jest ono drobne.
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A to Bananowiec Ventricosum zielono listny ma 2 miesiące :)

Obrazek Obrazek
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
ogrodnik12
500p
500p

Post »

Piotr=) czy tu do kiełkowania bananowca było używane włókno kokosowe(pierwsze zdjęcie)? Czy przykrywałeś całość folią? Ile kiełkowało?
Pozdrawiam Jan
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To zwykła ziemia ogrodnicza do przesadzania, kiełkowało z 2 tygodnie pierwsze moczyłem jeden dzień nasionko były nakryte folią i wietrzone co 2 dni :wit
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2012, o 21:53

Post »

Proszę mam pytanie od mojej matki. Dostała w zeszłym roku bananowca i zostawiła go w zimie w chata (10C).
Teraz wygląda tak ;:223 , przetrwa? Ja nie wiem, jak uprawiać bananowca.
Proszę o poradę, co z nim zrobić. Dziękuję :wit

Obrazek
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
WojtekS
200p
200p
Kontakt:

Post »

Witaj Renni,
Wasz bananowiec wygląda na musa basjoo. trzymacie go w temp. 10 stopni, więc idealnie dla tego gatunku zimą. Jak już nie będzie zagrożenia przymrozkami to można go wystawić. Najważniejsze, aby nibypień był twardy, liście mogą uschnąć to w niczym mu nie szkodzi.
U mnie w garażu zimuję jeszcze ensete v. maurelli i musa basjoo. Reszta jest w pokojowej temperaturze.
http://1.bp.blogspot.com/-gjo6ro2V4Co/V ... G_6101.JPG
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wojtek, dziękuję :wink: . Wielki bananowiec masz ;:202
Byłam zaskoczona, że ze zdjęcia "chcíplotiny" (nieprzetłumaczalne słowo :lol: ) wiesz, że to M. basjoo. Ja miałam problem ze zdjęcia wiedzieć że to bananowiec ;:306.
Więc on ma dobre warunki do zimowania (10C)....nie miałam pojęcia.
Matka powiedziała, że nibypień jest trudny i żywy. Powiem więc moje mame, że bananowiec ożywa z słońca i wiosny.
:wit
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

Mnie to bardziej wygląda na jakąś karłową odmianę M. acuminata (czerwonawe plamki na liściach i dużo odrostów korzeniowych), a dla tej 10*C to może być zbyt mało i dlatego takie skutki "przeziębienia".
Pozdrawiam,

J
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

leff, nie mam więcej zdjęć ale jeśli przetrwa, daję zdjęcie dla identyfikacji by matka wiedziała, co z tym zrobić w zimie. Dzięki :wit
WojtekS
200p
200p
Kontakt:

Post »

Chyba faktycznie Leff ma rację. Przydałaby się jakaś fotka z jesieni, gdy miał zdrowe liście. Jeśli nibypień jest twardy to bananowiec jest zdrowy i wznowi wzrost.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”