Ogród zielonej
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród zielonej
Żurawki, bukszpan i Baron- rewelacja. Nic dodać, nic ująć. Pięknie. Naprawdę. Nie byłabym sobą, gdybym nie napisała o tym wystającym kawałku świerka. Bardzo mi się te srebrne podobają. Bardzo ładnie kwitły Ci juki. Widać, że rabaty masz bardzo przemyślane i takie uporządkowane- lubię to 

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
MID2006 pisze:Widać, że rabaty masz bardzo przemyślane i takie uporządkowane- lubię to
No to Madziu wcale się już teraz nie dziwię dlaczego dopiero teraz do mnie dotarłaś.

U mnie totalna sogoma.

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kamil dziękuje i zapraszam do dyskusji o poprawkach.
Moje Szmaragdy były kopane z gruntu w 2012 roku, płaciłam po 15 zł, bezpośrednio u producenta. Miały 110-120 cm, aktualnie ok. 190cm. Zdecydowałam się na nie, bo jest tam wąski pas ziemi między płotem, a chodnikiem do bramy i garażu.
Mają mnie odseparować od drogi, która jest tylko 5m od domu.
Jolu drzewa, żywotniki i kilka krzewów kupiłam w okolicznych szkółkach, których jest w mojej okolicy kilkanaście.
Większość bylin i traw dostałam lub wyhodowałam z nasion. Akurat czerwonego Red Barona kupiłam wiosną jedną sadzonkę za 4 zł i podzieliłam na kilka. Rosły w doniczkach do sierpnia i wtedy powędrowały na rabaty. Dopisz je do listy.
Haniu dziękuję i zapraszam.
Będziemy wspólnie zapełniać rabaty.
Aniu jesteś miła, ale ja bez poprawek nie mogę żyć.
Perowskie posadziłam jeszcze trzy z własnych sadzonek. Będą już w tym roku widoczne, jak ich zima nie zniszczy. Jeżówki też z własnego siewu, ale posadzone co 20 cm,
więc do poprawki. Przy rozchodnikach rozplenica o jasnozielonych listkach. Niestety NN,
bo to z siewu. Te niskie szare byliny to czyściec wełnisty, mogę go rozdawać, bo mam kilkanaście dużych kęp.
Jolu, to czyściec wełnisty. Rośnie na moich piaskach znakomicie.
Niestety nie mam lepszego, obiecanego zdjęcia pęcherznic i derenia.

Krysiu dziękuję.
Perowskia ma trzy lata, nigdy jej nie okrywałam, wiosną przycinam na 15 cm i jeżeli są żywe patyki, to ukorzeniam.
Madziu to świerk Glauca Globosa. Jest szczepiony na 50cm pniu i trochę go przycinam, aby się wyrównała korona. Jak większość roślin, kupiony za małe pieniądze, bo był poczochrany, nieforemny. Tu już po pierwszym przycięciu. Miło, że Ci się podoba.
Jak pisałam wyżej, dopiero ten rok , gdy już nie będzie robót przy domu, mogę wykorzystać na uporządkowanie ogrodu.

Jolu drzewa, żywotniki i kilka krzewów kupiłam w okolicznych szkółkach, których jest w mojej okolicy kilkanaście.

Haniu dziękuję i zapraszam.

Aniu jesteś miła, ale ja bez poprawek nie mogę żyć.

Jolu, to czyściec wełnisty. Rośnie na moich piaskach znakomicie.

Krysiu dziękuję.

Madziu to świerk Glauca Globosa. Jest szczepiony na 50cm pniu i trochę go przycinam, aby się wyrównała korona. Jak większość roślin, kupiony za małe pieniądze, bo był poczochrany, nieforemny. Tu już po pierwszym przycięciu. Miło, że Ci się podoba.

-
Ale fajny u Ciebie ten świerk. Też go mam. Bardziej w talerz formowany. Ciekawa jestem jak przezimuje. Bo czytałam gdzieś, że lubi podmarzać. Bardzo lubię świerki.
Aniu oj.. no jakoś tak wyszło że dopiero teraz..
Aniu oj.. no jakoś tak wyszło że dopiero teraz..

- cyma2704
Madziu mój ma trzy lata, ale co to były za zimy. 

-
A co on ma u podnóża? eM zajął laptopa. Musiałam się przesiąść na tableta. Nie mogę tu dowidzieć co to jest.
.

