Wiosna już niedługo... cz. 23

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiosna już niedługo... cz. 23

Post »

Ciutkę pracochłonne są te dalie, ale goszczą w mniejszym lub większym stopniu w moim ogrodzie co roku, bo jak już zaczną kwitnąć, to dopiero mrozy je hamują!
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dzień ładny , pogodny chociaż słońce takie zimowe , bałwaniaste :D

Obrazek

a tak dzisiaj wyglądał szaliczek :D

Obrazek

Romciu z moich postanowień nic nie wychodzi ;:202 Bardzo lubię bylice, miałam ich sporo, ale niestety nie wszystkie zimę i to lekką przetrwały, a ostatnio padł mi piołun po ścięciu gałązek do kurnika ;:131 Postaram się gdzieś zorganizować nową kępę.

Małgosiu na Twoją kwietną grządkę wzniesioną siane dalie w sam raz ;:333

Iwonko są piękne ;:333 ale i pomponiki też mi się podobają, jak uda mi się kupić na placu, to kupię i posadzę bez wykopywania.

Renatko bo dalie to kwiaty późnego lata, kwitną długo i obficie. Niestety najmniejszy pierwszy przymrozek i po daliach ;:oj
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13

Post »

Marysiu dzisiaj Twój kwietny szal wygląda jak białe, puchowe boa. :wink: Aż korci by zerknąć dalej.
Masz tam chyba sporo cienia?
U mnie śniegu nie ma i jest straaasznie buro i ponuro. :?
Patrząc na Twoje fotki doszłam do wniosku, że mam za mało drzew. ;:131 Chyba muszę nad tym popracować. ;:224
Pozdrawiam sobotnio. ;:196 :wit
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Marysiu szaliczek wygląda pięknie i bardzo tajemniczo. A dalie kocham. Miałam z karp i z nasion. Nie wiem, czy karpy się przechowają, ale zobaczymy na wiosnę. Nasionek też trochę zebrałam, więc znów wysieję.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewuniu oj mam dużo cienia i to też wynika z kształtu mojego i sąsiadów ogrodu. To był kiedyś jeden majątek, który podzielili na paseczki i każdy sadził drzewa prawie na siatce. Więc od sąsiada mam kilka świerków, 2 ogromne sosny, kasztan ;:oj w dalszej części brzozy które tak wyrosły, że mimo iż posadzone 3 metry od siatki to cień rzucają :wink: Ale i moi nie byli gorsi posadzili vis a vis świerki, sosnę, klon i nawet nosiłam się z wycięciem bądź skróceniem moich świerków, ale zza nich wyłoniły się niewiele niższe świerki sąsiada z drugiej strony, który posadził drzewa metr od siatki mając bardzo szeroką działkę. Tak to jest na wsi :(
Mam nadzieję, że kiedyś zajrzysz i postaram się umilić czas jak będę umiała najlepiej ;:196
Przemyśl nasadzenia drzew, bo one rosną i potem różnie bywa :D
I ja Cię serdecznie pozdrawiam ;:196 :wit

Asiu u mnie karpy się przechowały, a potem glina nie puściła kiełkujących dalii. Nieraz wykopuję na jesieni żywe karpy z kiełkami ;:202 Szaliczek dziękuje ;:196
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Marysiu witaj :wit Przyszłam podziwiać wschód słońca i Twoją zimę ;:333 śliczna .
U mnie też biało , myślałam że zginie a tu w nocy dosypało :)
Te dalie co pokazujesz to wszystko z nasionek ??? piękne ;:215
Zdrówka życzę i ;:196 zostawiam . Pozdrowienia dla M.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszyscy zachwycają się i u mnie drzewami, ale ja już inaczej bym teraz sadziła. ;:224 Na 100% modrzew nie rósł by blisko domu ;:223 , bo po dwudziestu latach... ;:124
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu dalie z nasionek ;:333 .
Zima u Ciebie śliczna :D
Zdrówka ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Marysiu ale część drzewek wycinałas aby zrobic doświetlenie? Wiem, że przy tej długości trzeba się sporo nachodzić ale ogród masz klimatyczny i do tego zapas na zachcianki. Te dalie to z siewu? bardzo ładne :)
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Boszhe! Nie nadążam czytać :wink:
Maska pisze:Małgosiu nie wiem jak w tym roku będzie ale w ubiegłym jak wróciłam po 1 kwietnia to akurat była pierwsza dostawa roślin, bo nasiona i kłącza są wcześniej :D
Nasiona omijam już wielkim łukiem a na kłącza na pewno zapoluję w międzyczasie. Róże- jeśli jakaś rzuci mnie na kolana to na pewno jej nie zostawię ale na siłę nie będę kupowała. Wymarzoną Louise Odier znalazłam tu na forum i tylko czekam aż się nieco ociepli. Ghislaine de Feligonde będę szukała patyczków u forumowiczów a Klasztorna.... ;:173
Maska pisze: Małgosiu jak jeździsz na swoją działkę od kwietnia to tam możesz sobie zorganizować rozsadnik, bo chyba tunelu nie masz? zorganizuj albo stare okno, albo kilka desek. Niech Ci M zbije skrzynię którą nakryjesz ramą obitą folią. Dobrze jakby Ci się udało zdobyć obornika najlepiej końskiego i dać na dno, bo on bardzo ogrzewa rozsadnik. Na rozsadniku możesz siać dużo kwiatów i kapuste, a na parapetach tylko kwiaty które muszą być posiane w lutym czy marcu.
Miałam zrobione dwa rozsadniki. Jeden ze starej znalezionej na posesji skrzyni, ocieplony i przykryty szybami z regałów
Obrazek

