
Domowy chleb
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7539
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Domowy chleb
A piekł ktoś chleb na proszku do pieczenia, albo amoniaku 

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Re: Domowy chleb
Ja nie robiłam, ale proziaka jadłam, tyle, że to się robi z dodatkiem sody http://www.potrawyregionalne.pl/164,659 ... YSMAK_.htm
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Domowy chleb
Rybko, Moniko zaciekawił mnie przypomniany przez Was przepis Chudziaka, a że znudziły mi się ciężkie chleby, jakie ostatnio piekłam zarobiłam go. Trochę nie umiałam zgrać w czasie wszystkich czynności bo pracuję, ale jakoś się udało i właśnie rośnie mi w piecu piękny chlebek. Tylko, że minęło zaledwie 2 godziny od kiedy wyłożyłam go do formy a on bardzo urósł. Muszę chyba szybciej załączyć piekarnik.

Jutro pokażę co z tego wyszło.


Jutro pokażę co z tego wyszło.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Domowy chleb
Chyba popełniłam grzech niecierpliwości. Za szybko upiekłam mój chlebek. Upiekł się i jest smaczny, niekwaśny ale nie wyrósł tak ładnie jak ten Rybki
(zdjęcia nieostre, wiem ale spieszę się do pacy)
No cóż następnym razem muszę jakoś inaczej zorganizować pieczenie aby czasy poszczególnych etapów zgadzały się z przepisem.


No cóż następnym razem muszę jakoś inaczej zorganizować pieczenie aby czasy poszczególnych etapów zgadzały się z przepisem.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1669
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Norwegia
Re: Domowy chleb
Beata, a jakie masz wymiary tej keksówki? Dałaś całość do tej jednej blachy?
U mnie porcja Olgi wylądowała w dwóch keksówkach o wym 24x9.5 i miały kupę miejsca żeby rosnąć.
Widzę, że też stosujesz papier. Nie wiem czy znasz bajer z moczeniem?
Trzeba zmoczyć papier i go wycisnąć. Robi się mięciutki i fajnie się układa w formie
.
Podpatrzyłam to u Jamiego Olivera
.
U mnie porcja Olgi wylądowała w dwóch keksówkach o wym 24x9.5 i miały kupę miejsca żeby rosnąć.
Widzę, że też stosujesz papier. Nie wiem czy znasz bajer z moczeniem?
Trzeba zmoczyć papier i go wycisnąć. Robi się mięciutki i fajnie się układa w formie

Podpatrzyłam to u Jamiego Olivera

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Re: Domowy chleb
A Ty Rybko pieczesz z papierem? bo właśnie ten papier mi jakoś nie leży..nie zatrzymuje wilgoci?? Tak jakoś wyobraźnia mi podpowiada..ale doświadczenia nie mam.
Mi ciasto tak szybko czasem rosło, kiedy miałam młody zakwas, teraz już zachowuje się przewidywalnie.
Beatko whitedame a tak w ogóle nie masz w najbliższym czasie święta?
Zażycz sobie porządną formę do pieczenia. Wszystkim polecam szklane, żaroodporne ? saaame plusy wg mnie, a na rynku do wyboru do koloru.
Mi ciasto tak szybko czasem rosło, kiedy miałam młody zakwas, teraz już zachowuje się przewidywalnie.
Beatko whitedame a tak w ogóle nie masz w najbliższym czasie święta?

- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1669
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Norwegia
Re: Domowy chleb
Tak, teraz piekę z papierem (mokrym).
Kombinowałam już z masłem, oliwą, ziarnami czy otrębami ale wkurzało mnie okrutnie jak mimo tego jakiś przywarł
A z papierem luzik
Jeżeli chodzi o blachy to polecam czarne.
Kombinowałam już z masłem, oliwą, ziarnami czy otrębami ale wkurzało mnie okrutnie jak mimo tego jakiś przywarł

A z papierem luzik

Jeżeli chodzi o blachy to polecam czarne.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Re: Domowy chleb
Świetny paten z tym papierem, dzięki. Jak ja się czasem nagimnastykowałam..
Do pieczenia chleba to zawsze masło i słonecznik daję, nawet jak do smaku chleba nie pasuje
Do pieczenia chleba to zawsze masło i słonecznik daję, nawet jak do smaku chleba nie pasuje

Re: Domowy chleb
Mam pytanie.Czy ktoś z Was piekł chleb w garnku rzymskim?
- MalgosiaR
- 200p
- Posty: 343
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Częstochowy
Re: Domowy chleb
Wróć do str.42 i następnej. 

- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Domowy chleb
Masz rację za dużo tego ciasta wcisnęłam do tej keksówki,Rybka pisze:Beata, a jakie masz wymiary tej keksówki? Dałaś całość do tej jednej blachy?
U mnie porcja Olgi wylądowała w dwóch keksówkach o wym 24x9.5 i miały kupę miejsca żeby rosnąć.
Widzę, że też stosujesz papier. Nie wiem czy znasz bajer z moczeniem?
Trzeba zmoczyć papier i go wycisnąć. Robi się mięciutki i fajnie się układa w formie.
Podpatrzyłam to u Jamiego Olivera.


Dzisiaj znów piekę, tym razem mój ziarnisty ale sposób z wcześniejszym przerabianiem zaczątku zgapiam już do śmierci ( do tej pory zaczątek wyjmowałam z lodówki a dodawałam ciepła wodę ).
Papier spróbuję zamoczyć, nigdy tego wcześniej nie robiłam.
Co do blach do pieczenia to muszą to być keksówki ( bo moja babcia chce jeść tylko kwadratowe, wysokie kromki, bo dokładnie je obiera ze skórki, inaczej tak marudzi, że głowa boli, ale ma prawie 95 lat więc może grymasić).
Te co mam są fatalne, oprócz papieru wykładam je folią aluminiową bo inaczej chleb ma posmak metalu. Zastanawiałam się nad alternatywami ale nie mogę nic wymyślić. Czy Ty używasz tych czarnych ?
Jak Ci się sprawdzają?
Moniko z powodów jak wyżej, musiałabym mieć szklaną formę wąską jak keksówka, niestety nie spotkałam takiej w sklepie.


Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1669
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Norwegia
Re: Domowy chleb
Yep, używam czarnych i nie narzekam 

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Domowy chleb
Więc postanowione, kupuję czarną. 


Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Re: Domowy chleb
Szklane formy bywają w biedronkach.
Re: Domowy chleb
Ja używam ceramicznych. Chleb ma chrupiącą skórkę bez dopiekania
Do chleba na zakwasie nie wszystkie formy się nadają. Szklane są ok, ale mój chleb za bardzo się do nich przyklejał.

Kasia