Krysiu ja też chcę połączyć moje dwie miłości - róże i powojniki. U mnie będą trochę inne zestawienia kolorystyczne. Róż z bielą, żółć z niebieskim i trzecie zestawienie to będzie takie, że na dużych kratach po jednej stronie będą róże a po drugiej powojniki - róż z niebieskim w środku (dzwonki) i biel po bokach. Chciałam w tej trzeciej opcji najpierw posadzić po jednej stronie. Ale doszłam do wniosku, że powojnik i tak przejdzie na drugą stronę, a tym sposobem będę miała więcej miejsca i na róże i na powojniki.
Zuza Nie wykopuję lilii. Przekopywałam je w zeszłym sezonie, bo zmieniałam trochę koncepcję tego gdzie mają rosnąć. Poza tym, obiecałam cebule przybyszowe Ani-Anna55 i przeważnie dlatego te cebule ruszałam. Zauważyłaś u siebie nornice? Masz np takie małe dołki? Mnie buszowały pod tujami. Oj ale byłam na nie zła

Wiesz, lilie też wbrew pozorom mają swoje wymagania. Może w niewłaściwą glebę je posadziłaś. Pozwolę sobie skopiować tutaj ściągę, którą przeczytałam w wątku Ani :
Lilia azjatycka (A) - przeciętna ziemia ogrodowa ,lekko kwaśna. Stanowisko słoneczne.
Mieszańce azjatyckie ( skrzyżowane azjatyckie z longiflorum) (L.A) - przeciętna ziemia
ogrodowa, lekko kwaśna.Stanowisko słoneczne.
Mieszańce martagon - ziemia gliniasto- piaszczysta z zawartością wapna. Stanowisko lekko
zacienione.
L. candidum i jej mieszańce - ziemia gliniasta , wapienna.
Mieszańce trąbkowe (T) - ziemia dość zwięzła. Stanowisko lekko ocienione.
Mieszańce orientalne (O .R) - ziemia próchnicza,b kwaśna. Stanowisko osłonięte, najlepiej w
półcieniu.
Orienpety ( skrzyżowanie orientalnych z trąbkowymi) O.T - ziemia kwaśna. Stanowisko lekki
półcień