- aneczka1979
Madziu w nogach ma tojeść rozesłaną.
Bardzo szybko rośnie.
Nie czerwień się... tylko się droczyłam.
Soniu to możesz tę rozplenicę dopisać do listy. Ma takie ładne, jasne listeczki.

Nie czerwień się... tylko się droczyłam.

Soniu to możesz tę rozplenicę dopisać do listy. Ma takie ładne, jasne listeczki.

- miwia
- 500p
- Od: 2 gru 2007, o 22:46
Soniu
Chwilkę mnie nie było a tu tyle do oglądania
Zgodnie z Twoim życzeniem spojrzałam na Twoje rabaty bardzo, bardzo krytycznie. Ależ one po mistrzowsku skomponowane
Piękne kompozycję, cudowne, rozrośnięte, zdrowe rośliny. Co można doradzać, jak u Ciebie wszystko jest jak należy a nawet lepiej ?

Chwilkę mnie nie było a tu tyle do oglądania

Zgodnie z Twoim życzeniem spojrzałam na Twoje rabaty bardzo, bardzo krytycznie. Ależ one po mistrzowsku skomponowane

Piękne kompozycję, cudowne, rozrośnięte, zdrowe rośliny. Co można doradzać, jak u Ciebie wszystko jest jak należy a nawet lepiej ?
- MariaWy
- 1000p
- Od: 3 lip 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Soniu ależ pięknie u Ciebie
jest czym się chwalić piękne rośliny i uporządkowane.

- cyma2704
Madziu Ania za mnie odpowiedziała, Tojeść, to świetny zadarniacz. Posadziłam ją za tujami i za cisami w połączeniu z dąbrówką. Mam nadzieję w przyszłym roku już tam nie pielić, ewentualnie pojedyncze chwasty.

Aneczko już dopisane.
Dziś robiłam obchód po ogrodzie, firletka rośnie, choć coś ją podgryzło.

Mireczko jesteś wyjątkowo miła,
ale brakuje mi czegoś, przed pniem czerwonego klonu na rabacie czerwonej, żeby ją trochę uspokoić kolorystycznie.
Marysiu witam Cię ponownie.
Dziękuję za dobre słowo, ja jestem perfekcjonistką i stale zmieniam wizję rabat i poprawiam. Niestety czasem zacinam się i tylko inne spojrzenie może mi wskazać kierunek.
Pozdrawiam wszystkich słonecznie, u nas dziś 9 stopni i ani jednej chmury.

Aneczko już dopisane.

Mireczko jesteś wyjątkowo miła,

Marysiu witam Cię ponownie.

Pozdrawiam wszystkich słonecznie, u nas dziś 9 stopni i ani jednej chmury.

- aneczka1979
A u mnie dziś 12 stopni i ani jednej chmury.
Lubię to!
Muszę przyznać, że masz już piękny kobierzec z tojeści (nawet ekspansję na sąsiada ma widzę w zamiarze
). Też ją mam ale zdecydowanie bardziej za serce mnie chwyta owa dąbrówka. Ostatniego sezonu uratowałam od niebytu kilka kępek dąbrówki z własnego trawnika
. Liczę teraz na piękne kwitnienie. 

Muszę przyznać, że masz już piękny kobierzec z tojeści (nawet ekspansję na sąsiada ma widzę w zamiarze

- Krychna
- Od: 23 mar 2010, o 19:27
Przybiegłam zobaczyć, co to za Tojeść-świetny zadarniacz, super roślinka i ta jaśniutka zieleń, muszę się za nią rozglądnąć
Fajnie to sobie zaplanowałaś Dąbrówka i Tojeść
Soniu zapytam, jak ukorzeniasz perowskią, do ukorzeniacza i w doniczkę?

