Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Frodo1
500p
500p
Od: 31 lip 2013, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Post »

Wolę się wpisywać jako pierwsza, bo teraz to tylko mogę powtórzyć za poprzednikami, że pięknie wyeksponowane zostały kwiaty hippeastrum na czarnym tle. ;:138
Niestety nie udało mi się dostać tego zestawu, w żadnym z kilku L..... jakie ja, lub moi bliscy odwiedzili....,na pocieszenie kupiłam hiacynta w B..., ale poszukam takiego kielicha i sobie stworzę kompozycję wiosenną, oczywiście jak mnie wena nie opuści ;:306 choć podejrzewam, że znowu coś pięknego spotkam w Twoim wątku.
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Awatar użytkownika
kasiuta74
500p
500p
Od: 1 sty 2012, o 21:21

Post »

Arku wspaniałe wspomnienia z podróży ;:333 .Życzę Ci dalszych wypraw do ciekawych miejsc w kraju i za granicą.
Hipeastrum cudownie kwitnące a ta fotka najbardziej mi się podoba :)
Arkadius121 pisze: Obrazek
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Przepiękne kwitnienie hippeastrum ;:63 i zdecydowanie normalnych rozmiarów ;:108 Przyjemnie pooglądać też takie kwitnące wspomnieniowe zdjęcia, zwłaszcza że za oknem pada :?
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Arku - piękny kwiat na pięknych fotkach, na duuużej ilości fotek ;:138
Dlatego z dużą przyjemnością wpadam do Twojego wątku, bo raczysz nas naprawdę konkretną ilością zdjęć,
a nie powiedzmy jednym czy dwoma ;:215
To był udany zakup cebulki w szkle - super oprawa dla kwiatuszka ;:167
A skoro przy kwiatuszkach wciąż jesteśmy :lol: to buziaczki dla Kwiatuszka-Dominiczka od cioci proszę przekazać ;:196
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Kolego Arku :D inni się pozachwycali za siebie i za mnie kwitnącym hipeastrum wyeksponowanym w nietypowym jak dla tego typu roślin naczyniu.
Ja Ciebie pomęczę pytaniami :
- czy to Twoja kompozycja czy gotowy zakup bo pomysł wspaniały i wart naśladowania ?
- cebule hipeastrum są duże i ciekawa jestem jak była umocowana bo na zdjęciach zawsze widać pion ?
- jak wyglądało podlewanie ?
- o czyszczenie szkła tez bym zapytała ;:131 ... bo jeśli nie można wyjąć to spora gimnastyka przetrzeć od wewnątrz ?
Ot widzisz - takie ciekawskie jajo ze mnie a wszystko po to aby coś podobnego zrobić na najbliższe święta bo na rynku cebul podpędzonych będzie mnóstwo .
Pozdrawiam i uciekam :wit
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Arku zazdroszczę Ci pasji ;:138
Muszę częściej do Ciebie zaglądać :wit
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie wiem kiedy przy swoim chronicznym braku czasu napiszę kolejny post,to też korzystając z wolnej chwili odpisuję Wam Dziewczynki na zadanych mi przez Was kilka pytań abyście na odpowiedź nie musiały czekać zbyt długo ;:108
Justynko -
justus27 pisze:Arku,
"...Ale i Twoje hippeastrum zachwyca, i to jak.
Aż chyba pozwolę sobie na następne Święta, coś podobnego stworzyć, jeśli Pozwolisz ;:108
Jak duże były kwiaty tego hippeastrum (średnica kwiatu), bo to chyba koliberek jakiś. Przynajmniej na takowy wygląda...
Kwiaty stroikowego hippeastrum miały średnicę 15cm a pęd wysokości 30cm-tak,tak.Na zdjęciu tylko robią wrażenie "jakiegoś koliberka"
Masz moją całkowitą zgodę"by coś podobnego stworzyć na następne święta"-pozwalam ;:306

