Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8

Post »

majka411 pisze::wit Moniczko,
:;230 nie ma jak poprawiacze nastroju... to jest dobry pomysł.... w poniedziałek podjadę do OBI :D
Ogród w śnieżnej szacie ;:180 piękne się prezentuje, a piesio robi ślady na śniegu :;230
Co będziesz robić w tym pokazanym miejscu... o którym wspomniałaś? ;:173
Majeczko, sama bym się chętnie wybrała do OBI ;:173 Tam zawsze coś fajnego kupię ;:224
W miejscu, które pokazałam rosną już pojedyncze rośliny - takie, które nie było gdzie dać ;) Teraz trzeba będzie w tym miejscu w końcu zrobić porządek i wytyczyć rabatę - będzie prosta, a rośliny w kolorystyce jasnej z niebieskim. To rabaty na jednym z boków domu, od strony łąk. Tam jest ciężka walka z chwastami i ciągle to odwlekam w czasie, bo będzie ciężko. Nie wiem, czy w tym sezonie temu podołam ;:173 Zbytnich chęci nie mam, a poza tym jest duuużo innej jeszcze pracy, ważniejszej. Na pewno chciałabym przynajmniej zacząć.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Annes 77 pisze:Moni i ja mam zamiar krokusiki sobie kupić i cieszyć się nimi na kuchennym parapecie ;:333
Zimowe fotki jak z bajki,cudnie,roślinki Twoje mają kołderkę.Piesio jaki zadowolony robi obchód,słodziak z niego ;:215
Moja yoraska też wyczekuje wiosenki,uwielbia działeczkę ;:108
Szkoda, że te cebulki w domu tak szybko przekwitają :roll:
W ogrodzie nadal u mnie biało. Dzisiaj nawet lekki mrozik -5'C, ale świeci słonko i jest pięknie ;:3 .
Czekam z utęsknieniem na wiosnę.

-- N 01 lut 2015 09:06 --
AnaAn pisze:Monia, piękne zdjęcia. Od razu widać zmianę aparatu ;:215 ;:215
Świetnie wygląda ta biżuteria ogrodowa.
Zmianę nicku zauważyłam parę dni temu i pochwalę się ? dobrze skojarzyłam :D
Dzięki, Aniu ;:196 Lustrzanka zupełnie inaczej oddaje obraz - nie jest tak płaski jak na zdjęciach z aparatu kompaktowego ;:108
Wciąż brak mi czasu, żeby zgłębić tajniki tego aparatu - muszę się nauczyć pewnych funkcji, wypróbować przy których jakie zdjęcia wychodzą najlepiej.

-- N 01 lut 2015 09:08 --
AnaAn pisze:Jestem pod wrażeniem ! ;:180 ;:180 Tworzenie ogrodu na urodzajnej ziemi to pikuś ;:108
To prawda - urodzajna ziemia to połowa sukcesu w uprawach - w zasadzie wkopujesz szybko roślinę i rośnie. U mnie grunt tak słaby, że rośliny naprawdę się męczą - ziemia nie dość, że jałowa, to jeszcze bardzo przepuszczalna :? Po deszczu niemal zaraz jest sucho.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szamanka pisze:Tym bardziej jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej wielkiej pracy ;:108 Niesamowite, że na takim "ugorze" powstała taka perła ;:63
;:7 dzięki ;:196
Wszyscy się dziwią, szczególnie osoby z bliskiego otoczenia, które widzą jakie tu są warunki :lol: Wydałam ogromne pieniądze dokupując co roku ziemię w workach i dosypując na rabaty, w dołki przed sadzeniem kwiatów. Nie ma innego wyjścia :wink:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miriam pisze:Moniko,tworzenie twojego ogrodu śledziłam od początku,choć piszę średnio raz na kwartał :wink: Pamiętam te zdjęcia ;:108 Ty narzekasz na zimę w styczniu a ja jej wyglądam :roll: U nas śniegu tyle ,co kot napłakał a i to nie poleży,bo ciągle na plusie ;:131 Jesienią kupiłam przebiśniegi chyba takie,jakie tobie przysłali.Za 5 cebulek dałam 13 zł,mam nadzieję,że warte będą tej ceny.
Pokołowałam się i ja z tą zmianą nicku,ogród znany a właścicielka inna.Na szczęście nie inna :D
Nie narzekam, że zima - wszak to prawidłowe dla stycznia, ale tęsknię za wiosną i ogrodem ;:3
Kupowałaś przebiśniegi jako same cebulki, czy już ukorzenione w doniczkach? Ciekawa jestem, czy nie przepadną jak inne, które już miałam dawniej ;:173

-- N 01 lut 2015 09:22 --
aneczka1979 pisze:Pamiętam początki. Latem śledziłam Twoje wątki od początku z wypiekami na twarzy. Te pertraktacje z sąsiadami.
A teraz możesz być z siebie dumna!
Stworzyłaś raj na ziemi, taki uporządkowany, geometryczny...
P.S. Bardzo podoba mi się Twoja pergola wejściowa do ogrodu. ;:131

Czekam na fotki nowych zakupów. ;:108
Aniu, fotki wrzucę wieczorkiem. Dzisiaj kusi mnie wyjazd do Obi i JYSK ;) - może wybiorę się na szybki rekonesans po sklepach ;:224