Fajnie to sobie zaplanowałaś Dąbrówka i Tojeść

Soniu zapytam, jak ukorzeniasz perowskią, do ukorzeniacza i w doniczkę?
- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
Perfekcjoniści mają ciężki żywot w ogrodzie, rośliny nie zawsze rosną tak jakby się chciało i ciągle jest coś do przesadzenia.
Ja lubię czerwony kolor, więc środkowa rabata wydaje mi się ok. Ale to twój ogród i tobie musi się podobać. Jeśli drażni cię nadmiar czerwonego, to można niektóre z żurawek o czerwonawych liściach zastąpić innymi żurawkami lub całkiem innymi roślinami. Pomysł ujednolicenia trzech rabat popieram, trawy powinny się spisać w tej roli, szczególnie jesienią i zimą. Przydałyby się jeszcze inne rośliny, które będą je spajać latem i wiosną. Myślę np. o białych jeżówkach, biały kolor uspokaja kompozycje, a jednocześnie jest widoczny z daleka. Teraz rosną na bocznej rabacie i jak czytam, są za gęsto i zamierzasz je porozsadzać. Większą ich ilość widziałabym na środkowej rabacie, a na bocznych pojedyncze kępy, dwie lub trzy, czyli tylko akcenty. Podobnie przetasowałabym czerwone trawy i kilka bukszpanowych kul, tak żeby na niektórych rabatach miały przewodnią rolę, a na innych były tylko akcentem.
Jak siejesz jeżówki? Z kupnych nasion czy zbieranych? Ja próbowałam kilka razy i za każdym razem klapa.
Ja lubię czerwony kolor, więc środkowa rabata wydaje mi się ok. Ale to twój ogród i tobie musi się podobać. Jeśli drażni cię nadmiar czerwonego, to można niektóre z żurawek o czerwonawych liściach zastąpić innymi żurawkami lub całkiem innymi roślinami. Pomysł ujednolicenia trzech rabat popieram, trawy powinny się spisać w tej roli, szczególnie jesienią i zimą. Przydałyby się jeszcze inne rośliny, które będą je spajać latem i wiosną. Myślę np. o białych jeżówkach, biały kolor uspokaja kompozycje, a jednocześnie jest widoczny z daleka. Teraz rosną na bocznej rabacie i jak czytam, są za gęsto i zamierzasz je porozsadzać. Większą ich ilość widziałabym na środkowej rabacie, a na bocznych pojedyncze kępy, dwie lub trzy, czyli tylko akcenty. Podobnie przetasowałabym czerwone trawy i kilka bukszpanowych kul, tak żeby na niektórych rabatach miały przewodnią rolę, a na innych były tylko akcentem.
Jak siejesz jeżówki? Z kupnych nasion czy zbieranych? Ja próbowałam kilka razy i za każdym razem klapa.
- Koleszko
- 500p
- Od: 14 wrz 2013, o 20:23
Nie no , te bukszpany mnie rozbrajają po prostu .
O trawach już nie wspomnę .
Bardzo ładny świerk , masz Ty szczęście do kupowania za grosze . 

- cyma2704
Aniu tojeść wychodzi na drogę, ja nie mam żadnych sąsiadów.
Dąbrówka dopiero wsadzona w już rosnącą tojeść, więc mam nadzieję, że ją wyprze.
Krysiu dzięki.
Perowskię po pocięciu w marcu, tnę na ok. 15 cm odcinki i wsadzam bez niczego do lekkiej zasadowej ziemi ze sklepu. Trzymam w temperaturze poniżej 18 stopni. W ubiegłym roku z 10 ukorzeniło się osiem. Miałam też sporo samosiejek.
Gosiu dziękuję.
Bardzo mi się przydało takie spojrzenie. Będę wg Twoich sugestii przesadzać wiosną. Myślę, że całkiem wyrzucę te żurawki, a zostawię tylko trawki. Bukszpanów chyba nie ruszę, mam w innych miejscach ponad dwadzieścia pojedynczych i dwie obwódki, tylko ich jeszcze nie pokazałam wszystkich.
Jeżówki siałam z podarowanych nasion. Wzeszły bez problemu. W tym roku mam dużo swoich białych, też wysieję.
Paweł dziękuję, motywujesz mnie do pracy.
Bukszpany, oprócz feralnego zawijaska koło srebrnego świerka, wszystkie z własnej hodowli. Trawy dwie podarowane, dwie kupione, reszta z siewu. Budowa domu nas tak wydrenowała z pieniędzy, że nauczyłam się szukać roślin, które gdzieś stały zabiedzone i obsługa szkółki chętnie oddawała za grosze. Z czasem zostałam stałym oglądaczem i same pracownice proponowały tańsze rośliny. Ty sposobem kupiłam np. trzy świerki serbskie po 25 zł i trzy rododendrony za 10zł.

Krysiu dzięki.

Gosiu dziękuję.

Paweł dziękuję, motywujesz mnie do pracy.