Ogród Marty cz. VI

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Marty cz. VI

Post »

Martusiu na polu zawierucha a u Ciebie lato w pełni ;:138 Fajnie wygląda Rudbekia, a nad nią czerwona róża ;:138 może u siebie tez takie połączenie zrobię bo bardzo mi się podoba :) Martusiu widziałam u Ciebie ostatnio Hibiskusa bylinowego,kupiłam w zeszłym sezonie juz z pąkami sadzonkę, ale niestety pąki opadły, na jakim stanowisku rośnie u Ciebie i czy potrzebuje, specjalnej troski? Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Martusiu śliczny ten wiąz :D ale mnie ujęła ta rudbekia lśniąca :D ja kupiłam jakąś ogromną w LM ale jeszcze nie kwitła, ale rozetę liści ma dużą ;:333 Może to taka będzie, tylko chyba nazwa była inna. A rudbekie to ja bardzo lubię, ale widzę że trójklapowej nie masz ;:185
No to idziemy spać, bo ogrody już zaliczone. Buziaczki zostawiam ;:196 ;:196 Śpij dobrze :!:
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Ten piękny wiąz przypomina mi ogrody japońskie, ślicznie wkomponowalaś go w otoczenie.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U Ciebie Martuś widzę lato trwa cały rok. :tan :tan
Cudne pola rudbekii i te kolory ;:oj u mnie szaro bez śniegu i deszcz. ;:124
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Dzięki Tobie Martuś przeniosłam się do lata ,lubię oglądać Twoje roślinki bo są mocno rozrośnięte i tworzą barwne kępy,myślę że to kwestia lat, czy od razu wsadzasz większe ilości tych samych kwiatków , jak zawsze wychodzę od Ciebie w dobrym humorze :D
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Martuś jaka zima......dzisiaj u mnie istny potop.
Wszystko spływa i pada deszcz. ;:222
Ale po takiej letniej serii fotek to trudno się smucić.
Dzięki ;:180 za tą odrobinę słońca w bukietach kwiatów na ogródku. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Martuś jaka świeża zieleń na rabatach. :) Kolor hibiskusa syryjskiego śliczny. Wiąz niesamowity i w jakiej pięknej kompozycji. ;:215 Czy nie choruje. :?: Szukam czegoś małego dla siebie. ;:218
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Marto rzeczywiście w Twojej wersji to jakoś fajnie i sprawnie poszło, pyk , bach i w pudle :;230 . Może się skuszę na kilka zobaczymy.
A do czego stosujesz takie proporcje w nawozach , bo się pogubiłam" Dorotko, jak będziesz kupować nawóz to koniecznie sprawdzaj stosunek składników NPK,N-azot ma być mało,P-fosfor ma być dużo i K-potas ma być dużo,pozdrawiam " wiesz każda informacja dla nowicjusza ważna ;:131 .
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Beatko anastazjo,lubię duże rośliny ,bo ogród duży ,chociaż małe też mam ,ale muszę na nie uważać ,żeby się nie zgubiły,to te same dzielżany mam w nadwyżkach,dalie lubią słoneczko,więc szkoda że masz go mało bo są cudne,pozdrawiam ;:168

Madziu,warto je mieć w ogrodzie ,bo są piękną ozdobą,może kiedyś i do Ciebie zagości, :D

Beatko fajnie ,że sie podoba wiąz,można mu przypiąć taki krzyżak z bambusów rozłożyć i przywiązać gałązki ,potem zgrubną i zrobią piękny trwały parasol,który można bez problemu przyciąć i zrobić równiutkie koło,albo puścić troszkę w dół jak firaneczki :tan

Moniczko,dzięki za nazwę odmianową jak jest na wysokim pniu to o przestrzeń nie trudno,a pod moim jest zostawione odpowiednie miejsce ,a pod liśćmi nawet najmniejszy chwaścik nie urośnie,ja na wiosnę,zaraz jak kończy się zima cały ogród pryskam promanalem,pryskam też miedzianem i potem spokój,wiąz na wiosnę przycinam ,wyłamię jakieś suche gałązki i to tyle koło niego pracy ,rośnie pięknie ,nie przemarza i nie choruje,rośnie zdrowo do jesieni :tan

Tereniu,odpiszę ci o daliach jutro,upisałam się i wszystkie odpowiedzi poszły ,bo spadła mi myszka,piszę od nowa i nie nie mam cierpliwości,pozdrawiam i buziaczki :wit ;:196

Krysiu,oglądając ogrody zawsze można coś u siebie przekopiować,nie wiem ,czemu Twój hibiskus tak zgubił pączki,może był chory ,albo trzymany w niewłaściwych warunkach,u mnie rośnie w słoneczku,pozdrawiam ;:168

Marysiu,to jest Rudbekia lśniąca odmiana Herbstsonne,może taka była nazwa,a którą nazywasz trójklapową ?taką pełną?pozdrawiami buziaczki ;:196 :wit

