Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Witaj Soniu,mnie też rano zaskoczyła ilość śniegu,rośliny dostały okrycie,ale u mnie jeszcze bardzo zimny wiatr wieje,wyszłam do ogrodu wyrzucić na kompost odpadki ,to roślinki takie przykulone ,dobrze ,że ten śnieg ich otulił,bo u mnie może być mrozik ,pozdrawiam i buziaczków moc ;:196
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziewczyny wrócę do dyskusji hortensji na pniu .
Tez mnie zastanawia jak to zrobić, aby poszła w górę a nie się rozkrzewiała i pomyślałam tak
jest przecież wielka szansa na to że hortensja wypuści od ziemi młody mocny i wysoki pęd- może by tak przymocować doniczkę na samym dole celem ukorzenienia i w przyszłym roku po odcięciu prowadzić na drzewko ? .Z tym że to musi być naprawde wysoki pień bo przyciecie raczej ją rozkrzewi
Mnie się kiedyś udało kupić od dziadka grandiflore z wyrośniętym lecz niestety przyciętym już pedem ale i tak dużo wyższym niż moje- poprowadziłam niby na drzewko lecz ta odmiana zdecydowanie nie nadaje się na drzewko gdyż się pokłada i wygląda jakby nie wyglądała
Spróbuje wybrać kilka najwyższych pędów i ukorzenić
A drugą pobę zrobię zaplatając w warkocz tak jak zrobiłam z wierzbą mandzurską
Obrazek
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Mewo dobrze kombinujesz. Ciekawe czy Ci się uda. ;:215 Ale jak to mawiają: "kto nie ryzykuje w kozie nie siedzi" :wink:
Napisz nam tu jeszcze czarno na białym, które bukietowe nadają się na uprawę na pniu. A które na pewno nie. :D

-- 1 lut 2015, o 13:12 --

Mewo dobrze kombinujesz. Ciekawe czy Ci się uda. ;:215 Ale jak to mawiają: "kto nie ryzykuje w kozie nie siedzi" :wink:
Napisz nam tu jeszcze czarno na białym, które bukietowe nadają się na uprawę na pniu. A które na pewno nie. :D
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

i jeszcze druga opcja ukorzenić większą gałązkę która nie kwitła i wiosną nie przycinać tylko usunąć wszystkie boczne pączki a zostawić tylko górny :?:
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Madziu u nas oślepiające słońce od rana, a że leży śnieg, jest pięknie. :) Na pniu to jeden z trzech świerków serbskich Peve Tijn na zachodniej rabacie. Mają wiosną piękne jasne przyrosty. Niestety środkowemu coś podgryzło korzenie i trochę słabszy. ;:174

Obrazek

Szamanko, ja też nie lubię zimy, ;:222 ale jak w szarości wypadnie parę dni ze śniegiem i słońcem, to jakoś weselej. I tak nas nic tak nie ucieszy, jak pierwsze wiosenne kolory. ;:65

Paulli zdecydowanie, ;:108 dopiero posadzone rośliny, to jakiś stały element, przynajmniej na rok.;:306

Sabinko jasne, śnieg trochę rozjaśnił świat wokół. Dla nas to najlepiej, żeby lato trwało cały rok, ale kiedy panowałybyśmy zmiany w ogródkach. ;:306

Martuś ja się cieszę ze śniegu, bo zapowiadali mrozy, to zawsze jest ochrona dla roślin. ;:218

Ewuniu my tu debatujemy w kilka, a Wandzia nam podesłała link do artykułu na ten temat.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=14386

Aniu Jasne z pewnością w tym roku zrobimy hortensje wg kilku schematów. ;:65
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Dziękuje Soniu za ukierunkowanie :wink:
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, białe kwiaty uwielbiam. Podobają mi się kompozycje z różnych białych kwiatów, taki miks . U mnie zapewne długo będzie dziko i wiejsko zanim ogarnę cała ziemię :D, ale w sumie lubię takie klimaty, choć podobają mi się wszelkie ogrody. Ale czas pokaże w jakim pójdę ogródku, bo wiadomo im więcej rośłin tymbardziej zmienia się klimat ogrodu.
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47

Post »

Sonia u mnie też tak biało , wczoraj dosypało śniegu słoneczko zaświeciło to i samopoczucie się poprawia.
Rabatka piękna ;:215 , harmonia i ład zachowany. Lubię te trwaki miniaturowe, miałam jedną dość okazałą kępkę,ale w tym roku
przyschła być może coś w korzeniach zostało i odbije w tym roku. :D
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Widzę, że wiele z nas będzie pracować w tym sezonie nad hortensjowym drzewkiem. ;:215
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo taka specjalistka od hortensji u mnie. ;:oj Szkoda, że watek zamknięty, miałabym co pisać. ;:180