Drugi zrobiłam z pustaków i nakryty był oknem.
Niestety nie jest to dobra opcja jak nie można doglądać roślinek.
Skrzynia sprawdziła się przez tygodnie wiosny ale jak słonko zaczęło mocno grzać to rośliny się zaparzały bo nie miał kto wietrzyć.
W pustakowym klimat był zdecydowanie lepszy ale ślimakom też się tam spodobało. Wyżarły mi nawet siewki berberysów i irg choć są dość twarde.[/quote]

Maska pisze: I jeszcze coś :D rok i dwa lata temu miałam do okna wstawiony regalik z dwoma półkami na szerokość połówki okna. Na trzech poziomach dużo pojemniczków się mieści :D
I to jest chyba najlepsze dla mnie rozwiązanie. Na razie poszerzam parapet panelami podłogowymi :heja Myślę jeszcze o takiej szklarence na balkon. Oczywiście nie w lutym. Rozsada np cebuli może być w chłodniejszym klimacie i może w ten sposób "zwolni się nieco miejsca na parapecie ;:224

A szaliczek zimową porą przepiękny ;:138
Taki "lasek" to nie lada wyzwanie tak mi się zdaje
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu piękne widoczki i szaliczek śliczny :D
nasionka widzę zakupione :D kiedy pierwsze wysiewy :D
ja dzisiaj posiałam trawkę :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tereniu u mnie też trochę dosypało i chyba jeszcze dosypie :D
Tak oprócz ostatniej wszystkie dalie z nasion ;:173
Za zdrówko dziękuję, ;:196 przyda się bo choroby wokół ;:oj
Dziękuje ;:180 i pozdrawiamy Was również ;:4

Reniu ja odziedziczyłam ogromne modrzewie i nie zareagowałam 9 lat temu jak nastałam a teraz to największy po ścięciu przesłoniłby w poprzek pole sąsiada ;:oj

Alu dziękuję ;:196 ! zakochałam się w tych daliach a nasiona są od Zosi i w tym roku muszę wcześniej posiać, bo ubiegłoroczne nie wytworzyły u mnie nasion :wink:

Ewciu bardzo dużo drzewek wycięłam, bo sąsiedzi mieli hopla na punkcie sadzenia wszystkiego co byli w stanie przytargać z lasu. Tych dużych nie przycięłam, bo chyba nie zdawałam sobie sprawy z tego jak szybko wyrosną ;:oj Wycięłam 18 śliwek samosiejek wieloletnich. Mojego domu od ulicy nie było widać tyle rosło chabazi :?
Margo_margo pisze:.... a Klasztorna.... ;:173
Chcesz patyczki? ;:173

Ja miałam po poprzednikach stare szklane drzwi z ościeżnicami i ościeżnice były skrzynią, a drzwiami przykrywałam i w pierwszych latach zdawały od początku kwietnia dobrze egzamin, odkrywałam szyby tylko w weekend, bo jak jeździłam do pracy to nie było czasu. Pewnie dlatego siewki nie zagotowały się, bo drzwi były nieszczelne i było wietrzenie. Nie miałam wtedy w ogóle ślimaków :)
Kupiłam regalik w drewna sosnowego w LM i przekroiłam na połowę ;:306
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,zima u Ciebie śnieżna ,tak jak u mnie ,ale mam paskudny zimny wiatr,aż przed domem przykryłam róże kapą,taka jestem troskliwa,fajne te dalie z nasion,pewnie szybko rosną ,tak nie trzeba wiele i już jest pięknie i kolorowo,pozdrawiam i buziaki gorące, ;:196
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu! A mogłabym uśmiechnąć się i ja o patyczek Klasztornej ;:180 Plis...
My z modrzewiem radzimy sobie podcinając gałęzie od dołu, bo już kilka lat nie byłoby zupełnie przejścia. Martwi mnie jednak każdy mocniejszy południowy wiatr... ;:202
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bożenko już siejesz, coraz częściej czytam w wątkach o pierwszych siewach, ja mam jeszcze w tym tygodniu smutną powinność ale pod koniec tygodnia chyba też zacznę. Tym bardziej że kuwety i wielodoniczki już odmakają :D
Dziękuję za pochwałę ogrodu i serdecznie zapraszam ;:168

Martusiu tylko nie dawaj różom swojej kołderki, bo potem będziesz miała wymówkę żeby całą noc siedzieć na FO i B. będzie zły :;230 Posieję dalia wcześniej w tym roku i jak wyjdą a przyjedziesz do mnie to dostaniesz kilka roślin :D Wiatru u mnie nie ma a dzień był słoneczny i dość ciepły. Śpij dobrze i niech Ci się wiosna przyśni ;:196

Renatko pewnie że tak musimy zacząć pisać, bo już się zaczynam gubić coś Wam przyrzekam ale nie zapisuję ;:124 zapisz proszę.
Ja się boję czegoś innego, bo u mnie parę lat temu był taki lodowy deszcze i całe drzewa pokryte były glazurą. Wyglądało to bajkowo ale niektóre drzewa właśnie modrzewie, brzozy, leszczyny i sumaki przygięte były do ziemi. Oczywiście pod ciężarem tej zamarzniętej wody łamały się jak zapałki. :shock:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”