Iwonko - Ja latem tego roku widziałem identyczne szklane kielichy w sklepie hurtowni ze szkłem.Spróbuj u siebie poszukać takiego sklepu.Przy okazji w Ikei w zeszłym tygodniu wypatrzyłem coś na wzór kielicha i zrobiłem zdjęcie komórką z myślą o Tobie-jest to świecznik na stopce bez szyjki,który doskonale nadaje się na stroik i gabarytami jest bardzo zbliżony do kielicha-patrz zdjęcia-powodzenia ;:168

Obrazek Obrazek

Koleżanko Krysiu - Wychodzisz z założenia,że kto pyta nie błądzi i słusznie,ja mam identyczne podejście do szeregu zagadnień.Niestety to nie moja kompozycja a gotowiec wypatrzony w L...przed samymi świętami.
Tak,cebula tego hippeastrum z dwoma pędami jest duża i umieszczona we mchu-/kupisz go w sklepie ogrodniczym a na wierzch położysz kilka rajskich jabłuszek i dwa większe plastikowe/ niezbyt stabilnie bo jak urosły pędy i zakwitły kwiaty to w trakcie przenoszenia kielicha-chociażby do mojego pseudo atelier ;:306 na sesję zdjęciową,hippeastrum przechylało się nieco na boki ale wystarczyło włożyć do kielicha rękę i wcisnąć cebulę nieco głębiej,podgarnąć mech i ugnieść go tak aby nie było luzu wokół cebuli.
Podlałem w sumie dwukrotnie wodą z nawozem-hippeastra to lubią i szybciej i ładnie kwitną.Lałem z góry butelką raz na cebulę drugim razem na cały mech równomiernie-niewielką ilością wody by cebula nie zaczęła gnić mimo,że kielich stoi na parapecie nad kaloryferem.
Nie ma potrzeby czyszczenia szkła od wewnątrz jeżeli podlewać będziesz cienkim strumieniem-na szkle pozostają wówczas drobne kropelki,które po wyschnięciu są prawie niewidoczne,można przetrzeć szkło delikatnie od zewnątrz bo po przenoszeniu kielicha pozostają ślady po palcach.Kielich ma wymiary:wys.32cm,średnica otworu 16cm,średnica bańki 31cm.Spójrz na załączone zdjęcia powyżej,może i ten rodzaj szklanego pojemnika Cię usatysfakcjonuje-życzę powodzenia ;:138

Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i trzymam kciuki za Wasze kompozycje :wit ;:215
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Arku za bardzo wyczerpującą odpowiedź wielkie dzięki. Mnie interesują osobiście tego typu dekoracje stąd tyle pytań.
To prawda,że wychodzę z założenia " kto pyta , nie błądzi " dlatego ,że w naszym ogrodniczym fachu błąd to nie tylko kasa ale cały rok do tyłu ... dotyczy to zarówno roślin domowych jak i gruntowych.
Wiele lat temu tego typu szklane naczynia o różnych kształtach pod potrzeby stroików a także przerabiania na lampiony kupowałam w tzw sklepikach bezcłowych . One nadal sa ale nazywają się inaczej choć towar prawie ten sam. Tam za całe 5 zł można kupić różne cudeńka ze szkła.
To prosty cylinder i okazja do zabawy i fantazji ...
Obrazek

Dekoracja na czystym szkle metodą de kupaż tworzyła z nich dość ciekawe przedmioty dekoracyjne bo czyste proste szkło samo w sobie tez ma urok. Dla przykładu stroik świąteczny a tutaj w komplecie

Proste naczynia potrafią po małej przeróbce stać się ciekawymi elementami szklany lampion w orientalne wzory i słoneczne kolory i ostatni aby Cię nie zanudzić migoczący płomień

Tego rodzaju lampionów wiele lat temu nie mogłam znaleźć - owszem w filmie japońskim i to mnie zmusiło do samodzielnego wykonania ... tak się zaczęło....
Pozdrawiam i uciekam na spacer do innego ogrodu .
Awatar użytkownika
Frodo1
500p
500p
Od: 31 lip 2013, o 09:09

Post »

