Mój ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród

Post »

Izo witaj. :wit
Masz piękną kolekcję koleusów, chociaż nie przepadam za roślinami tarasowymi, ale one robią wrażenie, cóż za cudna gama kolorów, tak wiele odmian. ;:167
W lubelskim botaniku rosną na rabacie, która wygląda jak obraz.
W moje nie dalekiej okolicy jest wiele drzew czeremchy amerykańskiej, owoce słodkie, ale myślę, że trochę mają za malo kwasów na przetwory, a Ty jak je wykorzystujesz?
Czy kolcowój już owocował u Ciebie? Widzę, że ma dużo kwiatów. :)
Awatar użytkownika
byna
500p
500p
Od: 18 maja 2009, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo, zawsze chciałam mieć Jakobinię. Dlatego się jej wiele razy przyglądałam w ogrodniczym z zamiarem kupna. Niestety, zawsze rozsądek brał górę nad chęcią kupna jeszcze jednego kwiatka. Mam pytanie, czy ją można naszczepić z sadzonki wierzchołkowej? Może byś ją dla mnie naszczepiła i na wiosnę na coś byś się ze mną wymieniła? :wink:
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Izo :wit Przyszłam z rewizyta ;:65
Pięknie u ciebie ;:63 ;:63 ;:63 i jakie roślinki ;:oj
Koleusów moc ;:333 ja też na nie zachorowałam ostatnio i już sporo mam , ale patrząc na Twoje to chyba inne :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30

Post »

Witaj Izo :wit
Myślę,że ta roślinka (zdjęcie powyżej pelargonii) to Kryptotenia japońska "ATROPURPUREA". Jest uważana za rarytas dla kolekcjonerów, pochodzi z Japonii , jest tam warzywem (ponoć) jest wieloletnia
Zapytam, czy Jacobinia to ode mnie ?

Jeśli pozwolisz, to na chwilę pokaże Ci moją, a potem zdjęcie usunę
Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Cześć Izuniu - tak te Twoje koleuski zachwycają , ja mam tylko dwa jeden biało -zielony , drugi bordowo- różowy , dlatego z miłą chęcią wpadam oglądać Twoje ;:180
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Izuniu witaj :wit
Wydaje mi się, że ja rzadko zaglądam do swego wątku ale Ciebie tez długo nie widać.
Ciekawi mnie czy masz problemy z zimowaniem koleusów - moje bardzo straciły na kolorach bo prawie 2 miesiące szaro- buro za oknem i ani grama słoneczka nie miały.
Kilka juz padło a szkoda
Lubię zdecydowane kolory choć jaśniejsze tez potrzebne dla podkreślenia kontrastu.
Ładnie u Ciebie prezentują się te dwie odmiany
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie w Nowym Roku! Wszystkie najlepszego dla Was Wszystkich!
Dziękuję, że i tutaj zaglądacie ;:196

JacekP to nie gynostema tylko cyklantera pedata inaczej dziki ogórek. Można go jeść na surowo lub faszerować jak papryczki!
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mati1999 zeszły rok był bardzo sprzyjający coleusom! Rosły jak szalone! Zobaczymy jak będzie w tym roku! Coleusy już nie nadają się do pokazywania. Wyglądają mizernie, bez kolorów i liści :(

Bartosz les, Fraszka_1 pelargonia bardzo ciekawa, ale cały czas nn :wink:

PEPSI coleusy będą dopiero na wiosnę :D Może trafią się jeszcze ciekawsze odmiany. Zobaczymy ;:65

Paulii zakochałam się w coleusach bez pamięci. Mogą być ozdobą balkonu, tarasu, czy ogrodu!

Tajka witaj ;:196 Coleusy miałam pierwszy raz w tym roku i posadziłam je do donic, ale też widziałam ciekawe kompozycje z coleusami na rabatach. W tym roku zamierzam posadzić je do gruntu!
Czeremcha ładnie owocuje, ale jeszcze nie robiłam z niej przetworów, bo podobno trzeba uważać na pestki, bo są trujące. Wymagają innego procesu przetwarzania! Kolcowój bardzo ładnie kwitł i owocował.

Byna jakobinia jest u mnie dopiero od niedawna. Ale jak do tej pory dobrze sobie radzi. Jeszcze jej nie rozmnażałam, ale na wiosnę spróbuję! Specjalnie dla Ciebie ;:196

TerDob jest ponad 200 odmian coluesów. Każdy jest inny i wyjątkowy!

UlaL cieszę się, że odwiedziłaś moje skromne progi ;:196 Dziękuję za wskazówkę dotyczącą Kryptotenii japońskiej "ATROPURPUREA" -muszę o niej poczytać! Jakobinia jak najbardziej od Ciebie - odebrałam ją od Olka i pelargonie pachnące też. Bardzo za wszystko dziękuję. ;:196 ;:196 ;:196
Mam nadzieję, że dotarły do Ciebie moje pelargonie - jak się mają? Mojej jakobinii jeszcze daleko do Twojej. Twoja to piękny kolorowy krzak ;:167 Zdjęcia proszę nie usuwać!

