Ogród Marty cz. VI

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Marty cz. VI

Post »

Wow, jeszcze nigdy nie spotkałam kwitnących katalp ;:oj Sąsiedzi mają dwie sztuki, ale zwykle rośliny muszą odbijać praktycznie od zera..Jedna prowadzona na pniu też zawsze sfatygowana po zimie.. Ciekawa jestem czy doczekają siętakiego kwitnienia.
P.S. Facelię znam doskonale, mój tato sieje ją jako poplon i zawsze czekam na to morze błękitu ;:108
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Marto :wit
Przepiękne widoki pokazujesz, rzeczywiście na zimową chandrę jak znalazł :wink:
Zachorowałam u Ciebie na Semiplenę i 7 krasnoludków :oops:
Czy byłabyś uprzejma mi napisać, jak postępujesz z eukomisem, żeby kwitł? Zakupiłam na jesieni cebulki, leżą w trocinach w lodówce i zaczynają puszczać kiełki. Co ja mam teraz zrobić, bo u mnie śnieg leży ? :(
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

I jak tu nie wpaść do takiego cudnego ogrodu i w dodatku gościnnego ;:168 Kępy pysznogłówek, cudnych różowych maków, lilie, floksy, hortensje i oczywiście Twoje klimatyczne katalpy :D Już się nie mogę doczekać kiedyś wszystko zacznie wychodzić z ziemi. Miłego wieczoru i buziaki przesyłam ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Marto rabaty zapełnione pięknościami. Firletka z makiem cudna. ;:138 Katalpa kwitnąca śliczna. Marzy mi się, ale na tym zimnym wschodzie. ;:222
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Na temat Twojego ogrodu już chyba wszystko zostało powiedziane Martuś!Czekamy do wiosny i lata na świeże fotki i podziwianie! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witajcie,dzisiaj było wszystko,troszkę słońca,deszczu ,kaszki śniegowej,może ta zima ustąpi ,chociaż luty może jeszcze pokazać co potrafi.

Tereniu,witaj,zdjęć jest jeszcze troszkę,pokazuje po kolei jak są włożone,więc będą nas cieszyć w te zimowe dni,ale nie myślałam ,że ktoś na nie czeka ,miło mi,buziaczki dla Ciebie ;:196

Dorotko,ten cień jest z drzew i krzewów,nasadzonych jako szkielet tego ogrodu a wszystko tak szybko rośnie,moje rabatki też są niedoskonałe,bo ja nawet nie lubię doskonałości,to ma być ogród trochę rustykalny(wiejski)i też często wkrada się w niego taki wiejski klimat,są miejsca,gdzie rośliny same się nasiały i usadowiły na stałe i ja ich nie ruszam ,bo uważam ,że to też jest super, :tan ,pozdrawiam ;:168

Kasiu,ja też tak liczę szybko dni do wiosny, ;:306 ,hortensje drzewiaste i bukietowe nie mogą raczej przemarznąć ,a z ogrodówek już zrezygnowałam ,bo to jest bez sensu w moim klimacie,,ale byle do wiosny ;:3

Aniu,1 zaraz będzie wiosna i będą piękne widoki ,dziękuję ,że wstąpiłaś ,może i nieraz jesteś ,jak mówisz,ale ja o tym nie wiedziałam,więc zapraszam częściej ;:168

Iwonko,dziękuję ,hortensja młodziutka ,jest u mnie pierwszy rok,myślę ,że teraz pokaże co potrafi ,buziaczki ;:196

