Co to znaczy:
buki jednak ten brąz nie do końca mnie przekonuje..wolę zieleń.
Buki mają przecudnej urody młode zieloniutkie liście ( tak i graby), później są żywo zielone, dopiero jesienią zaczynają się przebarwiać.
No chyba, że masz na myśli buk czerwony.
Czy w ogóle widzicie mój pomysł ? Czy tak się robi?
To Ty masz widzieć swój pomysł
Na pewno drzewa to szkielet ogrodu, wypełnieniem są krzewy, a dopełnieniem kwiaty.
Ogród będzie się zmieniał. Młode drzewka szybko pójdą w górę i okaże się,
że powstaną nagle puste przestrzenie, które trzeba będzie wypełnić krzewami, a potem przyozdobić kwiatami.
Jak wygląda las? To chyba wiesz, jeśli tak go lubisz.
Piętrowa konstrukcja naturalnego zbiorowiska jakim jest las na pewno nie jest Ci obca.
Wybierz się do lasu na spacer, pooglądaj ogrody naturalne w necie, najlepiej na stronach angielskich
i jak powiedziałam najpierw swtórz szkielet ogrodu.
Od ogółu do szczegółu.
Jeśli już zdecydowałaś się na żywopłot ze świerków, to zacznij od niego. To upewni Cię, że dobrze robisz.
Raczej nie widzę mieszanki bo te systemy korzeniowe nie bardzo do siebie pasują.
Świerki bardzo ogałacają ziemię i nic pod nimi zbytnio nie chce rosnąć.
Rozległy system korzeniowy świerka solidnie spija wodę.
Jak już posadzisz świerki wtedy ogród nabierze innego wymiaru i może też sam podpowie Ci co robić dalej
Z sadzeniem drzew nie ma się co spieszyć szczególnie z sadzeniem sosny czy brzozy,
bo one bardzo źle znoszą przesadzanie i trzeba dobrze przemyśleć dla nich miejsca.
Jeszcze podpowiem, że mamy takie drzewa jak klony, szczególnie mam na myśli klon tatarski, czy ginnala.
Są to bardzo malownicze, wielopniowe nieduże drzewka. Pięknie wyglądają z brzozą.