Hacjenda Anego już ma 10 lat

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hacjenda Anego już ma 10 lat

Post »

Jestem w nowym wątku ,i będę bywać ;:215
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Witam serdecznie miłych gości :wit

Pawle! - Ty stawiasz głównie na iglaki, ja je mam głównie jako ściankę zasłaniającą taras i kącik od wścibskich oczu spacerowiczów
Obrazek

Marysiu! - banany pod róże, a nie pod pomidory,
zanim posadzisz pomidory, do dołka nasyp posiekanych pokrzyw i przysyp ziemią ;:333 i podlewaj je gnojówką z pokrzyw (zalej wodą pokrzywy w wiadrze i zostaw na tydzień, mieszając co jakiś czas - podlewaj rozcieńczone 1:10)
dla Ciebie mój pomidorek wyrastający z dna doniczki - dlatego w pozycji wiszącej :wink:
Obrazek

Jadziu! - u nas sypie trzeci dzień, dnia pierwszego robiłem zdjęcia na ogrodzie, drugiego maszerowaliśmy 10 km przez las, dzisiejszy dzień trzeci, poświęciłem na odśnieżanie alejki na ogrodzie
Obrazek

Mamy Aniu ten sam pomysł na dokarmianie róż - bananowy! :)
Obrazek

Cieszę się Elu że jesteś :)
dzisiaj po trzydniowych opadach śniegu, odśnieżałem alejki na ogrodzie, dwóch sąsiadów dojechało z odśnieżaniem do skrzyżowania, kiedy i ja dojechałem w to miejsce, to ... nie odśnieżyłem krzyżówki (bo jak oni nie chcieli ... :wink: ) ale za to na tym skrzyżowaniu zbudowałem rondo i do tego nazwałem je Rondem Bałwana - musiałem tylko natrudzić się przy postawieniu owego "pomnika" ;:306
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Ja też mam iglaki od strony sąsiadów, w środku staram się mieć kwitnące okazy, och jak radują serce gdy zakwitną :) Widok na zielony ogród -śliczny :) :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Karolino - spójrzmy więc z innego miejsca :wink:
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Pomysł z bałwanem ;:215
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Dopiero dotarłam do Twojego wątku, jestem pod wielkim wrażeniem iglaków, róż i pomysłów. Banany pod róże ? pokrzywy pod pomidory, gnojówka- (to akurat wiedziałam ;:306 ), lustro pod mostkiem.
Ponieważ wątek jest krótki lecę z ciekawości prześledzić poprzednie. A jeszcze zdjęcia porównawcze robią naprawdę wrażenie.
Awatar użytkownika
masakra0888
200p
200p
Od: 5 paź 2014, o 14:58

Post »

Witaj 10 lat to kawal czasu i kawal dobrej roboty zrobionej przez Cb widać efekty po latach elegancja :D
Mój ogród
Pozdrawiam Konrad
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Andrzeju w miejsce dwóch iglaków z lewej strony posadziłabym cudną parkową róż :wink: w złotym kolorze
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Mariolcia1962
1000p
1000p
Od: 25 wrz 2013, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj gdybyś nie wstawił zdjęcia dla porównania nie powiedziałabym , że to to samo miejsce ;:oj .
Ale 10 lat , to kawał czasu , gratuluję i biegiem do przeglądania poprzedniego wątku ;:oj :wit
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju przeleciałam poprzedni wątek (stylem obrazkowym ;:306 ) cóż mogę powiedzieć- masz wolnego brata?, biorę rozwód :;230 .
Niesamowite te Wasze 300m2 , kąciki do siedzenia, piękne rośliny(jakie dorodne), widać rękę ogrodnika, do tego grzybiarz, trochę poeta i zdolne ręce do odnawiania staroci. Zapomniałam o wędzarni, pewnie sam robiłeś.
Piękne róże, Rh i azalie do pozazdroszczenia i jeszcze jedno spostrzeżenie tego to już nie rozumiem- piszesz że floksy w kępy się szybko rozrastają u mnie trzeci rok stoją jak zaczarowane ;:145 a przecież tyle jest ładnych kolorów. Szacunek ;:180 ;:180 do pracy, zapału i pasji.
Ps. z sąsiada i jego rodzynek się uśmiałam.(trochę też poczytałam).
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam nowych gości ;:138
Doroto, Konradzie i Mariolo - dziękuję za miłe słowa, pokażę Wam porównania jak było na początku, w pierwszym roku, trzecim i po siedmiu latach :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jadziu - te dwa iglaki pozostaną na zawsze, mają już wysokość 1,7m i zasłaniają taras (tam zlikwidowałem winogron), ale za to zniknął ten wysoki jałowiec za ścieżką i właśnie w tamtym miejscu będzie róża - popadło na Sombreuil bo taki ukorzeniony patyczek dostałem od Tosi, a do tego chyba właśnie patyczki takiej róży (od sąsiada) już są tam wetknięte. Stamtąd położą się na dachu tarasu, tworząc bramę :)

I jeszcze do Doroty (bo zauważyłem dopisek) Wędzarnia oczywiście własnego wyrobu - tak jak i wszystko co tam stoi, leży, wisi :wink: tylko nie pamiętam wpisu o floksach - zlikwidowaliśmy kępę floksów w drugim, albo trzecim roku bo jakoś tak nie pasowały nam.
A sąsiad ... zlikwidował rodzynki :;230 "a takie ładne były - amerykańskie"
aha! trzymaj się męża - mam dwóch braci, ale zajęci :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
masakra0888
200p
200p
Od: 5 paź 2014, o 14:58

Post »

przemiana ogrodu bardzo pozytywna robi wrazenie :)
Mój ogród
Pozdrawiam Konrad
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze zajęci to zajęci ;:306 jeśli wszystko Twoja robota to tym bardziej ;:180 a przemiany świetne.
A ten świerk taki zagęszczony, co go przycinasz to jakaś szczególna odmiana( nie doczytałam), wygląda pięknie nie wiem czy to kwestia Twojego cięcia czy też jakiejś odmiany. :D . Patent z chryzantemą zwisającą rewelacyjny.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Doroto - to zwykły pospolity świerk, wiadomo że to drzewo i chciałoby urosnąć wielkie, ale ja mu na to nie pozwalam,
gdy miał już wysokość ok 2 m to zacząłem obrywać majowe przyrosty (gdy z brązowych zrobią się już zielone, jeszcze bez igieł) - skracałem je o połowę, 2/3 (oczywiście wierzchołek też)
dlatego wyłamywałem (łatwo ale w rękawiczkach, bo żywica) bo przy cięciu sekatorem przetniesz igły i będą rude końce.
Tak robimy na początku gdy zaczynamy formować drzewko.
Teraz jest tak zagęszczone, że ze dwa dni bym obrywał pędy - dlatego używam sekatora, ale już nie w maju, lecz pod koniec czerwca/początek lipca (nie muszę się śpieszyć gdy pędy są miękkie)

na zdjęciu widać majowe pędy gotowe do wyłamywania - prawda że żal byłoby je skracać?
dlatego jeszcze urosną :wink:
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest piękny. U mnie dużo drzew, sosny, świerki mają po 25lat ale wszystko zapuszczone, uschnięte, zarobaczone już nic się z tym nie da zrobić. Ale jak będą nowe nasadzenia, na pewno skorzystam z Twoich pomysłów.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”