Taki - sobie ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.4

Post »

Janeczko! Jak ja Ci zazdroszczę! ;:173 Marze o arze dodatkowego areału! Chociaż tyle! Mam za mały warzywnik i za mało miejsca na dalie. ;:223 A do ptaszków trzeba być cierpliwym! Ja się cały czas czaję! W karmnikach robię albo przez szybę, albo przez okno dachowe, żeby mnie nie widziały. A na spacerze to, żeby podejść, trzeba użyć wielu forteli. Napisze o tym kiedyś w ptasim wątku :-)

Iwonko!
Wydaję rośliny, do których nie mam serca.
Wycinam sukcesywnie darń.
Zagęszczam nasadzenia.
Zawsze coś "wypadnie", zmarznie, zeschnie (nie płakać!) - wtedy robi się miejsce.
Zawsze znajdzie się jakiś kawałek ugoru chociażby 10x10cm, gdzie można coś posadzić.
Przegrupowuje nasadzenia i wtedy zawsze można zdobyć kawałek areału.

Wandziu! Własnie zmarnowałam tradycyjnego asparagusa w doniczce ;:223 Takiego z darów. Zszedł, kiedy zaczęłam się do niego przekonywać. Po prostu zapomniałam podlać ;:145 bo był w pomieszczeniu z daliami. Myślałam, że tak trzeba, a powinnam potraktować go tak, jak typowego doniczkowca ;:224

Aniu! To pasja i wariactwo! Potrafię sterczeć godzinami w bezruchu, potrafię biegać w piżamie po ogrodzie, itd... ;:306 A czasami kowalik usiądzie obok mnie na drzewie, kiedy leżę w hamaku... ;:173

Tulap! To prawdopodobnie szyszki chmielowe już wyschnięte, zawierające całkiem smaczne nasionka! :wink:

Dzisiaj wspomnienia i tęsknoty:

Różano:

Graham Thomas
Obrazek

Dortmund
Obrazek

Belle Epoque
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ta ostatnia róża piękna... I kolor i kształt ;:167
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No dobra, to zostaje mi tylko nie płakać i nasadzać inne w razie czego, bo ugoru to już brak, a trawnika już więcej M nie da ruszyć ;:306
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś piękny słoneczny dzień. Po mrożnej nocy - ciepły dzień! Przeszłam się po ogrodzie w poszukiwaniu wiosny, no, przedwiośnia! Trochę tam znalazłam ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I moja czarnogłówka mnie odwiedziła, i bogatki! Mazurki, modraszki i sierpówki też były, ale uciekły, jak mnie zobaczyły ;:306

Obrazek

Obrazek

Iwonko! Ja właśnie po porannym obchodzie stwierdziłam, ze wyrzucam iglaka i kępę czyśca, żeby posadzić 2 kolejne dalie. Może iglaka tylko zdecydowanie opitolę, ale na pewno mu się dostanie ;:306

Kasiu! Faktycznie jej kwiat urzeka, ale ta róża (jak wcześniej kiedyś pisałam) jest taka fanaberyczna i licha. Muszę się nią wiosną porządnie zająć ;:131
Miłka
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Podziwiam jak potrafisz uchwycić te wszystkie ptaki ;:138 i potrafisz rozpoznać ;:138 zawsze tego chciałam--rozpoznawać ptaki , ale jakoś się nie udaje i u nas chyba takiej różnorodności nie ma . Piekne hobby ;:138 Róże przepiękne ;:63
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24

Post »

