Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania
-
- 100p
- Od: 1 lut 2012, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Hippeastrum / amarylis - porady ,uwagi,zapytania
Ja takiego mocno porażonego (dwa lata temu), oskubałam z porażonych łusek i wsadziłam do ziemi, tylko "piętkę", reszta była nad ziemią. Podlewanie wyłącznie na spodek. Doszedł do siebie, zakwitł, wprawdzie miał tylko dwa kwiaty, ale jednak. Jeszcze czasem pojawiają się pojedyncze plamki, wycinam je nożem. Przed posadzeniem moczyłam cebule w wyciągu z czosnku. Niedawno zaczęłam stosować Astvit. Może uda się całkowicie wyeliminować zakażenie.
Pozdrawiam
elka
elka
Mam prośbę a dokładnie pytanie. W listopadzie wyniosłam amarylisa do piwnicy. Chciałam go teraz przesadzić bo i tak już jest późno, ale jeden liść nadal jest idealnie zielony (jest to liść z listopada nie nowy), a korzenie żywe. Cebula nie wyschła. Czy mam go normalnie przesadzić? A jeżeli tak to z korzeniami i tym liściem czy uciąć go i usunąć korzenie?
-
- 100p
- Kontakt:
Korzeni zdrowych nigdy nie usuwam!
Wsadziłabym tak jak jest...
Wsadziłabym tak jak jest...
Pozdrawiam
elka
elka
Też tak myślałam żeby nie usuwać, ale nie byłam pewna. Dzięki za szybką odpowiedź.
Heh taka jestem zdolna, że niechcący złamałam liść przy przesadzaniu. Mam nadzieję, że mi wybaczy i będzie ładnie rósł. Nie mogę edytować poprzedniego postu dlatego tu się jeszcze chciałam zapytać czy ogólnie jak się zimuje cebule jak już uschną liście to ją lepiej wyjąć z doniczki i oprószyć korzenie z ziemi czy zostawić normalnie w ziemi?
-
- 100p
- Kontakt:
Ja zostawiam zawsze w doniczce z ziemią i tak sobie pomału wysycha...
Dopiero przed posadzeniem wykruszam stare podłoże.
Dopiero przed posadzeniem wykruszam stare podłoże.
Pozdrawiam
elka
elka
- dukra13
- 200p
- Od: 23 sie 2007, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To kwestia ilości doniczek. Gdybym miała 5 doniczek z cebulami, to bym, nie wyciągała ich z ziemi, ale przy 40 muszę. Zapakowane w torebki, leżą w kartonie i zajmują dużo mniej miejsca. Fakt, jest więcej potem pracy, przy sadzeniu.
Ale i tak zawsze mam parę doniczek z tymi co nie gubią liści, młode siewki też zostawiam w ziemi.Obecnie kwitnie H.Ambiance, też nieprzesadzane, bo nie chciało zasuszyć liści

Ale i tak zawsze mam parę doniczek z tymi co nie gubią liści, młode siewki też zostawiam w ziemi.Obecnie kwitnie H.Ambiance, też nieprzesadzane, bo nie chciało zasuszyć liści
- ania1976
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 sty 2015, o 16:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo piękny pasiaczek,ale z nazwą niestety nie pomogę.Ja od paru lat zafascynowana jestem hippeastrum,dorobiłam się 13 okazów.Przez zimę przetrzymuję je w doniczkach ustawionych w piwnicy.
Pozdrawiam .
Ania:)
Moja Jewel kupiona z miesiac temu szaleje
puściła wszystko na raz masę liści i ..... trzy pędy kwiatowe
Już się nie mogę doczekać 

- Margita
- 500p
- Od: 21 kwie 2012, o 19:37
Co było wcześniej: liście czy kwiaty? Kupiłam dwa tygodnie temu dużą cebulę Jewel, na razie wypuszcza pierwszy listek. I mam nadzieję na kwiaty. Czy to prawda, że jak jest pierwszy listek, to kwiatów nie będzie?
Najpierw puściła czubeczek dosłownie liścia. Potem z samego środka zaczęły iśc pąk i liść. Jak trochę wyszły to z zupełnego boku wyszła kolejna cebula a wczoraj wyszła jedna główka pąka tak z połowy cebuli. To chyba nie ma znaczenia tak do końca kolejność a raczej kondycja cebuli.
-
- 100p
- Kontakt:
To chyba zależy od warunków przechowywania (przynajmniej takie jest moje doświadczenie. Teraz zaczyna, podlewać jak widzę już pąk (czubki liści czasem są wcześniej). Kiedyś zaczynałam podlewanie gdy pojawiało się "zielone" i zdarzało się, że pąk nie wyrastał (mimo dużej cebuli).Margita pisze: Czy to prawda, że jak jest pierwszy listek, to kwiatów nie będzie?
Pozdrawiam
elka
elka
- ania1976
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 sty 2015, o 16:02
Też się nad tym zastanawiałam.Te nowo zakupione z reguły pierwsze pąki puszczają,a liście po zakończeniu kwitnienia.Moje domowe zawsze ruszą z liśćmi,a kiedy zaczynam tracić nadzieję na kwiaty,to wtedy i one się pojawiają.W następnym roku poeksperymentuję z tym podlewaniem...
Pozdrawiam .
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Mam pytanie.... z kim ponad rok temu zamieniałam się na cebule hipeastrów? Dostałam od kogoś dwie młode cebulki ciemnoczerwonego hippeastrum i nie pamiętam od kogo... 

Pozdrawiam - BabajAGA