Dorotko,tak ten wiąz wygląda na wiosnę ,potem zasłaniają go z boku rośliny,gdyby był sam to pewnie nadawałby się do ogrodu japońskiego :uszy

Kasiu,dzisiaj u mnie rano sypał śnieg,a po południu mgła i odwilż pogoda paskudna taka cieżka ;:145

Grażynko,jak sadzę rośliny to od razu wiecej niż jedną ,chyba ,że w tym momencie nie mam ,ale za rok wszystko dosadzam ,bo mam już swoje rozrośnięte pozdrawiam ;:196

Grażynko kogra,u mnie po południu mgła ,deszczyk delikatny , ponuractwo i roztopy,dobrze ,że są ogrody,dzisiaj miałam zajęcie ,bo kisiliśmy kapustę,pozdrawiam :roll:

Soniu,wiąz zdrowy ,pryskam cały ogród promanalem zaraz po zimie i miedzianem i potem ze wszystkim spokój,ten wiąz rośnie na takim podwyższeniu otoczonym kamieniami ,a z jednej strony niżej jest kamienna misa z wodą i fontanną i ten wiąz tak nad tą misą sie pochyla,może znajdę takie zdjęcie ,najlepiej jak nie ma roślin bo wtedy dobrze to widać,pozdrawiam ;:168

Dorotko,to jest proporcja nawozów do wszystkich kwitnących,buziaczki ;:196 ,a z tymi daliami ,to właśnie tak jak piszesz ,ja ich nie otrzepuję bardzo z ziemi ,ponieważ nie chce mi sie zasypywać trocinami ,czy torfem,to z tą ziemią ,(tylko troszkę ręką odgarnę nadwyżkę )żeby tak nie schły,wykopię ,do pudła i do piwnicy jadą na taczkach ;:306
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Martuś :wit
Ależ pięknie jest u Ciebie ;:oj
Wiąz rewelacyjnie wygląda. Zapachniało Orientem. Świetnie usytuowany i wkomponowany.
Pomarańczowa języczka pięknie się prezentuje. Kocham ją za to zestawienie wyrazistych kolorów.
Czy te ciapate listki drzewa na niektórych zdjęciach to dereń ?
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Na polu wielkie ponuractwo,więc chodźmy do ogrodu

za rudbekią moje dyniowisko
Obrazek

Obrazek

Obrazek

tutaj prace przy poszerzaniu rabaty darń jest wywożona i do koryt sypię ziemię z kompostu i worków
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

lobelia niebieska -bylina
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Martusiu, jesteś mądrą i przewidującą ogrodniczką ;:63 . Czerpać z Twojego doświadczenia to prawdziwa pzyjemność :D .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Matro piękne rabaty jak w ogrodzie botanicznym .. taka bogata roślinność Obrazek

Napisz mi Martusiu ...czy dobrze widzę u Ciebie tytoń leśny ? , mam nasiona ... czy on się później sam rozsiewa ,czy co rok trzeba samemu ?

Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Marto pokazałaś fantastyczne zdjęcia ;:196 Można wziąć głębszy oddech i poczuć świeżość póżnoletniego ogrodu po deszczu. Uwielbiam takie zamglone zdjęcia i taką porę roku. Sierpień i wrzesień to dla mnie najpiękniejszy czas ;:167 Dalie przepiękne. Mogłabym się w nie wpatrywać bez końca. Cudownie Cudownie, cudownie :!:

Martuś wspomniałaś że masz jakiś fajny sposób na to, że dalie tak pięknie Ci kwitną. Zdradzisz? Ja planuję w tym roku włożyć bulwy do letniej wody i zostawić tak na jakieś 12-20 godzin. Nie będę ich podpędzać z braku czasu i miejsca. Ponoć wkładanie do ciepłej wody powoduje szybsze kiełkowanie cebul. Przetestuję :) A Twój sposób to jaki?
I w tym roku tak jak Ty opryskam ogród miedzianem bo u mnie bardzo mączniak atakuje łubiny i rdza gruszę, berberysa i wierzbę iwę. Co do promanala to mam już zakupiony olej parafinowy. Zrobię własną mieszankę i też popryskam. Raczej profilaktycznie bo szkodniki jakoś nie atkaują u mnie iglaków, ani innych drzewek. Tfu..tfu..aby nie zapeszyć :lol: Ale popryskam. To w końcu żadna chemia :)
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

W tym roku będę wreszcie miała werbenę patagońską :heja Już się nie mogę doczekać, bo zawsze wyłapywałam ją na różnych zdjęciach i nigdy nie wiedziałam jak ta roślina się nazywa..
Marto, zawsze z zazdrością i delikatnym uczuciem żalu oglądam ogrody, w których jest miejsce na większe ilości jakiegoś jednego gatunku. U mnie niestety nie ma miejsca na takie zachcianki :roll: Ilości Rudbekii u ciebie ;:167 powalające ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”