Arkadius121 - dziękuję z całego ;:167 , jak miło że pomyślałeś o moim niespełnionym chciejstwie.
Super pomysł, by wykorzystać taki świecznik, bardzo mi się podoba -można również na cięte kwiaty wykorzystać jako wazon ;:215
Do hurtowni chyba prędko nie trafię, ale wizytę w Ikei i tak planowałam :) Wielkie dzięki za natchnienie i inspirację. ;:180

christinkrysia - gratuluję takich zdolności manualnych, no ja ich niestety nie otrzymałam od losu, ciekawe co dostałam w zamian ;:306
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Tereniu - Cieszę się,że publikując na bis/dla Żanetki/ zdjęcia kołobrzeskich kwietników przywołałem Twoje miłe wspomnienia.I ja pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i życzę każdego miłego dnia ;:196

Justynko - W poście z 13tego bm.pozwoliłem sobie zażartować z tą zgodą na to by"coś podobnego stworzyć"-chodziło o stroik w kielichu,bo jest to po prostu gotowiec kupiony w L...sorki. ;:168

Żanetko - Jeżeli kwietnik żaba na "Starej Starówce,...teraz taka łysa jest",to nie musisz jej robić zdjęcia ale decyzję pozostawiam Tobie a zaproszenie na kawę-przyjęte ;:196

Pati - Sposoby na prezentowanie zdjęć na czarnym tle są różne-albo robi się to komputerowo ale to wiąże się z posiadaniem odpowiedniego programu a takowego nie mam.Ja robię to zwykłym,prostym sposobem-albo roślinkę stawiam na czarnym stoliku-ławie albo przed blejtramą obciągniętą czarną tkaniną przypiętą pinezkami ;:108.Cieszy mnie,że podobają Ci się takie zdjęcia ;:168

Nusiu - ;:196 A czemu oglądając"swój Wrocław" w moim wątku-Moje wędrówki po kraju i świecie nie zostawiłaś śladu po swojej wizycie.

Iwonko - ;:196 Jak już wcześniej Cię informowałem,sprzedaż tych stroików była limitowana no i ubolewam,że nie przypadł Ci w udziale ;:145 Wierzę jednak,że Ty sama na Wielkanoc wymyślisz coś równie oryginalnego ;:108

Borg 50 - Witam serdecznie i dziękuję bardzo za bardzo miłe słowa ;:180 ;:136

Kasiu - Dziękuję bardzo za wizytę w moim podróżniczym wątku i życzenia "dalszych wypraw do ciekawych miejsc" ;:196 ale szkoda,że nie zostawiłaś tam swojego śladu ;:145

Natalko - ;:196

Ewo - Dzięki za miłe słowa ;:180 "Kwiatuszek"wstał lewą nogą bo-nie kce zadnych źdjęć i zadnej siesi źdjęciowej ale Cioci Ewie bardzo dziękuje za buziaczki i również Cioci przesyła ;:196 i kolażyk z dedykacją bo Ciocię bardzo kocha,bo Ciocia to ma takie fajne loślinki świdelki/świderki/,co losną w muselkach.

Obrazek Obrazek

Drugi kolażyk to oczywiście mój żarcik fotograficzny też dla Cioci pod tytułem:Dominik i jego brat bliźniak wstali lewą nogą ;:306

Krysiu -
christinkrysia pisze:Arku ... bo czyste proste szkło samo w sobie tez ma urok...
Trafiłaś w dziesiątkę bo mnie właśnie podoba się czyste szkło ale przyłączam się do słów Iwonki-Frodo1,że ja też [quote="Frodo1"- gratuluję takich zdolności manualnych...[/quote]

Jadziu - Zaglądaj kiedy tylko zechcesz i kiedy tylko masz na to ochotę ;:108

Swoimi sympatycznymi odwiedzinami oraz postami sprawiliście mi multum przyjemności za co bardzo a bardzo Wam dziękuję.
Ponownie zapraszam do odwiedzin w moich wątkach.Serdecznie Was Wszystkich pozdrawiam,jak również Forumowiczów i Gości :wit

