Ogród leśny,co sadzić wokół?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
-Amelka-
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 lut 2015, o 20:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród leśny,co sadzić wokół?

Post »

Piękne zdjęcia. Dziękuję ;:167
Takie lasy, w takiej odległości to ja rozumiem:) Ja mam las w odległości 200 m-300 m..kocham las, wiec myślę że posadzenie Serbów wokół, jak i w mini lasku odzwierciedla mnie:) Żywopłot liściasty jest jednak mniej kryjący niż szpaler swierkowy..mi bardzo zależy na intymności.
-Amelka-
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Ehh..nie mam dużej kartki w kratkę by wszystko narysować, zrobię to jutro.

W międzyczasie doczytuję:
1. Świerk serbski - W naszym klimacie osiąga do około 20 m wysokości. JAK SZYBKO ROŚNIE?
2. Choina kanadyjska - Choina kanadyjska jest wolno rosnącym drzewem (po 30 latach osiąga dopiero połowę swojego maksymalnego wzrostu - 10 m)
3. Jodła kaukaska - Drzewo wysokości 25-30 m. Jodła kaukaska w środowisku naturalnym może dorastać do nawet 20-30 m wysokości (niekiedy 50-60 m), a średnica pnia może dochodzić do nawet 2 m. Jednak w ogrodach przeważnie osiąga około 5-10 m wysokości. Jodła rośnie dość wolno ? po 10 latach osiąga około 3 m wysokości i niecały metr szerokości.

Czy to się zgadza z Waszymi doświadczeniami? Szkoda, że nie ma iglaka rosnącego do 2-3 m, w rozsądnej cenie który mogłabym posadzić wokół działki.. ;:174
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Nie da się powiedzieć, że tu urośnie tyle, a tam tyle.
Bo przecież zależy to od warunków jakie ma i samej rośliny, jej wigoru.

Świerki serbskie rosną bardzo szybko, ponoć najszybciej ze świerków.

Choina też szybko rośnie, moja już mnie przerosła, a mam ją cztery lata.
Tylko ona jest taka raczej ażurowa.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-Amelka-
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Oto moja wizja, chętnie posłucham krytyki i dobrych rad :) Mam nadzieję, że jest w miarę przejrzysta..działka ma wymiary 36 x 60 m...usytuowanie względem stron świata: narożnik gdzie znajduje się taras jest stroną południową.
To oczywiście póki co tylko zarys roślinności, który można urzeczywistnić (zasadzić) przed rozpoczęciem budowy..

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Nie widzę świerków z brzozami.

Brzoza nigdy nie rośnie ze świerkiem, tylko z sosną, ponieważ brzoza ma rozległy system korzeniowy,
a sosna palowy i sobie nie przeszkadzają.

Świerki, świerk serbski mają systemy korzeniowe płytkie.
-Amelka-
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

A to cenna uwaga ! Dziękuję :wink:
W lasku w taki razie zmiksowałabym sosny i brzózki (te drugie mają piękne kory a ponadto potrzebuję takich drzewek by przykryć oborę) sąsiada. Natomiast wokół działki brałam rozmaitości:
- kosodrzewina - zbyt duży pokrój
-liściaste- graby, buki jednak ten brąz nie do końca mnie przekonuje..wolę zieleń..Ty masz zieleń z lasów, ja ich nie będę widziała z okien..więc tu plan stworzyć swój lasek..
- mieszanka - jodła kaukaska + choina kanadyjska + świerk serbski - ale nigdzie nie widziałam na żywo, wszędzie szpalery typowo z serbów - i tu się waham nad tym zastosowaniem a samymi serbami..

Czy w ogóle widzicie mój pomysł ? Czy tak się robi? Jestem nówka sztuka w ogrodnictwie :roll:
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Co to znaczy:
buki jednak ten brąz nie do końca mnie przekonuje..wolę zieleń.
Buki mają przecudnej urody młode zieloniutkie liście ( tak i graby), później są żywo zielone, dopiero jesienią zaczynają się przebarwiać.
No chyba, że masz na myśli buk czerwony.
Czy w ogóle widzicie mój pomysł ? Czy tak się robi?
To Ty masz widzieć swój pomysł :wink:

Na pewno drzewa to szkielet ogrodu, wypełnieniem są krzewy, a dopełnieniem kwiaty.
Ogród będzie się zmieniał. Młode drzewka szybko pójdą w górę i okaże się,
że powstaną nagle puste przestrzenie, które trzeba będzie wypełnić krzewami, a potem przyozdobić kwiatami.

Jak wygląda las? To chyba wiesz, jeśli tak go lubisz.
Piętrowa konstrukcja naturalnego zbiorowiska jakim jest las na pewno nie jest Ci obca.

Wybierz się do lasu na spacer, pooglądaj ogrody naturalne w necie, najlepiej na stronach angielskich
i jak powiedziałam najpierw swtórz szkielet ogrodu.

Od ogółu do szczegółu.

Jeśli już zdecydowałaś się na żywopłot ze świerków, to zacznij od niego. To upewni Cię, że dobrze robisz.
Raczej nie widzę mieszanki bo te systemy korzeniowe nie bardzo do siebie pasują.
Świerki bardzo ogałacają ziemię i nic pod nimi zbytnio nie chce rosnąć.
Rozległy system korzeniowy świerka solidnie spija wodę.

Jak już posadzisz świerki wtedy ogród nabierze innego wymiaru i może też sam podpowie Ci co robić dalej :wink:

Z sadzeniem drzew nie ma się co spieszyć szczególnie z sadzeniem sosny czy brzozy,
bo one bardzo źle znoszą przesadzanie i trzeba dobrze przemyśleć dla nich miejsca.

