McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Warzywny ogródek McMArchewki

Post »

Ja już nie ruszam, ani nie zaglądam do planów, bo znowu mnie architektura warzywna wciągnie :lol: . Zmieniać jest sens jeśli się z czegoś rezygnuje, to trzeba uporządkować (u mnie być może zmieni się to, że nie posadzę melonów tylko same arbuzy, a za grządką buraków/ogórków puszczę moją nieszczęsną cukinię/dynię zwyczajną :roll: - przynajmniej nie będę musiała kosić "trawy" :lol: ).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Ginka Taaa, te plany :D Ja chcę przede wszystkim zbudować taki ładny tunel foliowy i mieć ogórki na sznurkach. Z pewnością będę musiał jeszcze jakoś plan zmienić, bo kukurydza :wink:
Awatar użytkownika
emilka79
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O tak-ogórki na sznurkach to mój numer 1 w tym roku ;:108
A tymczasem mój plan ogródka Obrazek
Pozdrawiam -Marta
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

No i pinknie :D Jeśli cofniesz się o kilka stron to z pewnością znajdziesz i mój plan ;:108

A teraz gorąco zachęcam wszystkich odwiedzających mój wątek do pokazania swoich planów ogródka warzywnego :wink:
ann33
200p
200p
Od: 30 mar 2010, o 15:36

Post »

McMArchewka, żeby to było takie proste. Już od kilku dni morduję się z planowaniem mojego ogródka warzywnego. ;:131
Miałam już gotowy, no prawie i pojawiło się pytanie "gdzie paprykę posadzić?" i na nowo Polska Ludowo. Im więcej poletka tym większy problem, dokładnie jak z ciuszkami. Im więcej w szafie tym większy dylemat w co się ubrać. :roll:
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mój plan warzywniaka, to impuls chwili, bo u mnie pola pod dostatkiem, 1000m2 super ziemi po uprawach foliowych. I jak jest coś do siania, bądź sadzenia, to glebogryzarkuję i już jest pole do wszystkiego.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kurcze zazdroszczę wam (Michał pewnie też), lepiej mieć dużo miejsca i dowolnie je gospodarować, niż mieć kawalątek ziemi i nie móc siać/sadzić wszystkiego co i ile by się chciało ;:222 . Jak tak dalej pójdzie, to wydzierżawię pół pola od wujka :lol: (niestety ziemia nie zachwyca jakością, co innego na łące gdzie krety i gryzonie mają raj). U mnie być może jedynie zmieni się to, że usnę z eksperymentu melona, a "królowa majowych" będzie przedplonem dla arbuzów (i jednak jeszcze poświęcę przejście do szerokości kosiarki, na rzecz szerszej grządki pomidorowej ;:108, nie będę musiała przesuwać sałatowej rabatki aby się zmieścić z ok 20 krzaczkami).
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Mój plan ogrodu jest niezwykle prosty. Sieje po kolei jak leci, zaczynając wiadomo od marchewki, pietruszki, a kończąc na późnych jak np. fasolka szparagowa. W każdym roku zaczynam od innej strony, zeby uniknac nastepstwa poy sobie tych samych gatunków. I jakoś sie to kręci. Z braku czasu wiosną przygotowuję na bieżąco glebę - skopię grządkę i ją zasieję i zaczynam następną.
ann33
200p
200p

Post »

No właśnie i myślę, że Laryssa11, ma ładne warzywka bez zbędnych kombinacji. Ja namieszam sobie w głowie różnymi mądrymi i mniej mądrymi radami w głowie i później chcę stosować zasady, które nie koniecznie muszą być prawdziwe. Pierwsze to sąsiedztwo. Roślinki mają się wspierać nawzajem i odwrotnie te, które nie znoszą się sieję jak najdalej od siebie. Pragnę zachować również płodozmian. Jeśli z planem nie uporam się w najbliższych dniach pójdę na żywioł i tyle. :wink:
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pierwszym planie musi być płodozmian, drugoplanowe jest sąsiedztwo wybranych roślin :) . Ale jeśli ma się z min 3 grządki (wielkość zależna od możliwości) i te same rośliny rok w rok, to reszta jest tylko czystą formalnością (rotacyjne przesuwanie "zawartości" grządek).
ann33
200p
200p

Post »

McMArchewka, obudź się! ;:303 Gdzie się podziewasz? Jak plany ogródka, zmieniłeś coś? Bratki Ci wykiełkowały? Ja posiałam lobelię i wzeszła pięknie. Martwię się teraz, że zacznie się wyciągać. Mąż radzi bym ją przykrywała od południa. Ja nie jestem pewna czy ma rację...
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Uff, jestem :) No cóż, zdarza się, że nie mam czasu. No, mniejsza z tym :wink:

Jeśli chodzi o bratki to tylko wspomnę, że nie wykiełkowały niestety (będę siać ponownie). Szczypiorek wyszedł, oprócz niedźwiedziego (zaraz lecem go podlać :D ). Moje plany ogródka, póki co nie uległy zmianą :)
ann33
200p
200p

Post »

No właśnie to samo z moimi bratkami. ;:304 Nie wiem czy będę siała ponownie teraz czy jak radzą bardziej wtajemniczeni w lipcu. Ty masz na myśli czosnek niedźwiedzi? Szczypiorek niedźwiedzi, pierwsze słyszę. Czosnek natomiast ma liście podobne do konwalii i jest bardzo, bardzo dobry.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Ojeju, nie niedźwiedzi tylko czosnkowy ;:306 Wybacz, mój błąd (tak to jest jak posty pisze rozespany człowiek :p ). Nasionka były po prostu stare...

Najwyższy czas nadrobić zaległości :)
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p
Od: 30 sty 2015, o 00:10

Post »

Witaj, McMArchewka, przyjemnie się czyta Twój wątek, podziwiam Twój zapał, zwłaszcza, że ja też jestem w trakcie tworzenia warzywnika. W tamtym roku miałam swój pierwszy a w tym zamierzam go powiększyć - ja mam działkę. Też mam problem gdzie i co posiać ale uczę się i sprawia mi to frajdę. Będę do Ciebie zaglądała - jeżeli nie masz nic przeciwko i trzymam kciuki.
Magda.
Pozdrawiam serdecznie - Magda.
W cieniu wiekowej czereśni Zapraszam.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”