Marto nie da się zrobić ogrodu w jednej barwie, bo tyle jest pięknych kwiatów, że trudno ich nie mieć u siebie. Próbuję przynajmniej sadzić grupami kolorystycznymi, to trochę wprowadza ład. Postanowienia są, a i tak wyjdzie miszmasz. ;:306

Helenko dziękuję. ;:196 Rabatka z 2013 roku i już nieaktualna. Większość, przed pracami na elewacji, przeniosłam. Jeśli myślisz o tej trawie paskowanej to zostawiłam jedną kępkę, a resztę wyrzuciłam. Przez dwa wiosenne miesiące była ładna, potem schła brzydko i przycięcie tego nie poprawiało. ;:222

Aniu już myślę o ukorzenieniu Pinki Vinki i prowadzeniu na pniu. Jak moja krzewuszka trzeci rok podmarznie, to powędruje do kompostownika, a tam będzie hortensja. :tan

Pokażę moje kolejne ukorzeniane rośliny. Berberys Admiration, roślina mateczna w środku u góry, pozostałe to dzieci. Kolejne trzy wiosną zostaną odcięte od rośliny matecznej.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Berberysy bardzo łatwo się ukorzeniają, wetknęłam kilka patyków i wszystkie żyją. Tylko nie wiem po co to robię, bo miejsca przecież nie mam. Chyba dla samej przyjemności ukorzeniania ;:306

Soniu, znasz złocień maruna? To niska roślinka kwitnąca na biało z żółtym środkiem, bylina, ale kwitnie bardzo obficie cały sezon.

Pomyślałam dzisiaj o swojej laurowiśni w donicy, jesienią wykopałam ją z rabaty, bo przestała się mieścić. Teraz przyszło mi do głowy, że mogłam ją tylko podgolić od dołu i miałabym na pniu. Teraz pada deszcz, ale muszę ją sobie dokładniej obejrzeć, być może zrobię z niej drzewko :wink:
Zastanawiam się, jak zareagowałaby hortensja, gdyby najpierw pozwolić jej rosnąć jako krzak, a po uzyskaniu odpowiedniej wysokości zostawić tylko główny pęd, obciąć pędy na dole i formować koronę. Tylko trzeba by chyba obcinać powoli i stopniowo, nie wszystko na raz, bo mogłaby odchorować.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Soniu ,ja przez odkłady oczywiście tez większość roślin zdobywam , Co roku każdą hortkę przyciskam ;:306
Ostatnio przeszło na borówki bo bratowa chce u siebie wprowadzić ;:306
Pozdrawiam. Ewa
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,ja też tak rozmnażam wszystkie rośliny ,żadnych bylin nie sieje ,bo nie muszą powtarzać cech,ale nożem pokrojone mają się dobrze w innych miejscach,dobrej nocki życzę :wit ;:168
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu ja jeszcze mogę gdzieś sadzić, ale część ukorzenionych oddaję znajomym. Rozmnażanie to takie ekscytujące dla początkujących, że długo nie zrezygnuję z tego. ;:65 Mam kilka złocieni. Żółty, który trzeba corocznie sadzonkować, z niego rezygnuję, nie mam możliwości przechowywania zimą. Ten w doniczce, rośnie też w gruncie i właśnie złocień maruna. Ten ostatni ma malutkie pełne kwiaty i sam się wysiewa, ale bardzo go lubią mszyce. Laurowiśnia, to piękny szlachetny krzew. Gdzieś na forum widziałam prowadzoną w formie piennej.

Obrazek Obrazek

Hortensje na pewno tak można przyciąć. Ja tak zrobiłam z dwoma hibiskusami w ubiegłym roku. Denerwowały mnie krzaczory, więc wycięłam zostawiając jeden najgrubszy pień. Muszę je teraz prostować, bo krzywe.

Obrazek Obrazek

Ewuniu, ja też cieszę się, jak się ukorzenią. :tan Oddaję znajomym. O, to podamy sobie łapki, też przycisnęłam jedną borówkę. :;230

Martuś, ja wiele, takich dzielonych bylin dostałam. Teraz, jak już niektóre większe, też dzielę. Miałam jedną małą hostę i po podzieleniu zaczęły przyrastać całkiem zielone liście. Tak, że nie zawsze, dzielenie kończy się dobrze. ;:222 Nie mam niestety zdjęcia po podziale.

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Moje niektóre berbeysy same się rozsiały. Niestety, były i takie, które znalazły sobie miejsce tuż tuż obok róży. I tak rosną do dzisiaj, a ja nie mam ich gdzie przesadzić.
Ale Admiration jest niewielką odmianą, tak że fajnie jest go sobie rozmnożyć i posadzić gdzieś na obwódce. Jednym słowem: zainspirowałaś mnie Soniu skutecznie ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”