Jest u mnie już od miesiąca bo kupiłem go jeszcze przed świętami okazyjnie bo zaledwie za jedyne 17,50zł a jak za dwupędowego to bardzo mało.Może jego kolor nie powala ale mnie się spodobał i obficie kwitnie a poza tym,takiego o takim kolorze jeszcze nie miałem w swojej kolekcji,która mimo moich usilnych starań niestety kurczy się z różnych powodów i to nie tylko z niewiedzy traktowania ich przez wakacyjnych opiekunów i tu niski ukłon w ich stronę za przejęcie na siebie dodatkowych i ryzykownych obowiązków ale i z innych powodów takich jak-podlewanie nie trafionym nawozem/nie zawsze ten dla storczyków jest odpowiedni/,przelewanie od czasu do czasu,nieodpowiednie stanowisko z braku miejsca na odpowiednim parapecie,niska wilgotność pomieszczenia w którym się znajdują i z wiele wiele innych powodów i takich,że trafiają się nam jednorazówki-po zakupieniu przekwita i kończy swój żywot.Poza tym ich długowieczność w naszych warunkach jest również bardzo ograniczona,np.mój cytrynek,którym niedawno się chwaliłem,że wita mnie trzeci rok pod rząd kwitnieniem po powrocie z wakacji,tydzień temu zakończył wegetację-trochę żal ale "psy szczekają a karawana idzie dalej",czyli psioczymy na siebie,ubolewamy z powodu strat ale nie wolno się zrażać i nie rezygnować z dalszej hodowli.
A to on,nie wiem jak określić jego kolor-oceńcie sami proszę:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

"Może jego kolor nie powala ale mnie się spodobał".

Obrazek

Migawki z ostatnich kwitnień storczyków.

Obrazek

Na koniec jeszcze zdjęcia stroikowego hippeastrum-taki był jak go kupiłem przed świętami...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

...a taki jest teraz-drugi pęd stroikowego hippeastrum okazał się bardziej wydajnym od pierwszego bo rozwinął aż cztery kwiaty.

Pozdrawiam Wszystkich raz jeszcze i życzę miłych wrażeń :wit
1grazyna46
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 23:20

Post »

:wit Arkadiusz! Ale piękność zakupiłeś, to jest woskowiec?, Hippeastrum śliczne no i synek z kwaśną miną uroczy chłopczyk, oj przypominają się starsze, dobre czasy, pozdrawiam. ;:7
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Mówiac o wielkości hippeastrum sugerowałam się trochę roślinami mojej mamy - same stare odmiany, wyraźnie większe od tych 'dzisiejszych'. ale rzeczywiście miałam na myśli coś malutkiego :wink:
Co oczywiście nie zmienia faktu, że się Twoim zachwyciłam, zresztą czy u Ciebie jest coś co nie wprawia w zachwyt? ;:173
Czy Ty im dolewasz sama wodę, czy podkarmiasz jakimś nawozem?

Przy okazji - będąc ostatnio w Lidlu widziałam komplety takich małych wazoników, z odpowiednim przewężeniem i do tego cebulki krokusów. Bardzo ciekawy pomysł
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Akrkadiusu- i tak podziwiam, że Znalazłeś taki stroik z hippeastrum w roli głównej ;:108
U mnie takowych nie było, przynajmniej nie widziałam ich.

Storczyki lubią kwitnąć zimą, za to je cenię.
A że lubię mocne kolory, to pierwszy najbardziej mi się podoba.
Czy nie jest on woskowy?
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Arkadiusz jak zwykle roślinki cudne i synek też.Gratulacje ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Arku jaki śliczny ten Twój kwiatuszek Dominik ;:167 całuski dla niego ;:196
Storczyk też piękny ;:333 zresztą wszysykie kwiaty u Ciebie piękne a jeszcze jak ich odpowiednio oprawisz to wychodzą cuda ;:215
Pozdrawiam cieplutko :wit :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”