Cudne przedwiośnie! A skrzydlaci przyjaciele piękni ;:167 Wspaniale zdobią Twój ogród! ;:108
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Miłeczko ale u Ciebie już krokusiki duże ;:oj u mnie już wystawiły noski ale twoje to tylko patrzeć jak zakwitną ;:224
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Zielone noski rozmaitych cebulowych są coraz bardziej widoczne na rabatach. U nas niestety ostatnio występują duże różnice w temperaturach w dzień i nocą, tak że czubeczki tulipanów jakby nieco podmarzły. Troszkę mnie to niepokoi. U ciebie Miłeczko takie żywe zieloniutkie.
Marzena77
500p
500p
Od: 6 lip 2014, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piękne róże a krokusiki to u mnie już kwitną (nowy wątek),ptaszki nadal dopisują świetne ujecie strzyżyka szybki skubany jest.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Strzyżyki, szczygły i inne - siedzę i podziwiam profesjonalne ujęcia ptaków. Wiem, jakie to pracochłonne, bo na urlopie próbowałem. U mnie na miejscu nie mam cierpliwości i aparat zawsze nie pod ręką, kiedy trzeba ;:223
Ale z równie dużym uznaniem czytam o Twoich zasadach:
Wydaję rośliny, do których nie mam serca.
Wycinam sukcesywnie darń.
Zagęszczam nasadzenia.
Zawsze coś "wypadnie", zmarznie, zeschnie (nie płakać!) - wtedy robi się miejsce.
Zawsze znajdzie się jakiś kawałek ugoru chociażby 10x10cm, gdzie można coś posadzić.
Przegrupowuje nasadzenia i wtedy zawsze można zdobyć kawałek areału.
Każdy powinien je sobie wydrukować i przykleić w bardzo widocznym miejscu, np. na lodówce! ;:333
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Miłko faktycznie .... masz przedwiośnie ;:138
Choć na mój gust to za wcześnie i róznie może się skończyć tak wczesne budzenie.
W planach jutro mam wypad na działkę i tez sprawdzę - obym nic nie znalazła bo u nas mrozi ... nawet za dnia dlatego dźwigamy nowy zapas dla ptaków.
Jak pszczółki - czy planujesz łuskanie czy zostawiasz do następnego sezonu ?
Byłam zaskoczona stanem trzciny ... spora ilość zbutwiała i w takich zawartość szła do kosza.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Obrazek
Jak ta się zowie ,bo mam chyba taką samą ,ale NN .Obłędnie pachnie .
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jola! To Louise Odier! Faktycznie obłędnie pachnie! Robię z niej konfitury. Można powiedzieć, że po kilku latach zrobiła się pnąca. No i powtarza ładnie kwitnienie.

Krysiu! Pszczółki pozostawię naturze. Nie narwałam więcej trzciny, bo nie byłam w Słońsku, a u mnie nad jeziorem dostępna jest niezbyt gruba, trochę za wąska dla pszczółek. Ale i tak muszę dołożyć wiązkę! Cyba się jednak przejdę nad jezioro. Czekałam na mróz, wtedy mróz ścina brzeg i można bezpiecznie sięgnąć po trzcinę.

Jacku! Fotografowanie ptaków to jedna wielka pokora. Wiecznie uciekają, wiecznie się obracają :wink: Najpiękniejsze sceny ptasie obejrzałam bez szkła obiektywu, np jak samiec pleszki dawał swojemy synkowi kuleczkę czerwonej porzeczki metr ode mnie ;:173 A moje sposoby na sadzenie, jak nie mam miejsca służą mi wiele lat ;:108

Marzena! Strzyżyk kręcił mi się w lesie dosłownie pod nogami. Jakoś się niezbyt mnie bał, ale ja też się nie ruszałam. Cyknęłam kilkanaście razy i kilka wyszło ostrych.

U mnie Wandziu też wieczne wahania temperatur. Ale wszystko się dzielnie trzyma. Już biegałam po ogrodzie w weekend i wszystko dokładnie oglądałam. Ale ziemia jeszcze nie pachnie wiosennie. Nadal jest zima i jeszcze chwilę będzie!

Marta! Dużo zielonego wylazło, ale zazwyczaj wyłazi zawsze, kiedy na przedwiośniu świeci słońce. Wolałabym, zeby zakwitły póżniej o przyzwoitej porze czyli wiosną :-)

Smolka! Dziękuję w imieniu ptaszorów! Pytały, czy dobrze wyszły :wink: Swoją drogą zastanawiam się, dlaczego uciekają, skoro ja im tylko robię zdjęcia i daję im jeść :roll:

Karolina! Masz rację, że to piękne hobby. Ale wszystkiego uczyłam się powoli i nadal się uczę. Ptaków jest całe mnóstwo, a rozpoznając na zdjęciu, to jeszcze nic. Ale jak rozpoznać po locie, po zwyczajach, po głosie? Takich rzeczy też usiłuję się nauczyć, dużo pracy przede mną. ;:218

Zostawiam daliowe tęsknotki i lecą świętować jeszcze przez chwilkę, bo od jutra post!

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ale śliczna ta druga dalia ;:167
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

A wracając do ptaków, możesz mi polecić jakiś atlas polskich, europejskich ptaków? miałam jakiś , ale oddałam wnukowi , a głupio odbierać, a b. mnie to ostatnio interesuje --mam czas na obserwacje :)
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”