Koleus Blumego cz.1
- Rozana
- 1000p 
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Koleus Blumego
Dzięki Przemek...marnieją mi muszę działać.

- Krzysztof81
- 100p 
- Od: 19 sty 2014, o 18:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- 
				przemek1136
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
O jak fajnie Krzysztofie spotkać się ponownie. Może i ja się czegoś douczę. Jakie masz doświadczenia przy sporządzaniu podłoża dla koleusów. Podobno rośliny nie lubią wapnia i twardej wody a co z pH podłoża?

- Krzysztof81
- 100p 
 Witaj.
 Witaj.Ja mam niestety wodę twardą. Siewki zawsze podlewam wodą ciepłą, która stoi w konewce.
Jeśli chodzi o podłoże, w którym rośliny rosną po doniczkowaniu to jeszcze 3 lata temu kupowałem ziemię uniwersalną do kwiatów i warzyw ze startową ilością składników NPK o 5,5-6,5. Wg mnie to podłoże bazowało na azofosce. Miałem blisko do kopalni torfu. Dodawałem odkażonej ziemi kompostowej i dosypywałem Yara Mila Complex. Mieszałem to w dużej betoniarce 250litrów. Dawałem 5 worków 80l i czubatą taczkę ziemi kompostowej. Nawozu sypałem doniczkę 12cm. Kiedyś jak robiłem badanie podłoża to do większości roślin pasowały takie proporcje. Do zasilania używałem florovitu raz na tydzień w dawce x2 czyli ok 60ml/10litrów. Nadal uważam to za dobry nawóz ale dla roślin balkonowych i rabatowych dawka jest zbyt mała.
Obecnie kupuję torf odkwaszony bez nawozu z innego miejsca bo tamto straciło pozwolenie...
 Ziemi kompostowej póki ją mam dodaje tyle samo, a dawkę nawozu zwiększyłem ok 15%. Obecnie z ogólnej oszczędności stosuje nawozy Everris.
 Ziemi kompostowej póki ją mam dodaje tyle samo, a dawkę nawozu zwiększyłem ok 15%. Obecnie z ogólnej oszczędności stosuje nawozy Everris.Technika może mało książkowa, ale nikt nie narzekał

- 
				przemek1136
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przemek ale będzie kolorowo  piękne sadzonki. To rokoko?
  piękne sadzonki. To rokoko?
Moje koleuski rokoko zaczęły kielkować

piękne sadzonki. To rokoko?
  piękne sadzonki. To rokoko?Moje koleuski rokoko zaczęły kielkować

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka

Pozdrawiam Anka
- 
				przemek1136
Choć rośliny mateczne trzymałem w domu w spartańskich warunkach przetrwało 7 lub 8 odmian. Reszta roślin zmarzła na działce więc z serii rokoko nic mi nie zostało. Mam co prawda sporo nasion ale czy będę je wysiewał zdecyduję dopiero na początku marca.

- Krzysztof81
- 100p 
Te rokoko to jaką wysokość osiągnęły? Tak się składa, że nigdy tych karbowanych nie siałem.

Ja w sobotę wysiałam po paczuszce koleusa dwóch firm.Zobaczymy niedługo co z tego wyjdzie 

Pozdrawiam Ewa

- gaura
- 500p 
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Siałam koleusy z nasion, które zostały mi z ubiegłego roku. Blumego wykiełkowały ładnie i rosną, ale rokoko ani sztuki.

Pozdrawiam, Kasia

W poprzednim roku moje miały ok. 30 cm, były drobniejsze niż normalne. Niestety żaden nie przetrzymał zimy.Krzysztof81 pisze:Te rokoko to jaką wysokość osiągnęły? Tak się składa, że nigdy tych karbowanych nie siałem.
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- GERTRUDA
- 1000p 
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Kontakt:
Jakie piękne sadzonki   Mój jeden Blumego, robi za rzeżuchę i odlicza do pikowania , a drugi Rokoko dopiero wychyla nieśmiało łebki jest go duużo mniej -on zawsze spóźniony , a trzeci Rainbow -nie chce wyleść , a ja oczami wyobraźni już widzę te kolorki..oby były bo jednego roku miałam monotonny dwubarwny na wszystkich ..No zobaczymy co producenci powciskali do torebek w tym sezonie
  Mój jeden Blumego, robi za rzeżuchę i odlicza do pikowania , a drugi Rokoko dopiero wychyla nieśmiało łebki jest go duużo mniej -on zawsze spóźniony , a trzeci Rainbow -nie chce wyleść , a ja oczami wyobraźni już widzę te kolorki..oby były bo jednego roku miałam monotonny dwubarwny na wszystkich ..No zobaczymy co producenci powciskali do torebek w tym sezonie   

Mój jeden Blumego, robi za rzeżuchę i odlicza do pikowania , a drugi Rokoko dopiero wychyla nieśmiało łebki jest go duużo mniej -on zawsze spóźniony , a trzeci Rainbow -nie chce wyleść , a ja oczami wyobraźni już widzę te kolorki..oby były bo jednego roku miałam monotonny dwubarwny na wszystkich ..No zobaczymy co producenci powciskali do torebek w tym sezonie

Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........