Ogród Marty cz. VI

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Marty cz. VI

Post »

Moniczko,z korzenia żywokostu robiona jest maść stosowana chyba przy bolących stawach ,ale kiedyś czytałam,że mają wycofać produkty na bazie żywokostu,nie wiem czy tak naprawdę jest ,szukaj jakichś wiadomości ,ja w każdym razie nie będę stosować gnojówki z żywokostu do warzyw na pewno ,biały floks pachnie tak zmysłowo w ogrodzie ,że nie można odejść od niego,jest piękny i zdrowiutki pozdrawiam :wit ;:168

Soniu,ja też lubię biały kolor w ogrodzie,miło,że podobają sie kompozycje,pięknych snów życzę ;:19

Gosiu,dla mnie piwonie ,floksy ,ostróżki ,dalie ,róże zawsze były na pierwszym miejscu,Gosiu będzie tak się umówiłyśmy tylko ja tam widzę różne dwukolorowe,nie wiem o którego Ci chodzi,rozsady najlepiej kupić na targu to nie możliwe ,żeby nie mieli lwich paszczek ,jak mają astry i wszystko inne,ale wysiać też sobie możesz,ja nie mam na to czasu,powiem Ci szczerze ,że ja też mam lenia do tego ogrodu ,najgorzej mi wyjść,a potem to już jestem zadowolona ,dzisiaj skończyłam dorabiać rabatę położyłam obrzeża i nawet już trochę ziemi nawiozłam ,postawiłam nowy łuk pod róże pnące,który leżał dawno kupiony ,ale nie miałam pomysłu w którym miejscu będzie stał i dzisiaj tak zbliżyłam 2 rabaty,że łuk świetnie sie wpasował i teraz potrzebne mi 2 piękne róże pnące,bo jak zacząć nowy rok bez nowych róż?pozdarwiam ;:196 ;:168

Marysiu,każdy może sobie robić jak uważa,ja tak nie będę robić,czasem tak jest,że do czegoś bardzo namawiają ,bo najlepsze a potem odwołują, naprawdę jest czym zastąpić ten żywokost,a Ty masz na miejscu najlepsze co może być to obornik,on ma dużo azotu ,ale Wy lubicie sałaty i wtedy azot jest najlepszym nawozem dla nich,a potas i fosfor też ma ,więc masz wszystko,nie stosowałam gnojówki z żywokostu ,a kwiatów mam mnóstwo,czyli nie jest źle,a gnojówka z pokrzyw też ma wszystko i jest zdrowa i przyjazna człowiekowi,ja tak Marysiu myślę,że z tym trawnikiem to nie będzie takie proste,pozdarwiam i buziaczki na dobranoc posyłam ;:196

Iwonko,ależ my kochamy te kwiatuszki, ;:97

Jolu,ale dałaś mi pytanie,nic nie robię w tym kierunku,w ogóle nie mam w ogrodzie mączniaka na żadnych liściach i nigdy się jakoś nad tym nie zastanowiłam,u niektórych też potem troszkę liście podsychają ,ale ja to jakoś lekceważę ,może taka ich uroda,nie da się mieć chyba perfekcyjnego ogrodu,albo pewnie chemia musiała by być stale używana ,ale to by było do czasu ,bo choroby też by się przyzwyczaiły,jak miałam dawno taki agrest z mączniakiem to wykopałam krzew i spaliłam i po problemie,pozdrowienia przesyłam :wit

Bejka,miło czytać takie słowa ,że ogród się podoba,a z tym maniactwem to będzie tak po kolei ze wszystkimi kwiatuszkami,zapraszam na dalsze wspomnienia,myślę ,że jeszcze znajdziesz coś ciekawego,pozdrawiam :wit

Wiolu,przez forum to co rusz odkrywamy coś nowego ,coś co zawładnie naszym serduszkiem ;:97