Chalaputkowo wpadaj ile chcesz. Jeden, dwa, a potem całe mnóstwo..... ;:306

Christinkrysia Krysiu już jestem. Bardzo mnie cieszy, że do mnie zajrzałaś! Moje colesy też wyglądają fatalnie. Niestety to bardzo delikatne rośliny. Za sucho nie dobrze, za mokro też. Moje straciły kolorki (ale to normalne) i liście! Czekamy na wiosnę i więcej słoneczka. ;:3 Zawsze możemy się wymienić! Na razie mają się dobrze, ale czy przetrzymają do wiosny - zobaczymy!

A teraz trochę "niepublikowanych" fotek z ogrodu!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Widziałam na początku astry -marcinki :) oraz chryzantemy .ja w tym roku zachorowałam na astry i chryzantemy. Uważam ,że nie ma to jak ONE na jesień . Miałam 3 kolory marcinków, ale jesienią dokupiłam różne inne :) zobaczymy co będę z tego miała jesienią :) Chryzantem mam jeden kolor -różowy, ale widzę,że kupiłaś sobie--ciekawe jak przetrwały CI ? też sobie dokupię, bo to piękne kwiaty, do tej pory ich nie doceniałam :)
masz super liliowce ;:138 w ogóle --śliczne kwiaty masz ;:63
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Iza :wit
Tobie też życzę wszystkiego dobrego w domu i w ogrodzie . ;:215
Też siałam w poprzednim sezonie cyklanterę. Jednak moja rodzinka raczej z oporami dawała się namówić na spożywanie plonów. Prawie wszystkie musiałam zjeść sama. :;230
Chyba mi się przejadła. :lol:
:wit
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo zawsze po zimie są straty ... ale jak mamy więcej sadzonek lub odmian to zawsze coś się uchowa ... :D
Co do słoneczka to potrzebne nie tylko roślinom ale i nam. Dni pochmurnych ostatnio zdecydowanie za dużo więc chociaż takie wysyłam Ci ;:3
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

Witaj Izuś :wit Piękne te niepublikowane fotki z ogrodu :D
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p
Od: 25 sty 2015, o 20:27

Post »

Witaj Izuniu. Pokazałaś śliczne rośliny. Bardzo mi się podobają lilie, liliowce i irysy. Oby juz była wiosna.
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24

Post »

Karolacha bardzo dziękuję za tak miłe słowa ;:168 Marcinki i chryzantemy to bardzo wdzięczne rośliny! Zupełnie bezproblemowe! Chryzantemy z pierwszego zdjęcia niestety nie przetrwały! Polecam niskie i średnie marcinki. Wysokie potrafią się łamać i wymagają podpórek! Ale tworzy ładne i zwarte kępy!

Ignis05 jak cyklantera nie pasuję, to myślę, że i tak warto ją wysiać i posadzić do ogrodu! Jest to bardzo ciekawe i oryginalne pnącze! Na nasiona na pewno znajdzie się dużo chętnych! ;:108

Christinkrysia dziękuję za ;:3 , od razu zrobiło mi się lepiej na duszy ;:196 Na szczęście dnia przybywa i jest coraz więcej przebłysków słoneczka!

Paulii wielkie dzięki ;:196

Anuleczka witam Ciebie serdecznie :wit Noce jeszcze mroźne, ale do marca już niedaleko ;:138 ;:138 ;:138 Ja już czuję wiosnę :D

W niedzielę byłam na działce i rano była całkiem słoneczna pogoda, ale pod koniec dnia przybyło więcej chmur i zaczął wiać zimny wiatr :(
Na szczęście udało mi się zrobić trochę słonecznych zdjęć ;:138 Oto one:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Patrzę na ten taras i patrzę...... i widzę tu ogród zimowy ;:306 Czy Wy też to widzicie? ;:303
Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Zimowego nie widzę :). Ale duuużo wiosny tak. Zobacz jak pięknie wszystko budzi się u Ciebie do życia. Rewelacja. W co czwartym wątku wiosna, no no.. chyba i ja muszę zacząć jej wyglądać.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo do wiosny to u mnie daleko ... przychodzi chyba najpóźniej dlatego nie ma potrzeby spieszyć się zbytnio z wysiewami bo potem nie ma co z tym robić.
Moja córka w mieście na wysokości I pietra ( dom na podwyższeniu) ma zimowy taras i bardzo sobie chwali. Latem okna otwierają i dach mają przesuwany .
Ile metrów ma ten taras ?
Oczami wyobraźni już widzę Twoja radość jak siedzisz w otoczeniu pięknych dużych okazów roślin i popijasz kawkę lubując się ciepełkom promieni słonecznych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”