Lobelia cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
julcia03
100p
100p
Od: 17 mar 2014, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lobelia cz.3

Post »

Lobelia posiana :D niebieska stroiczka i zwisajaca .Pierwszy raz sieję zauroczona Waszymi hodowlami
;:oj
Mój ogród,moja duma.
Ogród Julii http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 49&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
ann33
200p
200p
Od: 30 mar 2010, o 15:36

Post »

Lobelia jest cudna. Uwielbiam takie drobne kwiatuszki. Mam już posianą i robię to pierwszy raz mając nadzieję, że się uda:) Myślę skomponować w zestawie białą gipsówkę z niebieską lobelią. Zobaczymy co z tego wyjdzie...
Mam pytanie do znawców' w temacie. Kiedy i jak przycinać lobelię żeby się rozkrzewiła? Nie sposób przeczytać wszystkiego od początku.
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Lobelii się nie przycina. Ona sama tworzy silnie rozgałęzione pędy. Jest zwarta, krępa i tworzy ładne kępki.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
aloz
200p
200p
Od: 25 kwie 2014, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja wczoraj posiałam lobelię do wytłoczek po jajkach. Do każdej przegródki "sypałam" po parę ziarenek - tyle ile chwyciła pęseta. Zapakowałam w folię i postawiłam na parapecie. Teraz czekam ;:224 . Mam nadzieję, że szybko wykiełkuje, ale uzbroiłam się w cierpliwość ;:19 . Zasiałam pierwszy raz w życiu i myślę, że nie ostatni. Trzymajcie kciuki !!! Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Ola :) Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł.
naoomi
100p
100p
Od: 5 sty 2015, o 21:08

Post »

Ja też wczoraj wysiewałam ;:136 , wiecie ile czasu kiełkują nasiona lobelii, bo u mnie na opakowaniu nie było podane ;:218
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wszystko zależy od temperatury :roll: Od 3 dni do nawet dziesięciu. Im cieplej tym szybciej :uszy
naoomi
100p
100p
Od: 5 sty 2015, o 21:08

Post »

Dzięki, to dobrze, bo moja stoi na kaloryferze, więc wkrótce powinna kiełkować. Jak z podlewaniem po to mój pierwszy siew, wczoraj przed wysiewem ziemia została "podlana", podlewać dzisiaj lub jutro, a jakie nie to co ile dni?
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zależy od wilgotności powietrza , musisz sprawdzać , czy ziemia nie jest za sucha , trochę ciężko to opisać. Ziemie musi mieć swój naturalny , prawie czarny kolor , a w tym okresie , przy kiełkowaniu , lepiej ją troszkę przelać niż wysuszyć :uszy
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Olu, uważałbym na grzyby przy wytłoczkach, pikując w ubiegłym sezonie pomidory do rurek papierowych niestety się ich doczekałem.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzyby dla lobelii nie są tak groźne jak dla pomidorów , ale to inny temat. Aloz siała w zwykłej ziemi , z bakteriami glebowymi które znacznie ograniczają rozwój grzybów :uszy
Awatar użytkownika
Butterfly1007
50p
50p
Od: 20 sie 2014, o 21:28

Post »

Ja też w tym roku po raz pierwszy pokusiłam się o wysiew lobelii. Niebieska powschodziła lepiej, było więcej nasion... Mam niebieską i różowa? czerwona? Hmmm... Ciężko określić. Chciałbym jeszcze białaaaa ;:224 Siana 15 stycznia. Nie wiem czy to przlądkowa czy zwisająca..... ;:204 Obrazek Obrazek
Natalia
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Zibi_41 Czytałem w Twoim wątku, że w uprawie chryzantem stosujesz retardanty. Widziałem też, że wysiewasz lobelie z Vitroflory. Czy w przypadku lobelii stosujesz B-Nine 85SG, bo sądząc po wyglądzie Twoich zapakowanych w osłonki foliowe roślinek raczej nie (no chyba że to były formy zwisające). Jeżeli stosujesz ten retardant czy jest jakaś różnica pomiędzy formą proszkową a granulatem? (B-Nine 85SP a B-Nine 85SG).Jeżeli kupujesz środek to w jakim opakowaniu i z jakiego źródła? (100, 350 czy 1000g).
Awatar użytkownika
Anija1982
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 cze 2013, o 20:04

Post »

Moja lobelia wysiana 21 stycznia, z resztek ubiegłorocznych nasion. Niestety w zeszłym roku nie udało sie. Teraz jest dużo lepiej. Wczoraj dokupiłam i dosialam białą, oby sie udało :lol:
Obrazek
mariolad
200p
200p
Od: 10 mar 2013, o 15:51

Post »

Ja wysiałam wczoraj,przylądkową i zwisłą.
W tamtym roku była piękna,zobaczymy jak będzie w tym.
Mariola
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Zibi_41 pisze:Grzyby dla lobelii nie są tak groźne jak dla pomidorów , ale to inny temat. Aloz siała w zwykłej ziemi , z bakteriami glebowymi które znacznie ograniczają rozwój grzybów :uszy
Dobrze wiedzieć. Ja się tam grzybami nie przejmowałem, pomidory też nie, widocznie słusznie. :D
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”