-- N 01 lut 2015 09:23 --
Edyta1 pisze:Mnie na Twoich fotkach chyba najbardziej przeraża ta nawłoć. Nie zazdroszczę pielenia ;:185 .
Ooo, tak, to ogromna zmora u mnie - sieje się ogromnie, szczególnie wiosną i jesienią, ale i latem znajduję młode siewki w wielkiej ilości :twisted:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Klara154 pisze:O, ja też miałam się odzywać w sprawie pierwszych zdjęć. Fajnie, że je odnalazłaś.
Widać też, ze od początku działałaś zgodnie z ogólnym planem. Czy on się pojawił (ten plan)jak kupiliście działkę,czy mialaś go wcześniej?
Pozdrowienia z przyprószonego Lublina.
Ania
Cześć, Aniu - dawno Cię nie było ;:4
Mój plan nieco się zmienił w trakcie powstawania ogrodu (wyprostowałam brzegi rabat - są teraz równe, w linii prostej), ale ogólny zarys był w mojej głowie od początku ;:108 Miejsce na murek, grill, wędzarnię był wyznaczony już wiele lat temu, ale wciąż pojawiające się wydatki związane z budową, wykończeniówką, garażem, zakupem roślin do ogrodu itp. nie pozwalały na tamtą inwestycję. Po trochu jednak realizuję planik :D :wit
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elwi pisze:Moni, ale dałaś po oczach tymi polami nawłoci ;:oj brrr, nie lubię ;:185 A mój sąsiad sobie takie coś posadził w przedogródku ;:oj
Pamiętam Twoje poprzednie wątki, które czytałam "raczkując" na forum. I wiesz? Najbardziej mi szkoda tego Twojego płotu z konarów drzew - był piękny i niezwykle oryginalny ;:108 Czemu właściwie się go pozbyłaś, bo nie pamiętam?
AnaAn ma rację - tworzenie ogrodu na urodzajnej ziemi to pikuś :D U Ciebie kamienista glina? U mnie tak samo :(
Elwi - nie chcę Cię martwić, ale możesz mieć siewki nawłoci i u siebie :? Płot rosochaty z gałęzi niestety sam upadł po kilku latach - wiatr i śnieg zrobiły swoje - płot oklapł :wink:
Spójrz na fotkę - widać, że jest, ale niestety dwa lub trzy razy niższy 8-)
Obrazek

Co do gruntu - u mnie nie ma gliny - wolałabym glinę, bo zatrzymywałaby wilgoć. U mnie jałowa ziemia, zupełnie bez wartości, niczym piach - bardzo, bardzo przepuszczalna, żólta.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bażanty - piękne, dostojne, szczególnie płeć męska. Są u mnie codziennymi gośćmi. W zasadzie tak przywykłam do ich widoku, że gdyby się któregoś dnia nie pojawiły, to bym się zmartwiła, że coś im się stało. Wróciły tez kuropatwy, których nie widziałam w ubiegłym sezonie - niestety są szybkie i zanim wzięłam aparat, to już uciekły ;:173 W ogóle zauważyłam ożywienie ptactwa w ostatnich dniach, co znaczy, że idzie wiosenka ;:3
Moje ogrodowe dzikie kury :;230
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczorajsze zakupy :tan
Dwie wielkie donice - miałam je kupić już w ubiegłym sezonie, ale jakoś tak mi zeszło, że ciągle pojawiało się coś atrakcyjniejszego ;:173
Obrazek

I latarenki - są do nich jeszcze kije do wkręcania o dł.1,2m. Super, bardzo mnie cieszy ich zakup :D
Obrazek

I dzisiejszy zakup - latarenki mini, które mam dzięki Ani ;:196
Obrazek

I już w ogrodzie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I dzisiejszy księżyc - piękny, niemal pełnia
Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Donice fajne ale mnie bardziej zainteresowały latarenki. Muszę takie coś poszukać w internecie ;:108
Byłam wczoraj na giełdzie na Broniszach ale nic takiego nie znalazłam, były tylko ładne latarenki na stół. Nie mogłam się zdecydować ;:306
Więc kupiłam sobie komódki małe, takie do sypialni przy łóżku :;230 :;230
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monia akcent zimowy piękny u ciebie. Zdjęcie powiększyć i jako obraz sprzedać. Tak mi się podoba. Gratulacje. Widać romantyczna kobieta z ciebie . Zapalone latarenki w ogrodzie super. ;:167
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p
Od: 25 sty 2015, o 20:27

Post »

Ale będzie pięknie. Ja już to widzę oczami wyobraźni. Donice śliczne. Też muszę sobie sprawić donice bo sadzonek pelargonii i krakowiaków porobiłam więc pięknie będą się w podobnych prezentować.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

April, te mini latarenki kupiłam po 5zł. Wręcz niemożliwe! Jestem wdzięczna Ani Anulce 1979 za wskazówkę do zakupu ;:167

Przemku, dziękuję ;:168 Cieszę się, że Ci się podoba :D

Aniu, ja lubię donice. Mam ich bardzo dużo i mimo wszystko wciąż dokupuję. Jedyny minus donic jest taki, że trzeba biegać latem z konewą po ogrodzie.
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

A ja też mam takie same :-)
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Moniko cieszę się,że upolowałaś te małe latarenki. Ale te większe..?! Ogień w szopie!!! Cudne! Zjawiskowe!
Aranżacja Twojego ogrodu nawet zimą jak z żurnala. ;:196
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A tu już zmrożona latarenka
Obrazek

i inne mroźne fotki z dzisiejszego ogrodu - szadź wymalowała piękne obrazy ;:224
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”