Buraki czerwone cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Buraki czerwone

Post »

Marzenka 79:
Buraka najwcześniej wysiewam samym początkiem kwietnia.
Przemog:
Opolski ma tendencję gonienia w górę,dlatego polecane jest sadzenie na redlinach lub obsypywanie.
A na marginesie to nornice i mnie dały się we znaki.

Pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
player_ruda
50p
50p
Od: 17 lut 2014, o 13:33

Post »

Czy możecie mi polecić buraka który nada zupie piękny buraczany kolor i smak oczywiście :D Nie podpasował mi egipski a w zeszłym roku miałam okrągłego o bardzo ciemnym miąższu ale nie zostawiłam niestety opakowania.
Mąż przytargał jesienią buraki są one bardzo duże ale w ogóle nie nadają koloru i smaku potrawie (cały gar buraczków a do barszczyku czerwonego jeszcze daleko) i nie chciałabym posadzić takiej odmiany w ogródku bo wiadomo na opakowaniu to wszystko pięknie napisane a w rzeczywistości wychodzi inaczej :evil:
Ola
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wysiewam u siebie takie odmiany jak:Wodan, Pablo, Boro i żaden z tych odmian mnie nie zawiódł.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

ekopom czy siałeś kiedyś nasze popularne buraki np. czerwona kula, egipski, opolski, rywal itp. Jeśli tak to czy zauważyłeś jakieś różnice między nimi a nasionami zagranicznymi? Ciekawią mnie te twoje odmiany ponieważ nigdy się z nimi nie spotkałem :D .
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

player_ruda , od kilku lat sieję opolskiego i jeszcze się na nim nie zawiodłam , a na barszczyk świetny.
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
janZziemia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 sty 2015, o 00:07

Post »

Buraki czerwone na zbiór do spożycia zimowego powinny być siane pod koniec maja i na początku czerwca, wysiane wcześniej i zbierane pod koniec września przerastają i robią się niesmaczne. Odmiana Egipski to najstarsza z obecnie uprawianych odmian buraka, jest to odmiana wczesna, jej korzenie szybko przerastają i tracą wartość. Nowsze odmiany gromadzą w korzeniach więcej cukru. Oprócz odmian cylindrycznych, poleciłbym odm. Polglob i Napoleon, bardzo słodkie i o intensywnej barwie korzeni.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Paweł , zawsze daję szansę polskim odmianom i sieję obok siebie dane odmiany warzyw. Ale w większości nasze przegrywają. Na targach , było to dosyć dawno, zapytałem się przedstawiciela nasiennictwa: dlaczego czerwona kula ma tak dużo różnych nasion, które dyskwalifikują tą odmianę żeby użyć ją do siewu (różne rosną korzenie, począwszy od nie wytwarzania po białe, bądź łykowate). Przyznał rację i wszystko zwalił plantatorów.
W tym roku wczesną wiosną posiałem wodana, mimo ze to odmiana bardzo wczesna rosła aż do mrozów i nie zmieniła walorów spożywczych. Nawet trochę ją pikowałem i porosły ogromne, a mimo to soczyste i bez rdzeni.
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I ja się dołączam do grona wielbicieli Opolskiego. Jest ciemniejszy niż inne, mi bardziej smakuje no i łatwiej się go uprawia, a na dodatek łatwiej go ugotować/upiec/przerobić.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Ludwik a skąd bierzesz nasiona? Kupujesz przez internet?
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Jestem z Bydgoszczy, to mam w pobliżu hurtownię ogrodniczą, a jeśli mają za wysoką cenę to kupuję w sklepie internetowym u Wioletty, ale jest szereg innych sklepów. Nawet raz miałem przypadek,że znalazłem w internecie tanią czarną agrowłókninę i już chciałem zamówić, ale zerknąłem na siedzibę i okazało się, że mieści się w moim mieście, wolałem odebrać osobiście w Garden Florze. Naprawdę warto na początek kupić wodana za tą stówę, podzielić się z innymi i jeszcze mieć ma trzy lata. Zalety go to, że nie ma skłonności do jarowizacji, a przy prawidłowym nawożeniu dobrze się przechowuje, chociaż wygodniej jest zakonserwować. I jeszcze jedno, gdy posiejemy nieco za gęsto(dotyczy wszystkich wymienionych) wszystkie rozpychają się tworząc okrągły korzeń.
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Mnie się zdaje ,że starszą odmianą jest Czerwona kula niż Egipski...
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

U mnie od zawsze była czerwona kula właśnie. Moja babcia ją siała i Ja również. :) Babcia miała tylko i wyłącznie te odmianę, ja natomiast sieje zawsze jedną dodatkową. :)
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Błażej ja mam takie samo mocne przywiązanie do starych odmian.Wiem,że holenderskie mogą być lepsze ale ja jest uparciuch i sieję przeważnie odmiany starsze polskie...W tym roku Czerwona kula i dodatkowo Egipski.
henryka
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 15:50

Post »

Od lat sieję Czerwoną Kulę i Opolski na bardzo słabej ziemi, bo ogród powstał po żwirowni i mam całkiem ładne i bardzo smaczne buraczki. Nie szukam lepszych.
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Czytam, że na słabej ziemi też rosną buraczki??
Siałam przez ostatnie 2 lata, ale plon był mizerny. Największe i to tylko pojedyncze sztuki wielkości kurzego jaja. Liście wysuszone i rzadkie.
Czy mam jakoś "wzmocnić" moje piaski? Na grządkę dorzucić na przykład ziemię ze sklepu ogrodniczego ? Mogę to zrobić jeszcze teraz??
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”