Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Żurawki, bukszpan i Baron- rewelacja. Nic dodać, nic ująć. Pięknie. Naprawdę. Nie byłabym sobą, gdybym nie napisała o tym wystającym kawałku świerka. Bardzo mi się te srebrne podobają. Bardzo ładnie kwitły Ci juki. Widać, że rabaty masz bardzo przemyślane i takie uporządkowane- lubię to :)
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

MID2006 pisze:Widać, że rabaty masz bardzo przemyślane i takie uporządkowane- lubię to :)

No to Madziu wcale się już teraz nie dziwię dlaczego dopiero teraz do mnie dotarłaś. ;:306
U mnie totalna sogoma. :wink:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kamil dziękuje i zapraszam do dyskusji o poprawkach. :) Moje Szmaragdy były kopane z gruntu w 2012 roku, płaciłam po 15 zł, bezpośrednio u producenta. Miały 110-120 cm, aktualnie ok. 190cm. Zdecydowałam się na nie, bo jest tam wąski pas ziemi między płotem, a chodnikiem do bramy i garażu. ;:223 Mają mnie odseparować od drogi, która jest tylko 5m od domu. :(

Jolu drzewa, żywotniki i kilka krzewów kupiłam w okolicznych szkółkach, których jest w mojej okolicy kilkanaście. ;:333 Większość bylin i traw dostałam lub wyhodowałam z nasion. Akurat czerwonego Red Barona kupiłam wiosną jedną sadzonkę za 4 zł i podzieliłam na kilka. Rosły w doniczkach do sierpnia i wtedy powędrowały na rabaty. Dopisz je do listy. :wit

Haniu dziękuję i zapraszam. :) Będziemy wspólnie zapełniać rabaty. ;:108

Aniu jesteś miła, ale ja bez poprawek nie mogę żyć. :tan Perowskie posadziłam jeszcze trzy z własnych sadzonek. Będą już w tym roku widoczne, jak ich zima nie zniszczy. Jeżówki też z własnego siewu, ale posadzone co 20 cm, ;:124 więc do poprawki. Przy rozchodnikach rozplenica o jasnozielonych listkach. Niestety NN, :oops: bo to z siewu. Te niskie szare byliny to czyściec wełnisty, mogę go rozdawać, bo mam kilkanaście dużych kęp.

Jolu, to czyściec wełnisty. Rośnie na moich piaskach znakomicie. ;:333 Niestety nie mam lepszego, obiecanego zdjęcia pęcherznic i derenia. :oops:

Obrazek

Krysiu dziękuję. ;:180 Perowskia ma trzy lata, nigdy jej nie okrywałam, wiosną przycinam na 15 cm i jeżeli są żywe patyki, to ukorzeniam.

Madziu
to świerk Glauca Globosa. Jest szczepiony na 50cm pniu i trochę go przycinam, aby się wyrównała korona. Jak większość roślin, kupiony za małe pieniądze, bo był poczochrany, nieforemny. Tu już po pierwszym przycięciu. Miło, że Ci się podoba. :) Jak pisałam wyżej, dopiero ten rok , gdy już nie będzie robót przy domu, mogę wykorzystać na uporządkowanie ogrodu.

Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale fajny u Ciebie ten świerk. Też go mam. Bardziej w talerz formowany. Ciekawa jestem jak przezimuje. Bo czytałam gdzieś, że lubi podmarzać. Bardzo lubię świerki.

Aniu oj.. no jakoś tak wyszło że dopiero teraz.. :oops:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu mój ma trzy lata, ale co to były za zimy. ;:306
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A co on ma u podnóża? eM zajął laptopa. Musiałam się przesiąść na tableta. Nie mogę tu dowidzieć co to jest. ;:154.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu w nogach ma tojeść rozesłaną. ;:215 Bardzo szybko rośnie.
Nie czerwień się... tylko się droczyłam. ;:183

Soniu to możesz tę rozplenicę dopisać do listy. Ma takie ładne, jasne listeczki. :D
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Soniu :wit
Chwilkę mnie nie było a tu tyle do oglądania :shock:
Zgodnie z Twoim życzeniem spojrzałam na Twoje rabaty bardzo, bardzo krytycznie. Ależ one po mistrzowsku skomponowane :)
Piękne kompozycję, cudowne, rozrośnięte, zdrowe rośliny. Co można doradzać, jak u Ciebie wszystko jest jak należy a nawet lepiej ?
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
MariaWy
1000p
1000p
Od: 3 lip 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu ależ pięknie u Ciebie ;:215 jest czym się chwalić piękne rośliny i uporządkowane.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu Ania za mnie odpowiedziała, Tojeść, to świetny zadarniacz. Posadziłam ją za tujami i za cisami w połączeniu z dąbrówką. Mam nadzieję w przyszłym roku już tam nie pielić, ewentualnie pojedyncze chwasty.

Obrazek Obrazek

Aneczko już dopisane. :) Dziś robiłam obchód po ogrodzie, firletka rośnie, choć coś ją podgryzło.