Sabinko,moje katalpy sa na pniu,nigdy ich nie okrywałam ,bo nawet nie ma jak,są wysokie,na początku jak posadziłam ,to przez 3 lata skracałam górę z drabiny sekatorem ,żeby się zagęściła i żeby szybko zrobiła dach a boczne gałęzie przywiązywałam do siebie naprzemiennie za pomocą bambusów poziomo ,ale też szybko zaczęła kwitnąć,może po 3 latach ,teraz jak leży się na łóżku,to praktycznie w cieniu,ima sie nad głową ogrom kwiatów,buziaczki ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mireczko, semiplena to zupełnie bezproblemowa róża,krasnoludki w przeciwieństwie do niej malutkie i chyba też bezproblemowe,a jak chodzi o eukomisy ,to aż pobiegłam do piwnicy zobaczyć co z nimi,ale siedzą spokojnie ,ja ich przechowuję razem z daliami w piwnicy,ich cebule są ze sobą zrośnięte ,ja ich nie rozdzielam ,bo jak lubią być razem i tak rosną to niech sobie będą ,wykopuję takie talerze cebul,nie do końca otrzepuję z ziemi i do pudła,na wiosnę te talerze cebul dzielę na pół,albo na 3-4 części ,ale nigdy na pojedyncze cebule i sadzę ,w jakiejś niewielkiej odległości od siebie,i w innych różnych miejscach ,jeżeli jest dużo,przypominam sobie,że nieraz na wiosnę (w maju)jak sadzę to już im wychodzą zielone kiełki,ale przysypię ziemią i jest dobrze,one nie mogą być przed 15 maja na wierzchu,jeżeli któryś się wychyla ,to obsypuję je delikatnie ziemią ,żeby czasem nie zniszczył ich przymrozek,potem odgarniam ziemię i rosną,może w lodówce jest więcej wilgoci ,bo moje wyglądają takie zaschnięte,ale myślę ,że nic im z tymi kiełkami nie będzie ,a jeżeli dalej będą tam rosły ,to chyba musisz dać do doniczki i na okno ,a po 15 maja do gruntu,chociaż do 15 maja daleko,nie wiem co Ci więcej doradzić,pozdrawiam :wit ;:7

Marysiu,mój ogród zawsze stoi przed Wami otworem,można po nim spacerować do woli,miło,że się podoba ,że można w nim odpocząć, pomarzyć, pooglądać i cieszę się ,że tak jest :heja ,pozdrawiam cię gorąco i pięknych snów życzę ;:196

Soniu,u nas też ciepło nie jest ,w takim podgórskim terenie mrozowiska są spore,i też niektóre rośliny nie mogą u nas rosnąć,pozdrawiam i buziaczki ;:196

Maryniu,zawsze miło czyta się takie słowa,ale dla mnie wszystkie ogrody są cudne,więc czekamy wiosny ,ja tymczasem urządzam wszystko w głowie,pozdrawiam i duże buziaczki ;:196
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Martuś ;:196 a gdzie zdjęcia ??? nie wiesz że ja czekam ;:306
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój ogród kwitnie całe lato,więc kolejne wspomnieniowe odsłony na które serdecznie zapraszam,

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rumian Rzymski
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róża na pniu,Landora
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

tu dopiero misz -masz
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ja też czekałam i doczekałam się, bo na ogół oglądam dopiero rano, czuję to słońce, zapachy, brzęczenie pszczół. Dobranoc i kolorowych snów ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Je też przyłączam się do pochwał na temat widoczków ze zdjęć. Cudnie! jak ja lubię kiedy rabaty toną w kwiatach. Martuś czy róże na pniu przyginasz na zimę i zabezpieczasz koronę? U mojej koleżanki rosną bez zabezpieczeń natomiast w moich rejonach potrzebne jest solidne zabezpieczenie. Wszystko masz cudne jednak królują piwonie hihi one są z innej bajki:)
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Cudne te Twoje zapełnione kolorami rabaty. :) Niebieskie kwiaty z czerwoną cynią to szaławia. :?: Przepiękny kolor.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Marto i ja obejrzałam Twoje cudne zdjęcia ale dopiero dzisiaj ;:108 wczoraj położyłam się wcześniej i troszkę poczytałam , bo mam zaległości .
Jak zwykle cudnie ;:138 ;:138 ach te maki , liliowce , róże , floksy , lilie ;:180
Zostawiam ;:196 i czekam na kolejną porcję zdjęć :D :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Kępka maczków mnie rozwala........cudne puchate kuleczki.
Uwielbiam maczki w każdej postaci.
A co jest pod siatką, porzeczki ?
Grażyna.
kogro-linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Martuś :wit
Ślicznie Ci dziękuję, że znalazłaś czas, żeby mi tak obszernie i wyczerpująco napisać i doradzić ;:196 Już wiem o co z nimi chodzi. A na krasnale urządzam polowanie w tym roku. Już jednego znalazłam :D
Fantastycznie się prezentują te wielokwiatowe rabaty. Wiesz za co ja szczególnie podziwiam Twój ogród ? Oczywiście za różnorodność i dorodność roślinności przede wszystkim, ale też za charakter i duszę, które w nim tkwią. Bardzo lubię oglądać widoki Twoich rabat i podziwiać je całościowo oraz fragmentami. Nie będę oryginalna, bo powtarzam za Dorotką (kogra), że kępa maków mnie też powaliła na kolana. Ja z kolei maków nie lubię, ale te Twoje wyglądają tak oryginalnie ;:180
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”