-- 17 sty 2015, o 23:06 --

Krysiu,te maki są jednoroczne ,sieje się je do gruntu i rosną,żadnego problemu nie sprawiają,bylinowe też mam ,ale one nigdy takiego łanu nie zrobią ,zapach floksów uwielbiam ,stoję koło nich i wącham i wącham ,buziaczki dla Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Ooo ... dwie różyczki pnące potrzebne ;:183 ? A w jakim kolorze? Masz już swoje typy ;:65 ?
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko,przeglądam oferty ,ale nic jeszcze konkretnego nie wypatrzyłam ,myślę tak ,że może bym posadziła,białą lub kremową ,drugą w kolorze burgundu,i tak dumam ,czy będą takie dwie do siebie pasowały,ale to nie wszystko co potrzebuję z róż,na pewno jakieś wielkokwiatowe ,bo bardzo je lubię,myślę o przeróbce rabaty przy chodniczku do domu i tak sie zastanawiam czy nie obsadzić całego pasa różami okrywowymi niskimi cały czas kwitnącymi,co Ty na to
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ach ... co za wspaniała wizja :D . Róże ... i to w jakiej ilości ;:138 .
Martuś, biała lub kremowa i burgundowa róża pasują do siebie wprost idealnie :uszy ! Świetny zestaw ;:108 . Hmmm ... sam wybór odmiany nie jest łatwy. Jeśli pozwolisz, to też pozastanawiam się nad nimi i podrzucę Ci jakieś :D ? Czy muszą powtarzać kwitnienie?
A co do tych okrywówek to już widziałam takie rozwiąznie u naszej forumki Dyskrecji. Popatrz: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=266
Postaram się jeszcze coś podrzucić, ok :wink: ?
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko,pomyślałam o takich kolorach ,bo w ubiegłym roku na wiosnę kupiłam 8 pnących róż, w kolorze jasnego różu,ciemnego różu ,czerwone ,brzoskwiniową pustą i jeszcze jakąś nie pamiętam ,mam tą wielką semiplenę ,ona w takim zółtawo-kremowym kolorze i nie mam żadnej białej ,a burgund też jest piękny,nie patrzyłam jeszcze na odmiany tych pnących ,bo dzisiaj właśnie postawiłam ten łuk ,więc trzeba szukać róż,może dobrze by było gdyby powtarzały kwitnienie ,bo byłoby weselej ,chociaż moja semiplena kwitnie tylko raz ,ale ma takie ilości kwiatów ,że nie mogą się pomieścić,ale jednak chyba wolałabym powtarzającą kwitnienie :tan już się cieszę :heja
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bo wiesz ... róże mają ten czar i uwodzicielskość :lol: . I do tego uzależniają :twisted: ! Nie od dziś wiadomo, że na FO szaleje "różyczka" ;:224 .
Powtarzające ... Ok ;:108 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Ciekawa dyskusja na temat żywokostu ;:108 Tylko czy fakt, że zawiera alkaloidy szkodliwe dla człowieka po podaniu doustnym czy nawet w postaci maści, ma jakikolwiek wpływ na zastosowanie go w gnojówce dla roślin ozdobnych? Nie wiem, po prostu głośno się zastanawiam i jestem zarazem ciekawa Waszej opinii.
Floksowy szał dopadł i mnie - zamówiłam już kilka w BR :heja
Martuś, mogę szczerze polecić różę Garden of Roses. Niska, kremowo-morelowa, zdrowa (ADR) i powtarza kwitnienie. Obejrzyj, może Ci się spodoba: http://www.helpmefind.com/gardening/l.p ... 2.3&tab=36 Nie kojarzę, czy ją masz.
Podpowiedz jeszcze - czy nasiona naparstnicy rdzawej wymagają stratyfikacji? :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko,to prawda,a w dodatku mamy taki wybór światowych producentów,jak bywałam na wakacjach u mojej babci ,która też uwielbiała róże,to przychodził do nas pustelnik i szczepił co miał,najczęściej były herbaciane,ale jakie one były cudne i pachnące,chyba dlatego uwielbiam do dzisiaj wielkokwiatowe :uszy

Milenko,zastosowanie tej gnojówki z żywokostu do roślin ozdobnych nie ma żadnego znaczenia ,mnie tutaj chodzi o warzywnik ,bo dziewczynki myślały o zastosowaniu do roślin ozdobnych i do warzyw ,a ja uważam ,że do warzyw się nie nadaje, nawet jak bym zrobiła taką gnojówkę, to na pewno do warzywnika nie zastosuję ,a inni zrobią co będą uważać za stosowne,byłam w tym Garden of Roses,ale tam wszystko pisze po angielsku,naparstnica rdzawa wymaga stratyfikacji,ja nie zbieram nasion ,tylko zostawiam na łodydze,nie ślicznie to wygląda,ale fajnie sie przemrożą i na wiosnę ściągam wszystkie nasionka ,one nawet same sie nie osypują i sieję w gruncie ,szybciutko są śliczne rozetki,ale przecież ja Ci dam rozetek bo mam ich dużo i będziesz miała szybciej o rok ;:108
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Martuś, nasionka mam właśnie z naparstnicy, którą dostałam od Ciebie rok temu ;:196 Nie mogłam się na nią napatrzeć jak kwitła, była wręcz oblepiona pszczołami ;:138 Jedna Forumka prosiła mnie o nasionka, więc część zerwałam a część zostawiłam na roślinie właśnie z nadzieją, że same się wysieją. No to teraz hop, do zamrażarki :lol:
Podałam Ci link, gdzie można obejrzeć sporo jej zdjęć, ale już się poprawiam i tutaj masz co nieco po polsku: http://rosarium.com.pl/produkt/garden-of-roses-adr-2009
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Martuś przyszłam do Ciebie z nadzieją na nowe zdjęcia, a tu nie ma. Tzn. wieczornych nie ma, aż dziwne. Bo ja tak co rano do Ciebie z kawką wpadam...o ile już nie obejrzę nocą :D Na szczęście dobrze, ze cofnęłam się o jedną stronę to trafiłam na piękny spektakl floksowy. Co prawda wstawiony po południu, co mnie nieco z tropu zbiło :D Uwielbiam zapach floksów. Specjalnie mam posadzone przy wejściu do domu, gdy zakwitną to potrafię dłuższą chwilę do domu wchodzić upajając się zapachem. Maciejkę też sieję przy wejściu :)
Śliczne masz te floksiki wiatraczkowe i te zielono-różowe-takie inne, chyba nieco hortensje przypominają :)
A z tymi lwimi paszczami to mnie zaskoczyłaś, że zimują w rozecie. Czy je można siać bezpośrednio do gruntu? Są super, chyba kupię na nasionka takich pięknych, w biskupim kolorze jak Twoje. Lubię takie nasycone kolory :)
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Floksy piękne ;:215 ile lat czekałaś na takie ogromnie rozrośnięte kępy.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Niesamowite jest to, co tu piszecie o lwich paszczach. Pamiętam je z dzieciństwa, zawsze je lubiłam, ale jako w moim mniemaniu jednoroczne nie znalazły miejsca w moim ogrodzie. A tu proszę, okazuje się, że mają cechy bylinek. Oj, muszę się nimi w takim azie poważnie zainteresować. ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Lwie paszcze -co roku mam ich więcej,a nigdy nie siałam ;:oj
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Marto jestem tu pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Piękny, zadbany, kwitnący. Uwielbiam anioły, Twoje są ;:167
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Martuś ale pokazałaś floksy przepiękne i ta kolorystyka intensywność barw. ;:138 ;:138
Oj czekamy na wiosnę czekamy. :tan
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”