Jeszcze podpowiem, że mamy takie drzewa jak klony, szczególnie mam na myśli klon tatarski, czy ginnala.
Są to bardzo malownicze, wielopniowe nieduże drzewka. Pięknie wyglądają z brzozą.
-Amelka-
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Buki zielone, jakoś kolor czerwonych nie bardzo mi odpowiada..podobnie jak tak wychwalanej śliwy na pniu..może muszę dojrzeć ;)

Młode drzewka szybko pójdą w górę i okaże się,
że powstaną nagle puste przestrzenie, które trzeba będzie wypełnić krzewami, a potem przyozdobić kwiatami.

Na tą chwilę chodzi mi o efekt taki za oknem: Obrazek
Obrazek
Link usunięto.pomid.

Rozległy system korzeniowy świerka solidnie spija wodę. Czyli w pobliżu nich nic nie rośnie?

Jeszcze podpowiem, że mamy takie drzewa jak klony, szczególnie mam na myśli klon tatarski, czy ginnala. Z klonów "choruję" na palmowy ;:167
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Amelko, wszystko się zgadza, tylko że przyroda jest zmienna.

Pod świerkami generalnie nie wiele rośnie.
-Amelka-
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Oho..to mamy problem. Serby miały być tłem dla okazów. Kojarzysz Kto ma na forum wokół działki Serby? Jal takie ogrody wyglądają? Jak
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Pamiętaj o tym, że brzozy i sosny rosną bardzo szybko. Za 20 lat z pięknego zagajnika zacznie się tworzyć gęsty las. Sosny naturalnie zaczną ogałacać się od dołu, a szukając słońca intensywnie wyciągać się. Właśnie jesteśmy na etapie przebudowy takiego lasu u klienta, wiec wiem coś o tym. Piękny lasek stał się tylko kłopotem i zagrożeniem dla domu. Za wysokie drzewa grożą przewróceniem w czasie wichur, o trawniku nie ma co marzyć, igliwie zasypuje wszystko. I tak właśnie wygląda widok z okna, jak na Twoich zdjęciach. Nie, nie... nie krytykuję chęci posiadania lasku, absolutnie! Tylko popieram Jokaer, abyś dobrze przemyślała sobie nasadzenia: nie za blisko domu i nie za gęsto. Oczywiście na początku będzie się wydawało, że wszystkiego jest za mało, ale to tylko przez kilka lat....

A to jest zdjęcie - widok z okna moich klientów. Las ma zostać przerzedzony i przede wszystkim odsunięty od domu.To jeszcze dość młody las.

Obrazek

Bo zobacz jakie rozmiary może osiągnąć sosna w porównaniu z wysokością domu:
Obrazek

A co do żywopłotu:

mieszanka - jodła kaukaska + choina kanadyjska + świerk serbski ?
Za duży galimatias. Różne tempo wzrostu, pokroje tych drzew.... No, chyba, że już nic więcej nie będziesz przed nimi sadzić.Jeśli żywopłot ma być tłem dla innych nasadzeń to jednak lepszy będzie jednolity. Może z dwóch boków świerk serbski, a tył z choiny? Kosodrzewinę na żywopłot w ogóle nie brałabym pod uwagę.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-Amelka-
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Oj pięknie dziękuję za wspaniałe rady. Jak dom i ogród powstaną zapraszam Was na kawkę:)
Wiesz, ostatnio czytałam o jodłach..są przepiękne! Zresztą co roku mamy jodłę na Bożenarodzenie.

Z Twojego zdjęcia wynika, że ten lasek jest naprawdę blisko. .ja myślałam o odległości 12-15 m od domu.

Ale co z tymi Serbami? Żaden artykuł nie wspomina o tym fakcie:( Jakie rośliny rosną przy nich?
-Amelka-
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Rozmawiałam z kilkoma właścicielami szkółek..wszyscy odradzają Serby :?
Uwielbiam te drzewa, ale obawiam się, że za 10 lat efekt nie będzie do końca mile widziany..tak samo jak te drzewa uwielbiam też słońce..które zapewne zostanie mi zabrane...
Jeden z tych fachowców polecił świerk zwyczajny Willi's Zwerg, ale przecież nie posadzę za taką kasę drzewek ;:oj Poza tym one rosną tylko do 1,2 m..ponadto zaproponowano jodłę kanadyjską lub górską - obydwie odmiany Compacta..co z tego jeśli one osiągają średnicę 3 m..
Czyli w sumie nic nowego nie wiem..

Szmaragd - Serb - Szmaragd - Serb..i sama już nie wiem...nie lubię tuj, ale nie wiem czy mam wybór..

wybrałabym graby lub buki, ale chcę mieć całoroczną ochronę przed sąsiadami ;)
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W ogrodzie leśnym obowiązkowo musi być dzika różą,ta z gatunku Rosa Canina,ładna i poza słońcem nie ma żadnych wymagań a jej owoce są bardzo dekoracyjne a po zerwaniu można z nich zrobić ciekawe i smaczne rzeczy.
Jeszcze kaliny wyglądają bardzo ładnie ale już na byle czym nie urosną i potrzebują częstego pryskania na mszyce.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Amelko!
Świerk 'Will's Zwerg' to niemal miniaturka. Bardzo wolno rosnący świerk - obwódka owszem, ale żywopłot? Chyba za 20 lat!
Wszystkie zminiaturyzowane, kompaktowe odmiany rosną powoli i są często droższe niż odmiany szybko rosnące.

A z jakiego powodu odradzano Ci świerk serbski? Ponieważ za wysoki? Myślałam, że cały czas rozmawiamy o ciętym żywopłocie? Jeśli ma być luźny, bez cięcia to oczywiście, że za wysoki!
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”