Obrazek Obrazek

Mireczko jesteś wyjątkowo miła, ;:196 ale brakuje mi czegoś, przed pniem czerwonego klonu na rabacie czerwonej, żeby ją trochę uspokoić kolorystycznie.

Marysiu witam Cię ponownie. :) Dziękuję za dobre słowo, ja jestem perfekcjonistką i stale zmieniam wizję rabat i poprawiam. Niestety czasem zacinam się i tylko inne spojrzenie może mi wskazać kierunek.

Pozdrawiam wszystkich słonecznie, u nas dziś 9 stopni i ani jednej chmury. :tan
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A u mnie dziś 12 stopni i ani jednej chmury. :tan Lubię to!
Muszę przyznać, że masz już piękny kobierzec z tojeści (nawet ekspansję na sąsiada ma widzę w zamiarze :wink: ). Też ją mam ale zdecydowanie bardziej za serce mnie chwyta owa dąbrówka. Ostatniego sezonu uratowałam od niebytu kilka kępek dąbrówki z własnego trawnika :oops: . Liczę teraz na piękne kwitnienie. ;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

Przybiegłam zobaczyć, co to za Tojeść-świetny zadarniacz, super roślinka i ta jaśniutka zieleń, muszę się za nią rozglądnąć ;:oj
Fajnie to sobie zaplanowałaś Dąbrówka i Tojeść ;:108
Soniu zapytam, jak ukorzeniasz perowskią, do ukorzeniacza i w doniczkę?
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Perfekcjoniści mają ciężki żywot w ogrodzie, rośliny nie zawsze rosną tak jakby się chciało i ciągle jest coś do przesadzenia.
Ja lubię czerwony kolor, więc środkowa rabata wydaje mi się ok. Ale to twój ogród i tobie musi się podobać. Jeśli drażni cię nadmiar czerwonego, to można niektóre z żurawek o czerwonawych liściach zastąpić innymi żurawkami lub całkiem innymi roślinami. Pomysł ujednolicenia trzech rabat popieram, trawy powinny się spisać w tej roli, szczególnie jesienią i zimą. Przydałyby się jeszcze inne rośliny, które będą je spajać latem i wiosną. Myślę np. o białych jeżówkach, biały kolor uspokaja kompozycje, a jednocześnie jest widoczny z daleka. Teraz rosną na bocznej rabacie i jak czytam, są za gęsto i zamierzasz je porozsadzać. Większą ich ilość widziałabym na środkowej rabacie, a na bocznych pojedyncze kępy, dwie lub trzy, czyli tylko akcenty. Podobnie przetasowałabym czerwone trawy i kilka bukszpanowych kul, tak żeby na niektórych rabatach miały przewodnią rolę, a na innych były tylko akcentem.
Jak siejesz jeżówki? Z kupnych nasion czy zbieranych? Ja próbowałam kilka razy i za każdym razem klapa.
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Nie no , te bukszpany mnie rozbrajają po prostu . ;:215 O trawach już nie wspomnę . :lol: Bardzo ładny świerk , masz Ty szczęście do kupowania za grosze . :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu tojeść wychodzi na drogę, ja nie mam żadnych sąsiadów. ;:215 Dąbrówka dopiero wsadzona w już rosnącą tojeść, więc mam nadzieję, że ją wyprze.

Krysiu dzięki. :) Perowskię po pocięciu w marcu, tnę na ok. 15 cm odcinki i wsadzam bez niczego do lekkiej zasadowej ziemi ze sklepu. Trzymam w temperaturze poniżej 18 stopni. W ubiegłym roku z 10 ukorzeniło się osiem. Miałam też sporo samosiejek. :wit

Gosiu dziękuję. ;:196 Bardzo mi się przydało takie spojrzenie. Będę wg Twoich sugestii przesadzać wiosną. Myślę, że całkiem wyrzucę te żurawki, a zostawię tylko trawki. Bukszpanów chyba nie ruszę, mam w innych miejscach ponad dwadzieścia pojedynczych i dwie obwódki, tylko ich jeszcze nie pokazałam wszystkich. ;:218 Jeżówki siałam z podarowanych nasion. Wzeszły bez problemu. W tym roku mam dużo swoich białych, też wysieję.

Paweł dziękuję, motywujesz mnie do pracy.;:180 Bukszpany, oprócz feralnego zawijaska koło srebrnego świerka, wszystkie z własnej hodowli. Trawy dwie podarowane, dwie kupione, reszta z siewu. Budowa domu nas tak wydrenowała z pieniędzy, że nauczyłam się szukać roślin, które gdzieś stały zabiedzone i obsługa szkółki chętnie oddawała za grosze. Z czasem zostałam stałym oglądaczem i same pracownice proponowały tańsze rośliny. Ty sposobem kupiłam np. trzy świerki serbskie po 25 zł i trzy rododendrony za 10zł.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”